Referate

COPACUL, PRIETENUL MEU

 Băbțan Adelina

        Copacul este prietenul meu deoarece el mă ajută, îmi face zilele mai frumoase și îmi oferă daruri odată cu timpul. Majoritatea copacilor au scoarța groasă, care le protejează împotriva vânturilor puternice și a altor factori de mediu. Ramurile copacilor sunt de obicei acoperite cu frunze, care sunt plantele verzi ale copacului. Fiecare frunză poate fi de diferite dimensiuni și forme, în funcție de specia copacului. Frunzele sunt importante pentru procesul de fotosinteză, prin care copacii produc hrana și oxigenul necesar pentru viața altor organisme. În timpul primăverii și al verii, copacii pot produce flori colorate și parfumate, care atrag insectele polenizatoare.

       Copacii sunt o parte importantă a ecosistemelor de pe întregul glob, oferind un mediu natural și un adăpost pentru multe specii de animale. De asemenea, absorb dioxidul de carbon din atmosferă și produc oxigen prin procesul de fotosinteză, jucând  un rol important  și în menținerea biodiversității și în protejarea solului și a apelor. Copacii sunt printre cele mai eficiente plante în absorbția dioxidului de carbon din atmosferă și în producerea de oxigen. Prin aceasta, aceștia contribuie la menținerea echilibrului ecologic și la protejarea climei.

        Un copac care îmi este prieten este cireșul din curtea casei mele.  Acest cireș îmi oferă primăvara, florile sale care îmi încântă privirea și mirosul fermecător care mă face instant să zâmbesc. Odată cu venirea lunii iunie el îmi oferă roadele sale: cireșele dulci și colorate pe care cu toții le mâncăm cu drag. El îmi oferă un loc răcoros, ramurile sale oprind trecerea soarelui pentru ca eu să îmi pot petrece timpul lângă el pe timpul verii. Toamna, copacul îmi oferă un alt peisaj colorat pe care nu mă satur să îl privesc. Un alt lucru pe care copacul îl face, iar pe mine mă ajută este oxigenul pe care acesta îl produce. Producerea sa este esențială atât pentru viața mea cât și pentru viața lui. Odată cu trecerea timpului, acesta începe să nu mai dea randament astfel vine și rândul tăierii sale. Lemnul său este folosit apoi pentru producerea de mobilier, hârtie, decorațiuni. Acesta se prelucrează ușor, putând fi atât sculptat cât și strunjit. Lemnul este apreciat și pentru culoarea sa naturală specială. Are rezistență medie la putrezire și la atacul insectelor. La uscat nu dezvoltă tensiuni mari, crăparea fiind modestă. Culoarea se tot schimbă după tăiere, astfel devenind în timp mai profundă, mai frumoasă și mai elegantă. Lemnul de cireș este folositor și pentru obiectele de lux, cum ar fi stilourile cu penită de aur, ceasurile, cutiile de bijuterii, mașinile și ambarcațiunile de lux, pentru bord sau interior.

        Copacul este prietenul omului. El este folositor și cât timp trăiește dar și după tăiere.

Curiozități fascinante despre copaci:

•Copacii produc un compus chimic numit fitoncid, care are proprietăți antibacteriene și antifungice și poate ajuta la îmbunătățirea calității aerului din jur.

•Copacii pot ajuta la reducerea poluării sonore, prin absorbția sunetelor și reducerea nivelului de zgomot în jurul lor.

•Unele specii de copaci au dezvoltat mecanisme de apărare împotriva dăunătorilor și a bolilor, cum ar fi producerea de substanțe toxice sau de compuși chimici cu proprietăți antimicrobiene.

•Rădăcinile copacilor pot ajunge la dimensiuni impresionante, fiind esențiale pentru susținerea trunchiului și a coroanei și pentru absorbția nutrienților din sol.

•Copacii pot fi afectați de schimbările climatice, prin creșterea temperaturilor și prin modificarea modelelor de precipitații, ceea ce poate duce la scăderea producției de fructe și de semințe și la creșterea riscului de incendii de pădure.

•Copacii sunt subiectul unor mituri și legende în culturile din întreaga lume, fiind considerați uneori drept simboluri ale puterii, ale vieții sau ale înțelepciunii;

•Există peste 60.000 de specii de copaci pe întregul glob, cu dimensiuni, forme și culori variate.

•Copacii sunt unele dintre cele mai vechi organisme de pe planetă. De exemplu, un brad bimilenar din California este considerat a fi unul dintre cei mai vechi copaci de pe Pământ.

•Copacii pot ajunge la înălțimi impresionante - cel mai înalt copac cunoscut din lume, numit Hyperion, are o înălțime de 115,85 metri.

•Arborii pot comunica și coopera între ei, prin intermediul rețelelor de rădăcini și fungii, pentru a-și proteja și ajuta unii pe alții în fața amenințărilor din mediu.

•.Unele specii de copaci, cum ar fi copacii de sequoia, pot trăi timp de mii de ani, iar alții pot supraviețui în condiții extreme, cum ar fi copacii de Joshua din deșertul Mojave.


SURSE DE POLUARE DIN LOCALITATEA CHIEȘD

Costinaș Adelina

1. Surse de poluare a apelor

   Multe activități umane pot degrada calitatea râurilor, lacurilor, și apelor subterane. Calitatea apei este influențată prin aporturi directe, de exemplu de la o fabrică sau o stație de epurare, care se numesc „surse punctuale de poluare”. De asemenea, este influențată de poluarea din surse răspândite, de exemplu prin nutrienți și pesticide din agricultură și poluanți eliberați în aer de industrie, care cad înapoi pe pământ sau în ape, așa-numita „poluare difuză”. Principala sursă de poluare punctuală a apei este tratarea apelor uzate și reziduale, iar pentru poluarea difuză, sursele principale sunt agricultura și centralele electrice pe combustibili fosili (pe calea aerului). Trebuie spus că, deși stațiile de epurare sunt considerate „surse punctuale”, de fapt nu reprezintă sursa reală deoarece tratează ce evacuăm în toalete și chiuvete. 

 2. Surse de poluare a solului

  Poluarea solului cu substanțe chimice este una dintre cele mai întâlnite forme de poluare a solului. Agricultura prin folosirea pesticidelor și erbicidelor, care distrug dăunătorii și componentele esențiale solului afectează și viața umană prin ingerarea alimentelor pentru care s-au folosit aceste substanțe. Substanțele chimice, materiile radioactive sau agenții care cauzează boli sunt unele dintre cele mai frecvente substanțe care poluează solul. 

   Poate cea mai întâlnită sursă de poluare a solului o reprezintă deșeurile de la gropile de gunoi. Acestea sunt o combinație de deșeuri alimentare amestecate cu materiale care pot fi recuperate și reciclate, pentru a intra din nou în circuit. Aceste deșeuri se descompun treptat, producând un lichid numit levigat care conține substanțe chimice și toxice și se scurge în sol, poluând astfel solul și mai apoi pânza freatică.

Poluarea solului cu apă contaminată este un alt tip de poluare. Apa se contaminează de la deversări de produse chimice sau deșeuri industriale, canalizări improprii sau chiar de la spălarea recipientelor cu conținut toxic și aruncarea apei pe suprafața solului. Aceste substanțe chimice sau microorganisme se infiltrează în sol și ajung în apele subterane, adică în izvoare și puțuri. O posibilă soluție ar fi aceea de a  folosi produse de curățenie eco, pentru a nu distruge viața subacvatică cu substanțe nocive. Pentru spălarea hainelor și vaselor se pot folosi, de asemenea, detergenți ecologici, care să nu afecteze omul sau mediul.

3. Surse de poluare a aerului

 „Activitățile casnice”. sunt principala sursă de poluare la nivelul comunei Chieșd. Lemnul de foc este la fel de vital ca și alimentele, iar ca preț, în unele locuri, are un ritm de creștere mai mare decât alimentele. Deci, lemnul de foc constituie o necesitate legată de satisfacerea consumurilor energetice. Fumul emis de sobele cu lemne are o culoare albastră fumurie și conține o cantitate însemnată de materii organice, care se apreciază că pot fi cancerigene. Dar, în scopuri casnice nu se ard numai lemn, ci și cantități enorme de cărbuni, petrol, și gaze naturale, din care rezultă, de asemenea, substanțe toxice

  De sedemenea, autovehiculele care funcționează cu motor cu combustie, sunt un factor poluant care este luat din ce în ce mai mult în seamă. Localitatea e afectată, în mare măsură, de transporturile cu eliberare de noxe. Poluarea aerului relizată de autovehicule prezintă două mari particularități: în primul rând, eliminarea se face foarte aproape de sol, fapt care duce la realizarea unor concentrații ridicate la înaltimi foarte mici, chiar pentru gazele cu densitate mică și mare capacitate de difuziune în atmosferă. În al doilea rând, emisiile se fac pe întreaga suprafață a localității, diferențele de concentrații depinzând de intensitatea traficului și posibilitățile de ventilație a străzii. Că substanțe care realizează poluarea aerului, formate dintr-un număr foarte mare (sute) de substanțe, pe primul rând se situează gazele de eșapament. Volumul, natură, și concentrația poluanților emiși depind de tipul de autovehicul, de natură combustibilului și de condițiile tehnice de funcționare.    

Meniu sănătos

Poptile Răzvan