El problema de les tovalloletes als rius

Les tovalloletes en els rius és un problema que està afectant molt al medi ambient, sobretot a les canonades.

Que són les tovalloletes?


Les tovalloletes són trossos fets majoritàriament de polièster i cotó, amb fibres de cel·lulosa. S’utilitzen majoritàriament per la higiene dels nadons però també per a la de les persones d’altres edats. Triguen aproximadament 800 anys a degradar-se, per això contaminen tant.



Com arriben les tovalloletes als rius?

Les tovalloletes acaben en les aigües fecals i aquestes aigües es depuren i acaben en els rius i mars. Les tovalloletes es converteixen en microplàstics i passen per la depuradora arribant als rius i mars.



Un exemple: el riu Jarama

El riu més afectat a Espanya pel problema de les tovalloletes és el riu Jarama, situat a Madrid, Espanya. La part més afectada és la que està entre Paracuellos i San Fernando. El riu Jarama és un riu protegit per la Unió Europea.



Problemes

Quan les tovalloletes es converteixen en microplàstics, fan confondre als animals dels rius amb aliments, i ells se les mengen provocant-li una mala alimentació.



Els humans abusem i llencem on no toca les tovalloletes provocant d'embussos a les canonades. Els embussos provoquen que l’aigua ni fluix bé i no arribi als rius i als mars provocant séquia.



La vegetació està molt afectada per les tovalloletes, sobretot la que està a prop dels rius. Quan n'hi ha catàstrofes naturals com la pluja el nivell d’aigua dels rius puja, provocant que tota la brutícia del riu acabi a la vegetació.

El confinament

El confinament va incrementar un 49% el consum de tovalloletes humides provocant més embossos de canonades. Les mascaretes i els guants al confinament també van afectar molt als embossos de canonades.



El cost

Les tovalloletes causen cada any un sobrecost de més de 650.000 euros a Catalunya, ja que s’encallen a les canonades i han de desembossar-les o fins i tot canviar-les.

Vídeos interessants: