Statuten en Huishoudelijk Reglement van de Delftse Christelijke Schaakvereniging

D.C.S.V.

 

STATUTEN

 

Art. 1  Naam

De Vereniging, opgericht 25 november 1949, draagt de naam “Delftse Christelijke Schaakvereniging”, afgekort “D.C.S.V.”, en is gevestigd te Delft. Waar verder gesproken wordt over “de Vereniging” wordt bedoeld de D.C.S.V.

 

Art. 2  Doel

Het doel der Vereniging is personen van Protestant Christelijke levensovertuiging in de gelegenheid te stellen en te stimuleren het schaakspel in eigen milieu te beoefenen.

 

Art. 3  Middelen

Zij tracht dit doel te bereiken door:

a) het organiseren van onderlinge wedstrijden en het spelen van wedstrijden tegen andere verenigingen.

b) het spelpeil te verhogen. Dit kan geschieden door het geven van theoretische voorlichting op de clubavond en in een clubblad, door het bevorderen van het jeugdschaken e.d.


Art. 4  Leden 

a) Als leden kunnen toetreden zij, die de leeftijd van 19 jaar hebben bereikt.

b) Zij, die de leeftijd van 19 jaar nog niet hebben bereikt, kunnen toetreden als jeugdleden.

c) Zij, die de leeftijd van 15 jaar nog niet hebben bereikt en alleen deelnemen aan het jeugdschaak, kunnen toetreden als aspirant-leden.

d) Ereleden zijn zij, die op grond van een bijzondere verdienste ten gunste van de Vereniging op voorstel van het bestuur, op een algemene              ledenvergadering, als zodanig zijn benoemd.

 

Art. 5  Beëindiging lidmaatschap

Het lidmaatschap eindigt:

a) na een daartoe strekkend schriftelijk bericht aan de secretaris.

b) bij royement door het bestuur.

 

Art. 6  Royement

Een lid kan door het bestuur worden geroyeerd:

a) bij wanbetaling.

b) Indien het lid, volgens het bestuur, heeft gehandeld in strijd met de belangen van de Vereniging.

Een lid, dat geroyeerd wordt, heeft recht van beroep op de algemene ledenvergadering, die, na zijn verzoek, door het bestuur binnen een maand moet worden bijeengeroepen. Het royement blijft gehandhaafd, indien tenminste 2/3e van de leden, welke op de algemene vergadering geldige stemmen uitbrengen, hiermede akkoord gaan.

 

Art. 7  Donateurs

Zij, die de Vereniging met een minimum bijdrage van 10,- euro  per jaar steunen, worden als donateur der Vereniging ingeschreven. Zij kunnen de jaarvergaderingen alsmede de algemene ledenvergaderingen bijwonen, doch hebben geen stemrecht. Zij kunnen de Vereniging daarentegen wel van advies dienen.

 

Art. 8  Contributie

Ieder lid betaalt contributie, zoals in het Huishoudelijk Reglement omschreven, behoudens uitzonderingen, door het bestuur te bepalen.

 

Art. 9  Bestuur

De leiding van de Vereniging berust bij het bestuur, dat door de leden wordt gekozen op de wijze als in het Huishoudelijk Reglement omschreven.

 

Art. 10  Algemene Ledenvergadering

Tenminste éénmaal per jaar wordt een algemene ledenvergadering bijeengeroepen, zo mogelijk in de maand september.

 

Art. 11  Liquidatie

Opheffing der Vereniging is niet mogelijk, wanneer tenminste vijf leden der Vereniging zich hiertegen verzetten. Bij een eventuele liquidatie van de vereniging vervalt het batig saldo aan één of meer liefdadige instellingen, wier beginselen op Prot. Christelijke grondslag berusten, met dien verstande, dat de meerderheid der aanwezige leden met de aan te wijzen instelling(en) akkoord gaat.

 

Art. 12  Niet voor wijziging vatbare artikelen

De artikelen 2, 11 en 12 van deze Statuten mogen niet gewijzigd worden.

 

Art. 13  Wijziging statuten

Mutaties in deze Statuten worden voorgesteld aan de jaarlijkse algemene ledenvergadering. De wijziging is aangenomen als tenminste 2/3e van het totaal aantal stemgerechtigde leden der Vereniging dit wenst. Indien er niet voldoende leden aanwezig zijn, kan het bestuur binnen twee maanden een nieuwe ledenvergadering bijeen roepen, waaraan de statutenwijziging opnieuw wordt voorgelegd. Dan is een meerderheid van 2/3e van het aantal aanwezige stemgerechtigde leden voldoende voor wijziging.

 

Art. 14  Onvoorzien

In gevallen, waarin deze Statuten niet voorzien, wordt verwezen naar het Huishoudelijk Reglement.

  

Huishoudelijk Reglement

 

Art. 1  Contributie 

a) De contributie wordt vastgesteld op een algemene ledenvergadering en moet bij vooruitbetaling, telkens met een half jaar tegelijk, worden voldaan. Bij wijziging in de hoogte van de contributie is een meerderheid van 2/3e van het aantal aanwezige leden noodzakelijk.

b) Bovendien is bij toetreding als lid of jeugdlid van de Vereniging een inleggeld verschuldigd, waarvan de hoogte door de algemene ledenvergadering wordt vastgesteld.

c) Toetreding als lid van de Vereniging is op elk tijdstip mogelijk. Men kan slechts als lid bedanken met ingang van 1 september; dit moet minstens een maand voor de genoemde datum worden opgegeven. Zie artikel 5 van de Statuten.

 

Art. 2  Samenstelling van het bestuur 

a) Het bestuur bestaat uit vijf leden, t.w. Voorzitter, Secretaris, Penningmeester, Wedstrijdleider en een Algemeen Adjunct.

b) Voor zover het bestuur dit nodig oordeelt kunnen naast deze bestuursfuncties nog andere functies worden bekleed door leden en/of bestuursleden, zoals die van 2e Wedstrijdleider, Commissaris van Materiaal e.a.  Deze toegevoegde functionarissen maken geen deel uit van het bestuur, doch kunnen het bestuur van advies dienen.

 

Art. 3  Aftreden bestuursleden 

De voorzitter en de penningmeester treden in de even jaren af. Zij zijn onmiddellijk herkiesbaar. De overige bestuursleden treden in de oneven jaren af. Ook zij kunnen direct weer gekozen worden.

 

Art. 4  Kandidaatstelling bestuursleden 

Het bestuur zal, zo mogelijk, kandidaten voor de open gekomen bestuursfuncties, tenminste 10 dagen vóór de algemene ledenvergadering, bekend maken.

Zowel het bestuur als de leden hebben het recht om tenminste 7 dagen vóór de algemene ledenvergadering schriftelijk bij de secretaris namen van kandidaten voor de verkiezing van bestuursleden in te dienen.

 

Art. 5  Verkiezing bestuursleden 

De bestuursleden worden door de algemene vergadering uit de leden en jeugdleden van 17 jaar en ouder gekozen voor de tijd van twee jaar. Deze bestuursleden worden zo mogelijk in functie gekozen. In het bestuur is gekozen hij, die de helft plus een halve stem van het totaal aantal uitgebrachte stemmen op zich verenigt.

Indien bij de verkiezing geen volstrekte meerderheid wordt behaald, volgt een tweede stemming.

Wordt ook bij deze stemming door geen der kandidaten de vereiste meerderheid verkregen, dan volgt een derde stemming tussen de twee kandidaten, waarop de meeste stemmen zijn uitgebracht.

 

Art. 6 Taak bestuursleden 

a) De voorzitter leidt de vergaderingen en opent en sluit deze met gebed.

b) De secretaris voert de correspondentie, houdt het ledenregister bij, notuleert de vergaderingen en brengt op de jaarvergadering een jaarverslag uit.

c) De penningmeester beheert de gelden. Hij is verantwoording schuldig aan de jaarvergadering. Voor uitgaven, die niet in de begroting zijn voorzien, heeft hij toestemming van het bestuur nodig.

d) De wedstrijdleider leidt, in onderling overleg, de wedstrijden in de onderlinge competitie, bondscompetitie en alle andere wedstrijden, overeenkomstig de door het bestuur gestelde richtlijnen.

e) De algemeen adjunct vervangt de overige bestuursleden indien zij afwezig zijn en verleent assistentie waar zulks nodig is.

Het bestuur is collectief verantwoord voor het beleid en de goede vervulling van alle functies.

Het bestuur vergadert, indien de voorzitter zulks nodig acht, of indien tenminste twee bestuursleden aan de voorzitter hiertoe de wens te kennen geven.

 

Art. 7  Algemene ledenvergadering 

Op de jaarlijkse algemene ledenvergadering moeten in elk geval de volgende punten aan de orde worden gesteld:

a) Jaarverslagen van de secretaris en penningmeester

b) Bespreking van het beleid van het bestuur

c) Verkiezing van bestuursleden

d) Verslag en benoeming van kascommissie

e) Vaststelling begroting

 

Art. 8  Buitengewone algemene ledenvergadering 

Een buitengewone algemene ledenvergadering wordt gehouden, wanneer het bestuur dit nodig acht, of wanneer tenminste 1/4e van de leden dit schriftelijk aan het bestuur verzoekt met vermelding van de reden(en).

Het bestuur is dan verplicht een zodanige vergadering binnen 4 weken na de ontvangst van het verzoek bijeen te roepen met vermelding van de reden(en). Indien het bestuur binnen de genoemde termijn niet aan het verzoek heeft voldaan, kunnen de aanvragers zelf een buitengewone ledenvergadering bijeen roepen, met vermelding van de reden(en).

 

Art. 9  Toegang tot de algemene ledenvergadering 

Alle leden, jeugdleden en donateurs hebben toegang tot de algemene ledenvergadering en hebben het recht om aan de besprekingen deel te nemen.

 

Art. 10  Stemmen 

Alle leden en jeugdleden van 17 jaar en ouder hebben stemrecht. Over zaken wordt mondeling gestemd. Een voorstel is aangenomen, als het de volstrekte meerderheid van het aantal uitgebrachte geldige stemmen heeft verkregen. Bij het staken der stemmen is het voorstel verworpen.

Over personen wordt schriftelijk gestemd. De kandidaat, die de volstrekte meerderheid van de geldig uitgebrachte stemmen heeft verkregen, is gekozen. Indien bij de eerste stemming geen volstrekte meerderheid wordt behaald, volgt een herstemming tussen de twee personen, die het grootste aantal stemmen op zich hadden verenigd.

 

Art. 11  Kascommissie 

Op de jaarlijkse ledenvergadering wordt een kascommissie aangewezen, bestaande uit twee leden.

In de regel zal ieder jaar één der leden aftreden en door een nieuw lid worden vervangen. De penningmeester verplicht zich uiterlijk 8 dagen vóór de jaarvergadering zijn boeken en bescheiden over het afgelopen verenigingsjaar aan de kascommissie ten onderzoek voor te leggen. De kascommissie brengt op de jaarvergadering verslag uit.

 

Art. 12  Wijziging Huishoudelijk Reglement 

Mutaties in dit Huishoudelijk Reglement worden voorgesteld aan de jaarlijkse algemene ledenvergadering.

De wijziging is aangenomen als tenminste 2/3e van het totaal aantal stemgerechtigde leden der Vereniging dit wenst. Indien er niet voldoende leden aanwezig zijn, kan het bestuur binnen twee maanden een nieuwe ledenvergadering bijeenroepen, waaraan de wijziging opnieuw wordt voorgelegd. Dan is een meerderheid van 2/3e van het aantal aanwezige stemgerechtigde leden voldoende voor wijziging.

 

Art. 13  Onvoorzien 

In gevallen, waarin dit Huishoudelijk Reglement niet voorziet, beslist het bestuur. Van deze beslissing staat beroep open op de algemene vergadering.

 

 

Deze statuten en huishoudelijk reglement zijn vastgesteld door de algemene ledenvergadering van 8 september 1950 en vervolgens gewijzigd in de algemene ledenvergaderingen van 4 oktober 1957, 11 september 1959, 25 augustus 1972, 1 september 1978 en 21 maart 2014.



De Statuten en het Huishoudelijk Reglement zijn ook als pdf-document beschikbaar.