Genusnormer i vårdmötet

Bakgrund

Ömsesidigt förtroende mellan patient och vårdpersonal är avgörande för rehabilitering vid långvarig smärta och återgång i arbete. Forskning tyder på att smärtpatienter ibland möts av genusrelaterade förväntningar på hur de ska anpassa sina vardagliga aktiviteter efter sin sjukdom. I projektet studeras genusnormers betydelse i mötet mellan patient och vårdpersonal för att ge kunskap som kan leda till bättre behandling och rehabilitering vid långvarig smärta och bidra till en jämlik vård.


Syfte

Projektets syfte är att undersöka genusrelaterade skillnader i mötet mellan patienter med långvarig smärta och vårdpersonal och i rådgivande samtal om vardagliga aktiviteter. I studien undersöks också betydelsen av genus när det gäller kopplingen mellan patienters förtroende för vårdgivaren, återkommande negativa tankar, och behov av socialt stöd. 


Genomförande

I projektet genomförs en enkätstudie av patienter med diagnosticerad smärta i rygg, axlar eller mer generell långvarig smärta i kroppen, exempelvis fibromyalgi. Förväntat resultatProjektet förväntas ge ökad kunskap om betydelsen av genusnormer för patienter med långvarig smärta i mötet med vårdpersonal, i vardagliga aktiviteter och när det gäller förtroende för vårdgivaren, återkommande negativa tankar och behov av socialt stöd.


Finansierat av AFA Försäkringar

Projektledare: Anke Samulowitz, anke.samulowitz@gu.se