Atlas Major

Kaartenmakers

Wereldberoemd zijn de atlassen en kaarten die in de zeventiende eeuw zijn gedrukt in het bedrijf van de familie Blaeu in Amsterdam. Koningen, tsaren en andere beroemde mensen, allemaal willen ze een mooi uitgegeven atlas of fraaie wereldbol van Blaeu. Ze staan symbool voor rijkdom en kennis, en dat wil iedereen.

Willem Janszoon Blaeu (1571-1638), zoon van een haringkoopman, laat zich in Denemarken bij de beroemde Deense astronoom Tycho Brahe scholen in de navigatiekunde en wordt opgeleid tot instrument- en wereldbolmaker. Terug in Amsterdam begint hij een eigen drukkerij en uitgeverij waar hij wereldbollen en later kaarten maakt. Vanaf zijn allereerste gedrukte kaarten uit 1605 valt Blaeu op door kwaliteit en zijn vernieuwende aanpak. Hij gaat er niet zelf op uit om metingen te doen maar ontwerpt zijn kaarten op basis van bestaand kaartmateriaal, aangevuld met kennis die hij ontleent aan scheepsjournaals, reisverslagen en gesprekken met zeelieden. Met zijn kaarten en atlassen verwerft Blaeu een internationale reputatie.

Na zijn dood neemt zijn zoon Joan (1599-1673) het bedrijf over. Hij brengt het familiebedrijf tot nog grotere bloei. Tachtig werknemers houden vijftien drukpersen draaiende. Een flink aantal vrouwen en kinderen verdient geld met het inkleuren van de kaarten.

uit: https://www.canonvannederland.nl/nl/atlasmaior

Opdracht

De kaarten van Blaeu.pdf