Alte Mühle Papierfabrik

Fotos generals.

El punt de partida.


El Grup Ferroviari de Mataró disposa de dos mòduls en corba que m'ha cedit per a "decorar-los", i que un cop fets incorporaran dins de la seva maqueta modular d'ambientació alemanya.
Els dos mòduls contigus a aquests ja son fets. El de l'esquerra te una serradora en el marge d'un petit riu. Això vol dir que en la zona, a més d'un riu hi ha nombrosos boscos de on treure la matèria primera. A més, si ens fixem en el conjunt dels mòduls l'orografia de la zona es bàsicament plana. Per altre banda, en el mòdul de la dreta hi ha una petita estació secundaria alemanya.

El pont.


Amb el desmuntatge del mòdul d'Angelika Chemicals van sobrar elements perfectament aprofitables i, per altre banda, sembla lògica l'existència d'una estructura que uneixi ambdós cantons de la factoria per sobre les vies.
Per tant, es tracta de construir un pont escala H0 per unir dos naus industrials per sobre d'un grup de vies.
L'estructura del pont es metal·lica. Les principals dimensions del pont son:
- Llargada: 270 mm.- Llum lliure entre pilars: 254 mm.- Amplada: 96 mm.- Altura total: 146 mm.- Altura lliure sota estructura: 91 mm.
L'altura lliure sobre rails vindrà determinada per la col·locació en el seu lloc definitiu.
L'estructura es composa s'ha realitzar bàsicament amb perfils d'Evergreen:
- 2 encavallades paral·leles amb perfils HEB de 4 mm (ref. 285) i IPE de 6,4 mm (ref. 277).- 4 pilars formats per 2 HEB de 4 mm (ref. 285) i 2 IPE de 6,4 mm (ref. 277), en forma de creu.- Base i sostre amb plaques de plàstic de 2 mm.- Corretges en sostres amb perfils IPE de 2 mm (ref. 272), i detalls amb perfils varis.
Per poder enllumenar l'interior cal garantir que la llum no travessarà el terra i el sostre del pont, per això el folrem amb paper d'alumini. Un cop fet pintem el terra de color gris per imitar l'acabat de formigó.
En la part superior dels pilars afegim les platines de transmissió de negatius i en la seva base las platines d'ancoratge, amb quatre trossos de fil de coure perpendicular per imitar els ancoratges.
L'estructura es pinta tota ella amb pintura Tamiya en esprai ref. TS-48.
Per fer l'envidriament de tipus industrial fem un "marc" perimetral per l'interior de cada encavallada per tal que el vidre quedi separat dels perfils de l'estructura. El vidre es composa de dos capes: l'exterior de plàstic translúcid rugós en el que amb cutter es fan ratlles verticals equidistants (1 cm apox), i l'interior de plàstic transparent de color verd.

En la coberta es col·loca una capa de balast per tal d'imitar una coberta tipus deck.
Les divisions interiors son de bloc de formigó de 40x20x20 cm sense revestir, amb portes metàl·liques i senyalització de PCI.
Les divisions estan fetes amb cartró ploma de 3 mm de gruix revestides de paper amb la textura desitjada.
La textura del bloc de formigó, les portes, reixes i senyals s'han baixat de la web http://www.cgtextures.com
L'enllumenat interior s'ha fet amb leds de dos tipus. En les parets de les habitacions s'han encastat leds procedents de una tira de decoració per arbres de nadal, no per la seva llum, si no per crear un joc d'ombres.
Seguint el passadís es col·loca una tira de leds, de fa d'enllumenat principal de l'edifici.

El terreny.

L’acabat del terreny en les zones no pavimentades el fem amb terra natural que hem garbellat, amb la clàssica barreja de cola blanca, aigua i renta-vaixelles.
Per a poder-la col·locar primer protegim els cantells del mòdul amb una tira de cartró.
Mentre la cola blanca encara en molla, espargirem la gesta per que també quedi enganxada. Utilitzarem una de ben fina. Hem utilitzat una barreja de Blenden turf, Green Blend i Fine turf, Rurnt Gras, de Woodland Scenics.
El resultat final es el següent:

Edifici de connexió.


En l'antic mòdul de Angelika Chemicals, al costat de la central elèctrica amb els transformadors, calia col·locar un edifici on hi hauran tots els quadres elèctrics de baixa tensió. L'electricitat es portarà des d'aquest edifici a la resta de la factoria mitjançant el pont damunt de les vies. Aquell edifici (a mig construir) es trasllada a Alte Muhle Papierfabrik.

De les quatre parets de l'edifici, tres son murs de formigó, i l'altre una gran vidriera per l'entrada de llum.
Els mur de formigó els fem amb tapes de cartró d'antigues carpetes, que enganxem de dos en dos per donar-hi mes gruix als murs.
Els murs seran de formigó vist, i utilitzarem un especejament bastant corrent en hospitals de Catalunya dels darrers temps. Per tant marcarem una sèrie de juntes, que unes seran de formigonat i les altres purament estètiques, així com els forats dels passadors necessaris per aguantar els encofrats durant la construcció.

Un cop marcat tot plegat amb llapis, les juntes les marcarem amb regla i cutter. Un cop fet, les remarcarem amb un punxó. Els forats els farem directament als el punxó, prement.
Un cop fet, es pinten amb doble capa de pintura acrílica Americana, color Grey Sky, i després una capa de vernís Duncan AS 954.
La solera de formigó la farem pel mateix procediment, però amb pintura acrílica Americana d'un color gris mes fosc.
El darrer pas es embrutar els murs amb cosmètics de la marca Martora, utilitzant com sempre un mínim de tres colors. En aquest cas tonalitats grises/negres, ocres/marrons i verdoses. Les taques de brut cal de coincideixin amb juntes per donar-li mes realisme, així com amb l'ampit de coberta.
La façana principal es totalment envidrada i amb una fusteria metàl·lica perimetral. Com a base utilitzem una tapa transparent de CD, en la que gravem una quadricula de 4x4 mm amb un punxó.
Com a perfilaria de la fusteria utilitzem perfils de PVC que hem recuperat de les tapes de carpeta que vàrem utilitzar peles murs de formigó. Les pintem amb:
- 1 capa de Surface Primer negre de Vallejo.- 2 capes de pintura Gris Antracita ref. OS-475 de Duncan.- 1 capa de vernís mate d’Americana.
La perfilaria l’enganxem damunt la tapa del CD amb cianocrilat amb la disposició que veiem en les fotos.
La coberta està feta de la mateixa manera que la del pont de connexió.

L'escala.


Per passar d’un costat a l’altre de l’edifici a través del pont fa falta una escala, que serà metàl·lica i que farem amb perfils de la marca Evergreen, i els replans amb fleix de plàstic. Utilitzarem els perfils següents: Pilars:
  • H 3,2 mm, ref 284.
  • Escala i replans: C 2,5 mm, ref 263.
  • Graons: ≠ 0,4 x 3,2 mm, ref 116.

Per tal de facilitar la feina vaig preparar dos elements auxiliars que es veuen a les fotos següents: un motlle de cartró de la escala i un altre motlle per tallar tots els graons a la mateixa mida.
En la foto següent veiem com s’utilitzen els dos motlles de cartró per mantenir equidistants els graons mentre enganxem els perfils C laterals que formen el tram d’escala.
Fem els replans amb fleix de plàstic imitant xapa llagrimada, i el bordegem amb perfil C. Per a col·locar-los equidistants i perpendiculars als pilars H, també ens construirem una placa auxiliar amb cartró.
Un cop col·locats tots els replans, comencem a col·locar els trams intermedis i a muntar l’escala.
Un cop muntat el cos principal de l’escala farem les baranes amb perfil Evergreen quadrat de 0,75 x 0,75 mm, ref. 131. Per fer-ho també farem un distanciador amb cartró que ens permeti mantenir de distancia entre els perfils horitzontals de la barana.
L’aspecte de l’escala acabada, pendent de pintar.

Els interiors.

Les sitges.

El carregador.

Les naus.