Hammashoito

Koiran hampaiden terveys on tärkeä osa lemmikin hyvinvointia. Toisin kuin ihmisten hampaat, koirien hampaat reikiintyvät vain harvoin. Sen sijaan hampaan kiinnityskudossairaudet (gingiviitti ja parodontiitti) ovat koirilla yleisiä vaivoja.

Koirilla on pysyviä hampaita 42 kpl. Hampaan näkyvä osa eli hammaskruunu kiinnittyy leukaluuhun ikenen välityksellä. Hammasjuuri kiinnittyy leukaluuhun hampaan juuren ja leukaluun välissä olevien ohuiden sidekudossäikeiden avulla.

Ientulehdus eli gingiviitti saa aikansa kun plakkia eli bakteeripeitettä kertyy hampaisiin. Koiran ientulehduksen huomaa siitä, että ikenet ovat punoittavat, herkästi verta vuotavat ja koiran hengitys voi haista epämiellyttävälle.

Parodontiitti on koirilla ja ihmisillä esiintyvä hampaan kiinnityskudoksen tulehdussairaus. Parodontiittia edeltää aina ientulehdus. Jos plakkia ei poisteta hammaspinnoilta, ientulehdus leviää syvemmälle ikenen sisälle ja kehittyy parodontiitti. Ientaskut syvenevät, hampaan kiinnitys luuhun heikkenee, hammas alkaa heilua ja hammas voi olla kipeä. Pitkittyessään kiinnityskudoksen tulehdus voi johtaa hampaan irtoamiseen.

Hammaskivi muodostuu kovettuneista plakin bakteereista ja mineraaleista. Hampaiden harjaus hidastaa myös hammaskiven muodostumista, kun plakki ei ehdi saostua hampaan pinnalle. Hammaskivi ja plakki voidaan poistaa eläinlääkärin toimesta koiran ollessa nukutuksessa. Bakteerit ja hammaskivi poistetaan hammaspinnoilta ja ikenen alta käsi-instrumentein ja ultraäänilaitteella. Lopuksi puhdistus viimeistellään ja hammaspinnat kiillotetaan puhdistuspastalla. Puhdistuksen jälkeen ien paranee ja tulehdus poistuu. Tulehdus kuitenkin palaa takaisin muutamassa viikossa, jos koiran hampaita ei harjata kotona. Pitkälle edenneessä hampaan kiinnityskudoksen tulehduksessa puhdistus ei enää riitä pelastamaan hammasta vaan se joudutaan poistamaan.

Tehokkain tapa ehkäistä koiran hammassairauksia on päivittäinen hampaiden harjaus. Hammasharjaksi sopii eläinkaupassa myytävät koirien hammasharjat sekä pehmeä lasten hammasharja. Erityisesti pienillä koirilla lasten hammasharja mahtuu paremmin puhdistamaan takahampaat. Koirille on myynnissä omia eri makuisia hammastahnoja. Ksylitoli on koiralle myrkyllistä ja fluori voi aiheuttaa koiralle ruuansulatuskanavan ärsytystä, joten ihmisten hammastahnaa ei tule koskaan käyttää koiralle.

Hampaiden harjaus on hyvä aloittaa jo koiran ollessa pentu. Hampaita harjataan kevyellä edestakaisella liikkeellä ja kerralla puhdistetaan 1-2 hammasta. Aluksi voi harjoitella poskenpuoleisten hammaspintojen puhdistusta. Kun koira tottuu harjaukseen, voi alkaa harjata myös purupinnat ja kielenpuoleisen pinnan. Kiilamaisella koiran hammasharjalla saa puhdistettua useamman hammaspinnan kerrallaan. Koiran poskea voi hieman venyttää sormella, jotta harjan saa hallitusti ulotettua takahammasalueelle.


Hampaiden harjaus on tehokkain tapa ehkäistä lemmikin hammassairauksia. Myös luiden ja erilaisten hampaiden hoitoon suunniteltujen muotoiltujen puruluiden pureskelu puhdistaa hammaspintoja. Pureskelu hankaa plakkia pois hammaspinnoilta ja lisää syljeneritystä. Sylki huuhtoo hammaspinnoilta bakteereita pois.

Koiran hampaiden hoito on hyvä ottaa osaksi koiran viikoittaisia hoitotoimenpiteitä. Terve suu ja puhtaat pusut tuovat iloa sekä omistajalle että koiralle!

Kirjoittaja: Henna Hartikainen