E cool să fii verde!

Colegiul Național "Roman-Vodă"

Ce este Eco-Școala?

Eco-Schools este un program pentru managementul mediului şi certificarea şcolilor care-l implementează, coordonat la nivel internaţional de Fundaţia de Educaţie pentru Mediul Inconjurător (FEE), ce reuneşte 81 de organizaţii din 68 de ţări, care acţionează la nivel naţional în domeniul educaţiei pentru o dezvoltare durabilă. Dintre acestea, în anul 2018, 68 de ţări au implementat Programul mondial ECO-SCHOOLS. Pe plan mondial, Programul este susţinut de Uniunea Europeană, UNESCO şi UNEP (Programul Naţiunilor Unite pentru Mediu).

Programul Eco-Şcoala a debutat pe mapamond ca program-pilot, în anul 1994, pornind de la necesitatea implicării tinerilor în  găsirea de soluţii la provocările impuse de dezvoltarea durabilă la nivel local. Ȋn anul 2018 au participat 59 000 de şcoli din lume, din care 17 916 deţin Certificat de Eco-Şcoală şi Steagul Verde. Un număr de 19 800 465 de copiii şi tineri, peste 1 400 000 de cadre didactice dezvoltă acest program în lumea întreagă.

Colegiul Național „Roman-Vodă” este înscris în acest program din anul 2010, fiind un militant activ pentru educația durabilă și pentru protejarea mediului. Distincțiile obținute în timp (Steagul Verde, Placheta aniversară) ne motivează și ne angajează în acțiuni permanente, orientate spre (mai) binele comunității.

Despre noi

Cine suntem noi? Comitetul ECO-CNRV este format din reprezentanți ai claselor din învățământul primar, gimnazial, liceal, din reprezentanți ai cadrelor didactice, auxiliare, nedidactice, reprezentanți ai părinților, ai autorităților locale, ai partenerilor educaționali. Suntem mulți, suntem tineri și dornici de implicare, ne sprijinim pe expertiza profesioniștilor și luăm în considerare orice sugestie de optimizare a activităților noastre.  Noi credem că gesturile mici pot aduce schimbări care contează, iar schimbarea începe cu noi!

Scopul proiectului

Scopul: sensibilizarea comunității educaționale şi a comunităţilor conexe cu privire la problemele de mediu și de sănătate, în vederea dezvoltării unor abilități de viață și a educației durabile.

Obiective generale:

1. Optimizarea comportamentelor cotidiene ale elevilor pentru o viață sănătoasă și un mediu sănătos, prin exemple de bune practici și prin reducerea gradului de poluare a mediului;  

2. Colectarea separată a deşeurilor (hârtie, plastic) și reciclarea unor materiale; 

3. Amenajarea adecvată a spațiilor exterioare ale școli, respectând natura;

4. Stimularea iniţiativei personale/colective și a creativității.

Codul Eco

Codul eco al școlii noastre pentru acest an este: E cool să fii verde! A fost ales la propunerea elevilor. Acesta reprezintă o declaraţie fermă privind conduita membrilor comunităţii şcolare faţă de mediul înconjurător. Elevii au hotărât că menţinerea sănătăţii fiecăruia dintre noi este posibilă numai prin păstrarea sănătăţii mediului în care ne desfăşurăm activitatea, iar atitudinea proactivă privind diminuarea poluării, protejarea naturii și îmbunătățirea stilului de viață sunt simbolizate de culoarea verde. A fi verde înseamnă, pentru noi, a fi prietenos cu natura, a te preocupa de mai binele colectiv, a schimba la nivel micro- comportamente ce au impact semnificativ. 

„E cool să fii verde!” 

Devine mottoul activităților în 2022-2023!

Eco-Școala

Programul “Eco-Şcoala“ este un program internaţional de responsabilitate socială, care are drept scop promovarea activităţilor de voluntariat pentru protecţia mediului si educarea tinerei generaţii  în spiritul protecţiei acestuia . Un vechi proverb spune  că “ pomul când e mic se îndreaptă “ . Copiii sunt un grup ţintă important  pentru educaţia mediului , pentru că ei sunt gestionarii si consumatorii de mâine ai resurselor . De multe ori , copiii îşi pot influenţa părinţii , pentru că toţi îi educă pe toţi , pentru că şi părinţii sunt educaţi de către copii , pentru că o acţiune aparent neînsemnată , poate avea consecinţe educative nebănuite.

Poezie Eco-Școala

  de Ghionoiu Ionuț


Eco Școala noi am vrut 

Ca planeta s-o salvăm, 

De deșeuri am putut

Natura s-o curățăm .


Mic cu mare noi ne-am strâns 

Și pe voi vă invităm, 

Cu voie bună, fără plâns, 

Gunoaiele să le adunăm. 


In pădurea cea tăiată 

Alți copaci noi să plantăm, 

Natura trebuie protejată,

Pentru ea să mai luptăm! 


Să îngrijim apa dulce, 

Ea ne dă viață nouă, 

Curățarea ei ne aduce 

Bucurie când ne plouă. 


Să folosim spațiile destinate 

Pentru a arunca gunoiul, 

Deșeurile selectiv colectate

Pentru a opri războiul. 


Deci, natura s-o iubim, 

Noi de ea să ne îngrijim! 

Fără poluare, bine să trăim,

La urmași să ne gândim!


Pădurariu Melania

Alina

Ghionoiu Ionuț

Emma Balint