Voluntariat

Voluntar la Crucea Rosie Bistrita Nasaud inseamna munca in echipa, prietenie, solidaritate, sprijin, cooperare, motivatie, responsabilitate, creativitate, viziune, implicare, educatie continua, pregatire, dezvoltare personala, antrenare de prim ajutor pentru a salva vieti! 

Informatii despre activitatea noastra de voluntariat puteti accesa aici https://sites.google.com/view/crucearosiebistrita, in mod specific aici 

https://sites.google.com/view/crucearosiebistrita/voluntariat?authuser=0

cat si pe Facebook

http://www.facebook.com/crucearosiebistrita

Suntem prezenti in comunitati (municipiu, orase si sate) cu voluntari activi, fiind permanent in contact direct cu profesori si elevi din scoli (gimnaziale/ licee/postliceale de pe raza judetului) si in urma unui demers  direct de informare, educatie si selectie realizat de catre coordonatorii nostri de voluntari si altor colegi, tineri si adulti se implica in comunitati locale prin activitate voluntara.

Voluntariat la Crucea Rosie Bistrita-Nasaud. Vreau si cum devin voluntar?

Oricine poate intentiona sa devina voluntar de Cruce Rosie in judetul Bistrita-N. Crucea Rosie va realiza triajul/selectia potentialilor doritori. 

Care sunt cele mai frecvente activitati de unde recrutam voluntarii?

Raspuns: cursuri de prim ajutor, prezentari de prim ajutor sau concursul Sanitarii priceputi, campanii umanitare. Locurile cele mai frecvente de unde recrutam voluntari: sala de curs de prim ajutor, scoli, activitati in comunitati locale sau in perioada de recrutare de voluntari anuntata public.

Care este cadrul legal cu privire la activitatea voluntara?

Raspuns: cadrul legal in baza caruia poti deveni voluntar la Crucea Rosie Bistrita Nasaud este Legea Voluntariatului din Romania pe care o poti accesa aici: Legea-voluntariatului Nr. 78/2014 actualizata, complementar cu Legea Securitatii si Sanatatii in munca nr. 319/2006 actializata, pentru evitarea accidentelor, Legea Crucii Rosii, Statutul si Codul de conduita al voluntarilor Crucii Rosii.

Ce acte sunt necesare pentru a deveni voluntar?

Raspuns: Actul de identitate (copie buletin, certificat de nastere), adeverinta de la medicul de familie care sa ateste ca esti sau nu apt medical, iar dupa caz adeverinta de la medicul specialist.

Cand indeplinesti calitatea de voluntar?

Raspuns: Dupa ce ai incheiat un Contract de voluntariat insotit de fisa postului voluntarului.

Ce studii sunt necesare si care este varsta minima si maxima pentru a voluntaria?

Raspuns: Nu sunt necesare studii si nu exista limita minima sau maxima de varsta pentru a voluntaria, dar este nevoie ca sa ai capacitate de a activa si a te implica.

Este nevoie de consimtamantul parintilor sau al tutorelui?

Raspuns: nu. 

Primesc echipament de la Crucea Rosie?

Raspuns: la primele activitati o sa primesti punctual veste cu identitatea vizuala, iar daca o sa devi voluntar activ in timp, in urma unei evaluari o sa primesti echipamentul tau. 

Cu cine voi colabora la Crucea Rosie de la prima activitate?

Raspuns: Cu coordonatorii de voluntari, cu ceilalti voluntari si -dupa caz- cu directorul de Cruce Rosie.

Cum ma ajuta activitatea de voluntariat?

Raspuns: te ajuta in ruta educationala si profesionala, iti dezvolti competenta de salvator de prim ajutor, te poate ajuta sa te integrezi social, ai acces la spatii de oportunitati. 

Trebuie sa particip la fiecare activitate?

Raspuns: ar fi util pentru dezvoltarea ta personala, dar noi nu de conditionam sa fi prezent la fiecare activitate. Vi cand poti, dar cand iti asumi ca poti, trebuie sa vi. 

Cand pot purta echipamentul de Crucea Rosie?

Raspuns: Doar in activitatile organizate de Crucea Rosie in judet. 

Poti sa renunti la calitatea de voluntar?

Raspuns: voluntarul poate sa renunte prin adresa scrisa la calitatea de voluntar, oricand si fara motivare. 

Crucea Rosie poate renunta la activitatea voluntarului?

Raspuns: Crucea Rosie poate sa anuleze Contractul de voluntariat prin adresa scrisa activitatea voluntarului, oricand si fara motivare. 

Crucea Rosie Romana este o organizatie umanitara internationala, nascuta din grija de a ajuta oamenii, fara discriminare, fiind activa de peste 140 de ani in Romania, auxiliara autoritatii publice in situatii de urgenta si in teatrele de razboi, fiind abilitata prin lege sa asigure asistenta umanitara in caz de dezastre si sa vina in sprijinul persoanelor vulnerabile, bazandu-se pe implicarea voluntarilor antrenati in acordarea primului ajutor, gestionarea de programe sociale, campanii de donare de sange, asisitenta sociala si interventie la dezastre, avand la baza cele 7 principii fundamentale ale Miscarii Internationale de Cruce Rosie si Semiluna Rosie: Umanitate, Impartialitate, Neutralitate, Independenta, Voluntariat, Unitate, Universalitate.

Ziua Internationala a Voluntarilor – in fiecare an pe data de 5 decembrie. La multi ani voluntarilor care activeaza la Crucea Rosie Bistrita Nasaud si va multumim inca o data pentru implicare!

La Crucea Rosie Bistrita Nasaud suntem o mare familie, fiind mandrii ca prin implicarea voluntara invatam sa-i ajutam pe cei in suferinta si ne pregatim sa ne integram social. Crucea Rosie sunteti voi, noi toti la un loc. Va multumim!

Istoria spune ca anul 1985 Organizatia Natiunilor Unite a declarat ziua de 5 decembrie Ziua Internationala a Voluntarilor, sarbatorita de atunci in intreaga lume. Ziua de 5 decembrie este sarbatorita in Romania incepand cu anul 2000 cand Pro Vobis (pe atunci centru local de voluntariat in Cluj-Napoca) a organizat prima Gala judeteana de decernare a premiilor de implicare in comunitate, eveniment dedicat recunoasterii voluntarilor si celor care sprijina miscarea de voluntariat in Romania (organizatii, sponsori, finantatori, presa etc.) Modelul s-a extins ulterior in alte localitati din tara unde exista centre de voluntariat.

Alin Ciubancan - Coordonator judetean de voluntari

Adrian Pintiliescu - Coordonator judetean adjunct de voluntari

Coordonator interventie umanitara

Coordonator Municipal de Voluntari