Situatii de urgenta

HG nr. 557 – Informare LEGISLATIVA cu privire la Managementul tipurilor de risc si competentele comandantului actiunii si comandantului interventiei privind Sistemul National de Management al Situatiilor de Urgenta.


Informare LEGISLATIVA cu privire la Managementul tipurilor de risc si competentele comandantului actiunii si comandantului interventiei privind Sistemul National de Management al Situatiilor de Urgenta: HG nr. 557 din 3 august 2016, publicat în MONITORUL OFICIAL nr. 615 din 11 august 2016 (in care apare si SNCRR in tabelele si descrierile din ANEXELE 2 , 3 si 4) http://legislatie.just.ro/Public/DetaliiDocument/180860

Conform schimbarilor legislative actuale prin HG 577/2016, Crucea Rosie Romana indeplindeste rol secundar in urmatoarele situatii specifice de risc in situatii de urgenta astfel:

– 6.2. Cazare şi adăpostire – asigurarea cazării persoanelor evacuate;

– 6.3. Asigurare apă şi hrană pentru persoane

a) verificarea apei potabile şi hranei pentru persoanele afectate sau evacuate;

c) asigurarea, distribuirea ajutoarelor, organizarea primirii şi distribuţiei ajutoarelor umanitare de urgenţă;

– 7.2 Acordarea primului ajutor: serviciile voluntare pentru situaţii de urgenţă;

8. Asistenţă medicală în faza spitalicească – stabilirea măsurilor profilactice pentru evitarea îmbolnăvirilor în masă;

In situatii de risc, Crucea Rosie, Filiala Bistrita va trmite mesaj text catre toti voluntarii vizati si care fac parte din Detasamentul de dezastre, au experienta practica de prim ajutor si de interventie operativa si care au varsta peste 18 ani. 

!!! In situatii de risc, conform HG 577/2016, Crucea Rosie Romana, Filiala Bistrita-Nasaud va transmite mesaj text catre toti voluntarii vizati si care fac parte din Detasamentul de dezastre, au experienta practica de prim ajutor si de interventie operativa si care au varsta peste 18 ani. 


Sursa info: https://crucearosie.ro/ce-facem/interventie-la-dezastre/cum-sa-te-pregatesti-pentru-o-urgenta/sfaturi-pentru-canicula/?fbclid=IwAR2D1NA-NPtEMi0tfwfQOcIsSd9SqUIBu7rkkYpHRG-LiaXVoRnbn2kLePk

Hipotermia reprezintă scăderea anormală a temperaturii corpului, sub 35 °C din cauza expunerii la temperaturi joase.

 

Simptomele hipotermiei incipiente includ senzația de frig, frisoanele și starea de oboseală și somnolență. Pielea este rece, albă și uscată iar respirația devine lentă și șuierătoare.

 

Tratamentul hipotermiei incipiente presupune transportarea persoanei hipotermice la cald și încălzirea acesteia cu pilote, haine uscate și căciulă. Îi putem oferi totodată ceva cald de băut.

 

În cazul hipotermiei severe, persoana își pierde cunoștința, nu mai are frisoane și reflexe. Ritmul cardiac al unei persoane hipotermice este scăzut iar buzele, urechile și degetele este posibil să fie vinete.

 

Tratamentul hipotermiei severe include apelarea serviciilor de urgență 112, încălzirea corpului cu pături electrice, sticle cu apă caldă, pietre încălzite sau contact fizic. Nu trebuie să îi oferim persoanei nimic de băut sau mâncat!

 

Sursa info: Crucea Roșie Română.

Recent, la Colegiul Tehnic „Grigore Moisil” din Bistrita, in prezenta a peste 100 de profesori, Crucea Rosie Romana – Filiala Bistrita-N a sustinut o prezentare educationala de prim ajutor.

 

Prezentarea interactiva a inclus rolul si importanta educatiei de prim ajutor la copii, tineri si adulti pentru salvarea de vieti pana la sosirea unui echipaj de urgenta medicala, proiectarea unui film cu privire la acordarea primului ajutor unei victime in caz de stop cardio-respirator si simularea unui exercitiu practic de salvare a unei victime de la sufocare prin aplicarea manevrei Heimlich.

 

Multumim pentru buna colaborare in aceasta activitate, d-nei Prof. Speranta Unciu – Inspector Scolar in cadrul ISJ BN si conducerii Colegiului „Grigore Moisil”.

Educatia de prim ajutor salveaza vieti! Invata https://crucearosiebistrita.ro/inscrieri-curs-de-prim-ajutor-de-baza/

 

In 5 octombrie s-a marcat Ziua Mondială a Profesorilor. La multi ani pentru toti profesorii dedicati educatiei si le multumim pentru contributia adusa in dezvoltarea noastra profesionala si integrarea sociala!

La sediul Institutiei Prefectului Judetului Bistrita-Nasaud se desfasoara Sedintele ordinare ale Comitetului Judetean pentru Situatii de Urgenta B-N in care este membru si Crucea Rosie Bistrita-Nasaud cu atributii in baza HG 577/2016.

In contextul schimbarilor climatice si a pandemiei Covid 19, pe ordinea de zi, ca punct central, a fost cel de analiza a situatiei cauzata de fenomenele meteorologice periculoase produse si a luptei impotriva pandemiei in Judetul Bistrita-Nasaud.

Din partea Crucii Rosii, Filiala B-N participa psihologul Marius Moldovan in calititate de director. 

Recomandari de prim ajutor în caz de incendiu într-o clădire 

Sfaturi de prim ajutor în caz de incendiu într-o clădire

– Dacă ești martor la un incendiu într-o clădire, încearcă să avertizezi persoanele aflate în situații de risc, însă fără a-ți pune viața în pericol;

– NU intra niciodată într-o clădire care arde;

– NU te apropia de foc și du-te într-un loc situat la distanță de locul incendiului, astfel încât să te aflii în siguranță;

– Dacă te aflii într-o clădire care arde, ieși imediat din ea. Târăște-te sub nivelul fumului.

– Daca fumul, căldura sau flăcările îți opresc ieșirea, stai în cameră cu ușa închisă. Așează un prosop ud sub ușă și sună la 112.

– Ajută alte persoane să iasă din clădire dacă poți face acest lucru în condiții de siguranță. Dacă ai îndoilei în ceea ce privește condițiile de siguranță, așteaptă intervenția echipajelor serviciilor de urgență.

Masuri pentru temperaturi scazute si vreme nefavorabila

Având în vedere temperaturile scăzute şi precipitaţiile preconizate pentru această perioadă, Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă vă reaminteşte următoarele măsuri:

– Evitaţi să plecaţi la drum pe timp de viscol şi ninsoare puternică; dacă, totuşi, deplasarea este necesară, informaţi-vă dacă pe traseul ales nu sunt drumuri blocate;

– Asiguraţi-vă că sistemul de încălzire al autoturismului funcţionează şi echipaţi corespunzător autovehiculul pentru circulaţia în condiţii de iarnă.

Dacă viscolul vă blochează în trafic, în afara localităţilor:

– Trageţi pe dreapta şi porniţi luminile de avarie;

– Anunţaţi evenimentul la numărul de urgenţă – 112, indicând locul unde aţi rămas blocat;

– Rămâneţi în autoturism până ce forţele de intervenţie vin să vă salveze. Nu părăsiţi autoturismul dacă nu vedeţi în apropiere o clădire în care aţi putea să vă adăpostiţi;

– Porniţi motorul şi sistemul de încălzire aproximativ 10 minute la fiecare oră;

– Mişcaţi-vă pentru a menţine organismul cald, evitând extenuarea;

– Porniţi lumina din interior, pe timp de noapte, pentru ca echipele de salvare să vă poată localiza.

Sursa info: Inspectoratul General pentru Situatii de Urgenta.

In contextul schimbarilor climatice, in baza parteneriatului existent, Crucea Rosie Bistrita-N a furnizat recent la Liceul Tehnologic Lechinta un noua serie de cursuri de preventie si pregatire pentru dezastre, destinate unor grupe constituite din voluntari, elevi si cadre didactice.

Am remarcat din nou buna colaborare si prezenta la curs a echipei manageriale a liceului, ce a fost reprezentata prin d-na prof. Baciu Oana Raluca si d-na prof. Camelia Florian.

Educatia continua de prim ajutor, complementara cu cea de preventie si pregatire pentru o situatie de urgenta, poate salva vieti.

Invata sa acorzi primul ajutor in caz de conditii meteo extreme si schimbari bruste de temperatura! Salveaza vieti! Info despre curs accesati aici 

Fenomene meteo extreme  in context de schimbari climatice!

Fenomenele meteo extreme precum vijeliile, ploaia de scurta durata si cu o cantitate mare de apa, rafalele  de mare intensitate ale vantului sunt din ce in ce mai prezente. In urma unor astfel de fenomene meteo violente, viata si locuirea pot fi in situatii de risc, putand genera pagube insemnate si un puternic impact psihoemotional!

Schimbarile climatice ne afecteaza si ne vor influenta viata. Este necesar sa invatam sa traim cu acestea si sa ne pregatim fiecare pentru salvarea propriei vieti si a celor din jur, in situatii de urgenta, fiind nevoie sa fim solidari in a ne ajuta si a ne adapta la evolutiile violente ale naturii.

Cateva recomandari inainte, in timpul si dupa o furtuna cu vant puternic:

A. Inainte si in timpul unei furtuni:

– informati-va permanent cu privire la starea vremii;

– adapostiti-va imediat intr-un imobil, de preferinta in subsolul blocului sau in beciul casei; Daca autoritatile recomanda, parasiti localitatea spre o alta zona mai sigura.


– inchideti geamurile locuintei (protejati geamurile cu jaluzele exterioare sau obloane);

-daca aveti timp, indepartati automobilul de cladiri la o distanta mai mare, deoarece vantul smulge componente materiale de pe cladiri si le deplaseaza prin aer, uneori pe distante mari; Daca aveti posibilitatea, duceti automobilul in parcare subterana;

-daca ramaneti in casa/bloc/loc de munca/alte cladiri, indepartati-va de geamuri si adapostiti-va in imobil intr-o zona in care sa fiti cat mai protejat de pereti din beton sau cu zidarie (fara geamuri). Vantul ridica sau smulge obiecte si exista riscul sa vi le arunce in geam provocand spargerea acestuia, distrugeri in interior si riscul de a va pune viata in pericol;

– urmati cursuri de pregatire de prim ajutor pentru salvarea de vieti si supravietuire in situatii de urgenta la dezastre oferite de Crucea Rosie;

-pastrati-va calmul si nu intrati in panica daca se intrerupe energia electrica, apa sau comunicatiile mobile;

-in locuinta proprie sau in deplasarile in alte localitati sa aveti asupra dvs. apa, hrana, imbracaminte, trusa de prim ajutor si ustensile de interventie (ca de ex. lanterna, patent multifunctional) pentru cazul in care o sa ramaneti izolati;

– nu interveniti in timpul furtunii pentru protejarea imobilului, autoturismului sau altor bunuri, salvati-va viata! Asteptati sa treaca furtuna!

– nu va adapostiti sub copaci, in apropierea unor obiecte stradale mari sau in apropierea unor cladiri, exista pericolul ruperii sau rasturnarii acestora, precum si posibilitatea sa cada obiecte de pe cladiri (tigle, parti din acoperis, ghivece cu flori, alte obiecte) punandu-va viata in pericol;

– nu va deplasati pe jos sau cu auto, exista riscul sa fiti luat de vant, sa va fie rasturnata masina sau sa va accidenteze si sa va puna viata in pericol obiectele purtate de vant;

B. Dupa furtuna:

– nu va apropiati de cladiri deoarece exista riscul sa mai cada parti din acoperis, tigle, ghivece cu flori sau alte obiecte;

-pentru a nu va accidenta, fiti atenti -cand va deplasati- la obiectele cazute pe jos (tigla sau sticla sparta, tabla, materiale ce contin cuie sau alte materiale ce va pot provoca taieturi sau intepaturi);

– daca exista victime, persoane incarcerate, blocate in imobile, riscul de a va fi pusa viata in pericol sau pagube materiale majore, sunati la 112, cereti ajutor si asteptati interventia echipajelor specializate;

-daca aveti pregatirea necesara, acordati primul ajutor victimelor furtunii;

– informati-va cu privire la dinamica vremii pentru a nu va surprinde efectele furtunii deja incheiate sau o noua furtuna.

psiholog Marius Moldovan – Director,

Crucea Rosie Romana

Filiala Bistrita-Nasaud.

Pregatirea continua pentru situatii de urgenta salveaza vieti! Voluntarii Filialei Bistrita de Cruce Rosie au beneficiat de pregătire teoretica si exerciții practice de intervenție la dezastre reale din partea unor instructori de la Crucea Rosie Romana, Filiala Bistrita, instructori straini sau de la ISU Bistrita.

S-a pus accent pe cautarea victimelor, salvare, acordarea primului ajutor, triere victime si suportul psihosocial.

Principalele manevre pe care voluntarii le-au exersat și pus in practica pentru salvarea de vieți prin munca in echipa au fost: cautare si salvare victime, triajul start al victimelor rezultate din cutremur, oprirea hemoragiilor, imobilizarea fracturilor, suportul psihilogic si resuscitarea cardio-respiratorie. In activitati,  trecatorii sunt fost capacitati de către voluntari în efectuarea manevrei de resuscitare cardio respiratorie.

După incheierea fiecarui antrenament, voluntarii se întâlnesc în sedinta de lucru la sediul Crucii Rosii din Bistrita unde vizioneaza imagini și analizeaza punctele tari și modalitatile de imbunatatire a inteventiei de prim ajutor în situații de urgența la dezastre.

Voluntarii Filialei Bistrita au participat la tabere de pregatire la Valea Ierii sau Belis, Jud. Cluj, au beneficiat de pregatire in Mun. Bistrita sau in strainatate. 

Crucea Roșie Romana are atributii ca organizatie auxiliara în interventii în situații de urgența unde își indeplineste rolul secundar în baza Ordonantei de Urgența a Guvernului Nr. 577 din anul 2016 a Managementului situatiilor de urgența in situatii de risc. 

 

ing . Alin Ciubancan – Coordonator Judetean de Voluntari;

psiholog Marius Moldovan – director.

Apreciem entuziamul, daruirea, faptele bune si implicarea voluntara a tuturor membrilor, voluntarilor (cu contract de voluntariat) si contributia angajatilor si colaboratorilor nostri, asta facand din Crucea Rosie o organizatie exceptionala ce activeaza de peste 140 de ani in Romania, cu noi toti parte din aceasta frumoasa misiune.

Crucea Rosie are o emblema proprie care este compusa din 5 patrate de culoare rosie pe fundal alb, protejata prin lege la nivel national si international. Crucea Rosie isi deruleaza activitatea in tarile lumii -implicit in Romania- in baza unor acorduri internationale intre state si actioneaza prin Lege ca institutie auxiliara a statului/cu rol secundar in situatii de urgenta la dezastre pe timp de pace, iar in cazul unor conflicte armate, punem emblema la dispozitia armatei pentru a se putea interveni pe campul de lupta la salvarea de vieti.

Emblema Crucii Rosii este protejata prin lege in Romania si in lume, asa dupa cum si noi respectam utilizarea siglelor sau echipamentului altor institutii.

Cerem tuturor membrilor, angajatilor, colaboratorilor si voluntarilor Crucii Rosii Bistrita-N, ca in baza legii noastre, a statului, regulamentului privind folosirea emblemei si a parteneriatelor in vigoare sa foloseasca pe echipamentul de Cruce Rosie numai la activitatile proprii oficiale sau cele derulate in parteneriat baza unor contracte cu partenerii. Orice incalcare a legislatiei privind Crucea Rosie si folosirea emblemei noastre, situeaza persoana fizica si/sau juridica in afara cadrului legal si e pasibila a raspunde legal si noi vom sesiza organismele nationale si internationale in acest sens.

Cerem persoanelor fizice si/sau juridice sa nu utilizeze in nici o situatie -formal sau informal- orice tip de resursa materiala avand pe acesata emblema Crucii Rosii. Orice echipament care are imprimat pe aceasta emblema de Cruce Rosie poate fi utilizat doar de catre Crucea Rosie oriunde in lume.

Emblema Crucii Rosii este protejata international si utilizarea legala a aceasteia contribuie –prin salvatorii sai- la o interventie relevanta in situatii de urgenta la dezastre pe timp de pace, cat si in perioade de conflict armat, ceea ce are efect decisiv la salvarea de vieti omenesti si in actiunile umanitare.

Va multumim pentru ca respectati legislatia nationala si internationala cu privire la utilizarea emblemei si echipamentului Crucii Rosii. Salveaza vieti!

Marius Moldovan – director,

Crucea Rosie Romana, Filiala Judeteana B-N.

Biroul European al Crucii Rosii de la Bruxelles a publicat un material despre activitatea Crucii Rosii Filiala Bistrita-Nasaud destinata recent informarii si consilierii populatiei in contextul schimbarilor climatice (canicula si schimbari bruste de temperatura) cu ocazia marcarii a 141 de ani de Cruce Rosie in Romania, material pe care il puteti accesa aici https://www.facebook.com/pg/RedCrossEU sau parcurge in continuare:

„The Romanian #RedCross – Crucea Rosie Romana celebrates its 141st anniversary this week!

To mark the this occasion, the Crucea Rosie Bistrita Nasaud branch hosted an event providing education, counselling and health checks to the public. They have a long history but maintain a focus on current issues; this event was about keeping well amidst the changing climate, fluctuating temperatures and violent storms.``

Aceasta publicare de catre Biroul European al Crucii Rosii de la Bruxelles ne onoreaza si este inca o dovada a faptului ca actiunile locale pot avea impact la nivel european. Felicitari tuturor colegilor pentru implicare!

Biroul UE pentru Crucea Roșie este Reprezentarea Societăților Naționale de Cruce Roșie din UE și a Federației Internaționale a Societăților Crucii Roșii și Semilunii Roșii (IFRC) la Bruxelles.

Esti pregatit sa acorzi primul ajutor si sa salvezi vieti pe timp de canicula?

Din dorinta de a veni in sprijinul populatiei afectate de canicula, va recomandam cativa pasi de urmat pe timp de canicula:

– Petreceti cat mai putin timp afara in timpul orelor de varf (11:00 – 17:00)

– Mancati echilibrat, produse cu valoare calorica mica si continut scazut de grasimi. Mancarea rece este mai recomandata.

– Evitati sarea pe cat posibil

– Beti multa apa, in mod regulat chiar daca nu va este sete – minim 2 litri pe zi la temperatura camerei.

– Alcoolul deshidrateaza, astfel incat limitati consumul

– Imbracati-va in haine mai largi, deschise la culoare si protejati-va cu o palarie

– Folositi ochelari de soare

– Folositi o crema cu protectie solara SPF 30 sau mai mare

– Evitati folosirea cremelor grase care nu se absorb si impiedica pielea sa respire normal.

Invata sa acorzi primul ajutor in caz de canicula, salveaza vieti. Info AICI 

In cazul aparitiei simptomelor legate de expunerea la caldura (crampele musculare, insolatie, epuizarea, socul hipertermic), consumati lichide, scadeti temperatura corpului, stati la umbra.

Daca simptomele nu dispar sau se agraveaza, sunati la 112.

CRUCEA ROSIE ROMANA.

Iată cum trebuie să procedați dacă acordați primul ajutor unei persoane care acuză dureri toracice!

Iată cum trebuie să procedați dacă acordați primul ajutor unei persoane care acuză dureri toracice!

Durerea poate iradia în alte locuri din partea superioară a corpului (de exemplu braț, umăr, gât, mandibulă sau stomac). De obicei, acest simptom merge mână în mână cu insuficiența respiratorie, transpirația, amețeala sau leșinul. Unele victime au senzație de greață și tendința de a voma.

-Nu subestimați situația chiar dacă victima neagă că s-ar simți foarte rău;

-Victima are nevoie urgentă de ajutor;

-Cereți unui martor să cheme serviciile de urgență. Chemați dvs. serviciile de urgență, dacă sunteți singur;

-Ajutați victima să se odihnească și nu-i permiteți să facă efort. Așezați victima într-o poziție confortabilă (de exemplu, în poziție șezând sau semi-șezând);

-Verificați periodic dacă victima este conștientă și respiră normal.

Mai multe detalii despre manevrele de prim ajutor și invitatia de a participa la cursurile de prim ajutor aflați de pe site-ul nostru AICI

Manevrele de prim ajutor în cazul degerăturilor!

Iată care sunt manevrele de prim ajutor în cazul degerăturilor!

În cazul degerăturilor superficiale, se poate acționa pe loc: pielea degerată se încălzește prin punerea ei în contact cu pielea care are temperatura normală, mâinile se pun la subsuoară, bărbia și urechile se așază în palme, picioarele se așază lânga abdomenul salvatorului. Contactul cu pielea caldă se menține până când pielea afectată își recapată culoarea normală.

Oricand, un eveniment neprevazut iti poate pune viata in pericol. Invatati sa acordati primul ajutor accesand info AICI

NU! – frecați cu gheață sau zăpadă

NU! – aplicați lotiuni

NU! – așezați zona degerată lângă o sursă de caldură

În cazul degerăturilor profunde:

-se scoate accidentatul din zona cu temperatură scăzută și se aduce la adăpost;

-se dau băuturi calde și nealcoolizate;

-se înfășoară în haine călduroase;

-nu se intervine pe zona degerată;

-se transportă cât mai rapid la spital

Sursa: Crucea Rosie Romana

Iată cum trebuie sa procedati in timpul unui cutremur! Primul ajutor salveaza vieti.

Iată cum trebuie sa procedati in timpul unui cutremur!

Stati inauntru pana cand miscarea se opreste si este sigur sa iesiti afara.

Multe raniri din timpul unui cutremur se intampla cand oamenii sunt loviti de obiectele care cad in momentul in care doresc sa intre sau sa iasa din cladiri.

Incetati lucrul, adapostiti-va si asteptati. Limitati-va deplasarile in timpul unui cutremur la cativa pasi, pana la un loc sigur.

Oricand, un eveniment neprevazut iti poate pune viata in pericol. Invatati sa acordati primul ajutor accesand info aici.

Daca va aflati in interiorul unei cladiri, adapostiti-va sub o masa rezistenta sau stati aproape de un perete interior. Stati departe de ferestre, usi sau pereti, orice obiecte care ar putea cadea.

Daca in apropiere nu se afla nici o masa sau un birou, acoperiti-va fata si capul cu mainile incrucisate si asezati-va intr-un colt mai ferit al incaperii.

Daca nu va aflati in vreo cladire, ramaneti afara. Indepartati-va de cladiri, semafoare si de firele electrice.

Daca locuiti intr-un bloc sau in orice alta cladire cu multe nivele luati in considerare urmatoarele:

Deconectati de la curent aparatele electrocasnice, stingeti aragazul.

Adapostiti-va sub o masa si stati departe de ferestre si peretii exteriori.

Stati in interiorul cladirii.

Nu folositi lifturile si nici scarile pana nu se potoleste cutremurul.

Daca va aflati intr-o incapere publica aglomerata:

Ramaneti unde va aflati. Nu intrati in panica. Nu va inghesuiti Luati ceva cu care sa va acoperiti capul si fata de posibilele geamuri sparte.

Daca simtiti cutremurul aflandu-va intr-un vehicul in miscare, opriti cat de repede puteti in conditii sigure si ramaneti in interior. Evitati stationarea in apropierea cladirilor, a copacilor, a pasajelor superioare sau a firelor electrice. Apoi, actionati in mod prudent, tinand cont de posibila deteriorare a drumurilor si a podurilor.

Daca ati ajuns blocat sub daramaturi :

Nu aprindeti nici un chibrit sau ceva asemanator.

Nu va miscati dintr-un loc in altul si nu faceti galagie.

Acoperiti-va gura cu o batista sau o haina.

Loviti ritmic o teava pentru a fi localizat de persoanele care participa la operatiunile de salvare; folositi un fluier daca aveti la indemana; strigati numai daca este absolut necesar – in urma strigatului puteti inhala cantitati periculoase de praf.

Aflați mai multe despre cum trebuie sa procedati daca sunteti surprinsi de un cutremur la cursul de prim ajutor AICI.

Iată câteva recomandari utile de prim ajutor în cazul leziunilor capului, gâtului și spatelui, frecvente în sezonul rece!

Aveți motive să suspectați o rană la cap, gât sau spate, dacă victima:

-a fost implicată într-un impact brusc, precum un accident rutier sau o cădere;

-este sau devine amețită, somnoroasă, agitată sau intră în stare de inconstiență;

-nu-și poate aminti exact ce s-a întâmplat;

-prezintă o durere de cap puternică și persistentă, îi este greață sau începe să vomite, este irascibilă, se comportă ciudat sau are convulsii;

-are leziuni severe la cap;

-acuză amorțeală sau furnicături;

-simte dureri la gat sau spate sau nu-și poate susține spatele ori gâtul.

Oricand, un eveniment neprevazut iti poate pune viata in pericol. Invatati sa acordati primul ajutor accesand info aici: http://crucearosiebistrita.ro/am-inceput-inscrierile-iar-in-luna-mai-derulam-un-nou-curs-de-prim-ajutor-de-baza/

Ce trebuie făcut?

1.Liniștiti victima și încercați s-o convingeți să nu se miște.

2.Cereți unui martor să cheme serviciile de urgență. Chemați dumneavoastră serviciile de urgență, dacă sunteți singur.

3.Imobilizați victima doar dacă aceasta este de acord să coopereze.

4.Dacă victima este agitată, nu încercați, contra voinței sale, să-i imobilizați capul sau gâtul.

Aflați mai multe despre manevrele de prim ajutor în cazul leziunilor capului, gâtului și spatelui de pe site-ul nostru AICI participand la curs.

A fost semnat protocolul de colaborare între Crucea Roșie și Departamentul pentru Situații de Urgență

A fost semnat protocolul de colaborare între Crucea Roșie Romana și Departamentul pentru Situații de Urgență, în vederea prevenirii și intervenției la dezastre. Alteța Sa Regală Principesa Moștenitoare Margareta a României, președintele Crucii Roșii Române, participă la ceremonie.

Departamentul pentru Situatii de Urgenta din Romania – Dr. Raed Arafat: „Consider ca semnarea acestui protocol este o recunoastere de fapt a rolului Crucii Rosii -pentru noi- si a faptului ca noi avem nevoie de Crucea Rosie cand raspundem la interventiile majore si la dezastre sa fie alaturi de noi si sa lucreze armonios cu noi„ .

„Semnam acest protocol pentru ca trebuie statuat foarte precis locul fiecaruia in caz real de dezastre, stabilind clar ce sarcini revin fiecaruia, misiunile desfasurate impreuna„ a declarat dl. Ioan Silviu Lefter – Directorul General al Crucii Rosii Romane. 

Info pe site-ul DSU puteti accesa AICI 

Crucea Rosie participa la parada militara de 1 decembrie, Ziua Nationala a Romaniei

A fost o traditie in ultimii ani pentru Crucea Roșie Romana, Filiala Judeteana Bistrita-Nasaud de a marca ziua de 1 Decembrie – Ziua Nationala a Romaniei prin participarea în Bistrita la parada militara de defilare prilejuita de acest important moment al istoriei nationale a poporului roman.

Crucea Rosie Romana, Filiala Judeteana Bistrita-Nasaud a fost insclusa de către Ministerul Apărării Naționale, Garnizoana Bistrita in programul de activități si va onora Ziua Nationala a Romaniei prin participarea cu implicarea voluntarilor la parada militara ce se va derula in data de 1 decembrie in zona Pietei Centrale din Municipiul Bistrita.

Am participat sa spunem cu totii in data de 1 Decembrie, inca o data: LA MULTI ANI ROMANI, LA MULTI ANI ROMANIA!

Crucea Roșie Romana,

Filiala Judeteana Bistrita-Nasaud.

Primul ajutor în cazul LEZIUNILOR capului, gâtului și spatelui!

Iată cum trebuie să procedați dacă trebuie să acordați primul ajutor în cazul LEZIUNILOR capului, gâtului și spatelui!

1.Liniștiți victima și încercați s-o convingeți să nu se miște.

2. Cereți unui martor să cheme serviciile de urgență. Chemați dumneavoastră serviciile de urgență, dacă sunteți singur.

3.Imobilizați victima doar dacă aceasta este de acord să coopereze.

4.Dacă victima este agitată, nu încercați, contra voinței sale, să-i imobilizați capul sau gâtul.

Oricand, un eveniment neprevazut iti poate pune viata in pericol. Invatati sa acordati primul ajutor accesand info aici:

Iată cum se face imobilizarea:

1.Îngenuncheați în spatele capului victimei.

2.Introduceti cu grijă ambele mâini sub gâtul victimei, fără să-i mișcați capul.

3.Sprijiniți-i gâtul și fixați-i capul până la sosirea serviciilor de urgență.

Mai multe detalii despre acordarea primului ajutor în acest caz, aflați de pe site-ul nostru

Iată cum trebuie să procedați dacă trebuie să acordați primul ajutor pentru ARSURI!

În cazul arsurilor superficiale, pielea este roșie, ușor umflată și dureroasă. Dacă arsura este mai adâncă, se formează și bășici. Aceste arsuri sunt extrem de dureroase.

-Dacă straturile din profunzime ale pielii au fost arse, rana în sine nu este dureroasă, deoarece au fost distruși si nervii din locul respectiv.

Dacă arsura este uscată, poate fi de culoare neagră, cu aspect de pergament, sau albă. Oricum, pielea din jurul rănii, mai puțin arsă, este foarte dureroasă.

Oricand, un eveniment neprevazut iti poate pune viata in pericol. Invatati sa acordati primul ajutor accesand info aici.

Ce trebuie făcut?

-Răciți arsura cât mai repede posibil, cu apă rece sau puțin călduță, de la robinet sau de la duș, de exemplu.

-Răciți timp de 15–20 de minute, sau până când durerea mai scade.

-Îndepărtați hainele și bijuteriile, dacă nu sunt prinse de piele.

-După ce ați răcit arsura, aplicați o compresă sau o țesătură curată, umedă.

-Dacă au apărut bașici, nu le spargeți.

-Nu ungeți arsura cu creme când acordați primul ajutor.

-Sfătuiți victima să meargă la medic. Acesta va verifica dacă victima are nevoie de protecție împotriva tetanosului.

Aflați mai multe informații despre manevrele de prim ajutor și cursurile de prim ajutor organizate de Crucea Roșie Română de pe site-ul nostru

Prim ajutor: cum trebuie să procedați dacă trebuie să acordați primul ajutor în caz de HEMORAGIE

Iată cum trebuie să procedați dacă trebuie să acordați primul ajutor în caz de HEMORAGIE GRAVĂ, când victima are o rană deschisă, iar sângele țâșnește sau curge continuu din rană!

1.Evitați contactul cu sângele victimei. Cereți victimei să aplice singură presiune asupra rănii. Ajutați victima să se aseze ușor în poziție culcată.

2.Cereți unui martor să cheme serviciile de urgență. Chemați dvs. serviciile de urgență, dacă sunteți singur.

3.Apăsați rana direct, cu ajutorul mâinilor. Puneți-vă mănuși de unică folosință, dacă aveți. Puteți pune și o bucată curată de pânză (prosop) peste rană.

4.Dacă rana continuă să sângereze, apăsați mai tare.

5.Apăsați pe rană până la venirea serviciilor de urgență.

6.Spălați-vă pe mâini după ce ați acordat primul ajutor.

Aflați mai multe despre manevrele de prim ajutor în caz de hemoragie de pe site-ul nostru

Pentru a te pregati in acordarea primului ajutor este nevoie sa urmezi la Crucea Rosie un curs recunoscut la nivel european despre care puteti accesa info aici 

Training pentru situatii de urgenta

la sediul Crucii Rosii Romane din Bistrita, profesionisti de la Inspectoratul pentru Situatii de Urgenta Bistrita-Nasaud au sustinut un training pentru o grupa de voluntari ai Crucii Rosii BN privind legislatia in domeniul situatiilor de urgenta din Romania si a modului de actiune in caz de acordare a primului ajutor in situatii de urgenta. Acest training este util in a antrena grupa de voluntari ai Crucii Rosii BN ce va participa la concursul regional de prim ajutor in situatii de dezastre, de a creste nivelul de instruire a voluntarilor si capacitatea de actiune integrata la nivel judetean a actorilor cu atributii in situtatii de urgenta. Acest demers a fost posibil prin munca in echipa la nivel judetean (filiala, subfiliale, coodonator judetean de voluntari, coordonatori de voluntari subfiliale, voluntari) si prin buna colaborare a partenerului. Multumim ISU Bistrita-Nasaud pentru sprijin!

Marius Moldovan – Director.

Crucea Rosie Bistrita-Nasaud investeste in pregatirea resurselor umane in domeniul sanatatii si securitatii in munca

Crucea Rosie Bistrita-Nasaud investeste continuu in pregatirea resurselor umane pentru profesionalizarea activitatii, abordand in mod responsabil domeniul SSM conform legislatiei in vigoare in Romania, constienti de faptul ca prevenirea riscurilor genereaza economii.

Directorul Crucii Rosii Bistrita-Nasaud, psihologul Marius Moldovan,  a urmat cursul in domeniul securitatii si sanatatii in munca, acreditat de Autoritatea Nationala de Competente din Romania si recunoscut de Ministerul Muncii si Ministerul Educatiei.

Conform HG 1425 pentru a putea desfasura activitati de prevenire si protectie, lucratorul desemnat trebuie sa fi absolvit un curs in domeniul securitatii si sanatatii in munca.

Marius Moldovan a absolvit cursul de „Specialist in domeniul Securitatii si Sanatatii in Munca„ destinat persoanelor cu studii superioare.

Rolul Specalistului de SSM de la Crucea Rosie Romana, Filiala Judeteana Bistrita-Nasaud este acela de prevenire si protectie a lucratorilor de accidentele de munca si boli profesionale, prin adaptarea muncii la om, complementar cu acela de instruire, monitorizare a muncii, combaterea riscurilor la sursa, elaborare instructiuni proprii, de prevenire accidentele de munca si bolile profesionale si protectie.  Obligaţiile lucrătorilor în domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă nu aduc atingere principiului responsabilităţii angajatorului.

Conform Legii 319/2006 in domeniul SSM, angajatorul are obligaţia de a asigura securitatea şi sănătatea lucrătorilor în toate aspectele legate de muncă.

SECTIUNEA a 3-a din Lege priveste Primul ajutor, stingerea incendiilor, evacuarea lucratorilor, pericol grav si imminent, iar la Art. 10. – (1) Angajatorul are urmatoarele obligatii:

a) sa ia masurile necesare pentru acordarea primului ajutor, stingerea incendiilor si evacuarea lucratorilor, adaptate naturii activitatilor si marimii intreprinderii si/sau unitatii, tinand seama de alte persoane prezente;

b) sa stabileasca legaturile necesare cu serviciile specializate, indeosebi in ceea ce priveste primul ajutor, serviciul medical de urgenta, salvare si pompieri.

Crucea Rosie Romana, Filiala Judeteana Bistrita-Nasaud  furnizeaza in baza Legii cursuri de prim ajutor oricarui angajator interesat.

Fiecare lucrător trebuie să îşi desfăşoare activitatea, în conformitate cu pregătirea şi instruirea sa, precum şi cu instrucţiunile primite din partea angajatorului, astfel încât să nu expună la pericol de accidentare sau îmbolnăvire profesională atât propria persoană, cât şi alte persoane care pot fi afectate de acţiunile sau omisiunile sale în timpul procesului de muncă.

Crucea Rosie Romana,

Filiala Judeteana Bistrita-Nasaud,

Voluntarul Alin Ciubancan reprezinta Romania din partea Crucii Rosii Romane in Austria la un exercitiu de protectie civila

Colegul nostru, voluntarul Ciubancan Alin de la Crucea Rosie Bistrita-Nasaud, SubFiliala Beclean, impreuna cu alti 3 voluntari (din Ilfov, Dambovita si din Sector 5 Bucuresti) au reprezentat Romania, ca parte din delegatia Crucii Rosii Romane, la un exercitiu practic de interventii in situatii de urgenta care are loc in Austria.

Evenimentul -organizat o data la 5 ani- se va derula in Arcanus si este un Exercitiu National de Protectie Civila – Organizat de Crucea Rosie din Austria! 

Info despre eveniment puteti accesa aici: http://www.roteskreuz.at/noe/mitmachen/events/arcanus-2015/

O galerie foto de la exercitiul din 2010 puteti accesa aici: http://dokuteam.n.roteskreuz.at/gallerie?g2_itemId=53590

Crucea Rosie Romana a derulat la Bistrita un curs multiregional pentru pregatire la dezastre


In contextul schimbarilor climatice si al cresterii frecventei fenomenelor meteo violente de scurta durata, Crucea Rosie Romana a derulat recent la Bistrita un curs de formare instructori la nivel multiregional avand drept tematica promovarea in comunitati a masurilor de pregatire si prevenire individuala la dezastre. La curs au participat voluntari si directori din mai multe regiuni ale tarii.

Cursul face parte din proiectul national “Esti informat, Esti pregatit“ si a constat in pregatirea de formatori ai Crucii Rosii Romane in vederea informarii si pregatirii populatiei pentru situatii de urgenta la dezastre.

S-au abordat toate tipurile de risc specifice tarii si masurile de limitare a efectelor acestora, precum: cutremur, inundatii, incendii, alunecari de teren si s-au prezentat materiale informative ce vor fi utilizate ca suport de instruire, acestea fiind avizate de catre Departamentul pentru Situatii de Urgenta din Romania, precum si truse dotate cu materiale specifice de supravieturie in situatii de urgenta la dezastre ce se vor utiliza drept model pentru comunitati.

Cursul a fost sustinut de dl. Daniel Modoaca – Coordonator de proiect si Director al Departamentului pentru Situatii de Urgenta si Dezastre din cadrul SNCRR si dl. Razvan Paraian voluntar al filialei de Cruce Rosie sector 6 si membru in detasamentul de interventie la dezastre al filialei.

Crucea Rosie Romana.

Am marcat prima participare la Concursul regional N-V pentru situatii de urgenta la dezastre


Crucea Rosie Bistrita-N a marcat prima participare la Concursul regional N-V pentru situatii de urgenta la dezastre, a carei experienta va fi valorificata in dezvoltarea Detasamentului format din voluntari pt interventie la dezastre la nivel judetean!

Cu fiecare noua experienta ne antrenam pentru a fi pregatiti sa raspundem intr-o situatie de urgenta la dezastre. La Concursul regional de prim ajutor din regiunea Nord-Vest pentru interventie in situatie de urgenta la dezastre au participat voluntari ai Filialei Judetene CR BN care au participat pentru a invata lucruri noi, a se antrena si a intra in competitie cu alte echipaje. Multumim voluntarilor pentru daruire si implicare!

Crucea Rosie Romana, Filiala Judeteana Bistrita-Nasaud, a participat cu un echipaj de 5 voluntari in data de 11 iunie 2016, in judetul Salaj, la etapa regionala a Competiţiei naţionale a echipelor de prim ajutor din cadrul detaşamentelor Societăţii Naţionale de Cruce Roşie din România

de intervenţie în situaţii de dezastre.

Gazda etapei regionale Nord-Vest a fost Crucea Rosie Salaj. Echipajul de la Bistrita a avut in componenta pe voluntarii de prim ajutor: Paul Vescan – Sef echipaj, Rodica Caracas, Maria Rus, Marius Pintilii, Florina Manastire si Viorica Oltean.

Insotitorii echiapajului de voluntari au fost:   Alin Ciubancan – coordonator Judetean de voluntari si Marius Moldovan – director.