SDG 14: Leven in het water
Nea Nijlpaard
Voor leven in het water en leven op het land werd er gekozen voor een dier dat zowel in het water als op het land kan leven. Overdag blijft het nijlpaar dat het vaakst voorkomt in het warme Afrika het liefst in het water zodat ze beschermd zijn tegen de zon. In de nacht komen ze uit het water en gaan ze op het land eten zoeken om te grazen.
Het nijlpaard werd gekozen om aan te tonen dat het leven in het water minstens even belangrijk is als het leven op het land. Deze twee moeten dus samenwerken om een draaglijke sfeer te creëren voor zowel de onderwaterwereld als voor het leven op het land.
Huis 14
Kamer van onderwaterdieren: in deze kamer gaan we op onderzoek onder water. Welke dieren leven er allemaal in de zee? Wat is er allemaal onder water?
Kamer van watervervuiling: Onze zee wordt vervuild door bronnen van op het land. In deze kamer kan je samen met de kleuters nagaan wat er kan gedaan worden aan watervervuiling en de gevolgen zijn voor de dieren in het water. Niet enkel afval onder water is een probleem ook de vervoersmiddelen op het water vervuilen het water
Activiteitensuggesties
Je kan een vis of ander waterdier in de klas nemen en een waarneming doen, vries samen met de kleuters ijs met verf in. Doe hier een stokje in en dan kunnen de kleuters hiermee schilderen. Maak een waterfiltersysteem met de kinderen.
MOSVlaanderen heeft een kamoshibai verhaal gemaakt rond watervervuiling. Hier kan je de link vinden om het verhaal te downloaden: https://www.mosvlaanderen.be/zack-gaat-op-reis-kamoshibai-rond-plastic-soup
Verhaalsuggesties
Wie zwemt er in de zee? Van Wee Gallery (jongste kleuters)
Gloob en Teo en het zeemonster van Djapo (jongste en oudste kleuters)
Onder de grond/Onder water van Aleksandra Mizielinska en Daniel Mizielinski (jongste en oudste kleuters)
Klimaatjes: plasticsoep van Judith Koppens, Andy Engel (oudste kleuters)
Thema's
Thema’s:
Water (en wolken)
Onderwaterwereld
Onderwaterdieren
De zee
Projecten waar je rond kan werken:
22 april: Dag van de aarde
16 mei: internationale dag van de vismigratie
8 juni: wereld oceanendag
28 juli: internationale dag van de natuurbescherming