Opnametechniek

De video-opnames tijdens de Corona lockdown

Voor de video-opnames tijdens de Corona periode werd zoveel mogelijk gebruik gemaakt van huis-tuin-en-keuken materiaal. Zoals je zal merken, was het zo goed als een zero-budget project.

Hier volgt de beschrijving van de technische infrastructuur:

  • Twee, drie, soms vier Android smartphones dienden als videocameras

  • Op alle behalve één smartphone was de applicatie IPWebcam geinstalleerd. Deze applicatie maakt het mogelijk om vanuit een browser of videoprogramma op PC te connecteren op de camera en het beeld in real-time te zien.

  • Op de overblijvende smartphone was de applicatie DroidCamX geinstalleerd. Deze app maakt van de smartphone een webcam aangesloten op een PC via USB. Naast de USB-aansluiting is het andere verschil met IPWebcam dat DroidCamX ook het geluid opgenomen door de smartphone synchroon met het beeld doorstuurt via de USB aansluiting. De synchronisatie tussen beeld en geluid op IPWebcam is veel te slecht om bruikbaar te zijn bij de opnames.
    Het geluid is echter alleen bij de eerste opname zo opgenomen. Daarna is een aparte audio link naar de PC gebruikt (zie verder).

  • De smartphone die via USB was aangesloten, stond relatief dicht bij het altaar zodat dit beeldvullend in beeld kwam.

  • Een andere smarthphone stond in de middengang van de kapel en had zicht op de hele ruimte voor en rond het altaar.

  • Nog andere smarphones stonden dan elders in de boskapel opgesteld, om de solist of de koortjes in beeld te brengen.

  • Een PC (laptop) met daarop de OBS Studio software geinstalleerd. Deze gratis te downloaden software laat toe video-opnames te maken (of te streamen) en hierbij in real-time een of meerdere videobronnen te selecteren, in combinatie met een of meerdere geluidsbronnen. (https://obsproject.com/)
    De beeldmontage gebeurde dus ter plekke in real-time. OBS Studio werd ook voor de aftiteling gebruikt.
    Streamen kon niet, omdat er geen Internet aansluiting in de Boskapel is. Een 4G-verbinding was theoretisch een alternatief, maar dit zou te duur uitgevallen zijn en bovendien is de dekking ervan in de Boskapel niet goed genoeg. Tenslotte moesten er toch opnames gemaakt worden om op deze website te publiceren.

  • Een WIFI router om het draadloze netwerk te maken waarlangs de laptop zich kan verbinden met de smartphones

  • De smartphone met USB was via een USB verlengkabel op de laptop aangesloten. De verlengkabel was nodig om de laptop buiten beeld te kunnen houden.

  • Omdat smartphones moeten ondersteund worden om hun camera op het juiste doel te blijven richten, en omdat er geen smartphone-statieven direct beschikbaar waren, werden er in karton kantelbare steunen gemaakt voor elke smartphone. Deze steunen werden dan op een basis geplaatst.

  • Als basis werden gebruikt: een opvouwbare muzieklessenaar, een trapladder, een oud diaprojectorstatief.

  • Bij de eerste twee videoopnames had de zanggroep Canta hun eigen geluidsinstallatie meegebracht, inclusief microfoons, mengpaneel en grote luidsprekers.
    Bij de eerste videoopname nam de laptop het geluid op via de microfoon van een headset die op een luidspreker was gelegd, en die aangesloten was op de headset ingang van de smartphone die via USB met de laptop was verbonden. De kwaliteit van het geluidsopname bleek achteraf niet goed genoeg.

  • Bij de tweede video-opname werd gebruik gemaakt van een speciale externe audio interface (ZOOM H4n Handy recorder) , geleend van een jonger lid van Canta, die enerzijds op het mengpaneel was aangesloten met audiokabels, en anderzijds via USB op de laptop. Hiermee was een perfecte geluidsopname mogelijk.

  • Voor de overige video-opnames was de geluidstechnicus van Canta, Frans Van Buggenhout, telkens bereid gevonden dezelfde geluidsinstallatie mee te brengen en op dezelfde wijze als bij de tweede video-opname het geluid op te nemen.

  • Frans Van Buggenhout zorgde ook voor wat extra verlichting (twee studiolampen op statief).

  • Bij de opnames met de koortjes van Meuzegem en Sint-Brixius Rode, werd gebruik gemaakt van geleende en gehuurde overhead microfoons, aangesloten op het mengpaneel.

De enige videobewerking achteraf was het wegknippen van ongewenste delen uit de video. Hiervoor werd het gratis programma avidemux gebruikt. (http://avidemux.sourceforge.net/).

Daarna werden de videos ge-uploaded naar Youtube op het hiertoe ingericht Youtube kanaal 'Vieringen Boskapel Imde '.

Tenslotte werden de youtube videos ingelast in de Opgenomen Vieringen pagina van de boskapel website.

Het projectiestatief als basis voor de camera in the middengang.
De opplooibare muzieklessenaar als statief voor de camera bij de communiebank.
De studiolamp bij de communiebank.
Rechts, op een stoel, het mengpaneel.

De laptop en WIFI opstelling.

De headset op de Canta luidspreker

De kartonnen steun voor de smartphone

Alternatieven en verbeteringen

  • De kartonnen camerasteunen waren moeilijk correct op te zetten en dreigden soms toe te klappen. Een goedkoop mini smartphonestatief met flexiebele benen zoals deze is stabieler en kan eventueel vastgeklemd worden aan een buis of uitsteeksel van de basis waarop hij wordt gezet. Helaas waren die in de periode van de opnames uitverkocht.

  • Bij een latere opname waarbij de geluidsinstallatie van Canta niet beschikbaar was, werd de headset met microfoon tegen de dichtstbijzijnde luidspreker van de boskapel geplakt (met duct tape), en via een verlengkabeltje van 3 meter aan de smartphone aangesloten. De kwaliteit van de geluidsopname was meer dan behoorlijk voor stem en eenvoudige zang.

  • De ZOOM H4n Handy recorder is een duur toestel (220 euro) en kan veel meer dan alleen maar als externe geluidskaart dienen. Goedkopere alternatieven (met natuurlijk minder extra features) zijn o.a. te vinden bij Behringer (bv. U-CONTROL UCA222 ) voor ongeveer 20 euro. Nog een alternatief is een externe geluidskaart voor PC zoals de 61645 Delock USB Geluid Adapter 7.1, maar dan heb je nog overgangskabels naar 3.5 mm jacks nodig.

  • Een totaal andere manier om de opnames aan te pakken, is elke smartphone zelf zijn video te laten opslaan in een bestand op de smartphone, en na de opname deze videobestanden van de smartphones af te halen, te knippen en tenslotte te monteren met een videomontage programma zoals OpenShot (https://www.openshot.org/nl/). Het nadeel is dat al dit montage werk, toch een tijdrovende bezigheid, nog na de opname moet gebeuren, terwijl de opname, met voorbereiding, toch zelf al een tweetal uur duurde.

Opgesteld door Erik Devriendt (erik punt devriendt AT telenet punt be)