Stockholm 

Stockholm is the capital of Sweden and it is located in the middle of the country. The city has a population of 2,4 million people if you count the city's entire region. The inner city concists of diffrent islands. Stockholm have a lot of nature, in the region there is about 330 nature reserves. Being a city lokaded by the ocean, there is a lot of water running thru the city as well. 


FRAMTIDEN FÖR NACKAS KOMMUNALTRAFIK 

Att åka kommunaltrafik och använda sig av bussar blir vanligare och mer frekvent varje år i Nacka. En stor del av invånarna i Nacka kommun väljer att åka buss under dagarna. Just därför har man valt att satsa på nya elbussar. Men vad innebär dessa elbussar och vilka skillnader borde man förvänta sig?


Nacka gör en satsning inför 2030. Målet är att det ska finnas 300 bussar i Nacka/Värmdö, Huddinge, Botkyrka och Söderort. Laddningsstationer kommer att finnas på olika delar inom områdena. Här i Nacka kommer laddningsstationen vara i Björknäs och de kommer främst att laddas på nätterna. (Region Stockholm 2023) 

SL:s mål är att alla bussar inom Stockholms innerstad och de flesta av länets bussar ska drivas på el innan 2030.  Idag drivs majoriteten av SLs trafik på fossilfria drivmedel och det vanligaste drivmedlet är biobränsle. 


Stockholms bussar har sedan 2018 endast drivits av förnybara bränslen, främst RME men även andra drivmedel som biogas och HVO. Detta har gjort Stockholm till världens första huvudstad med busstrafik driven av endast icke-fossilfria bränslen. med den nya satsningen kommer stockholm även blir den första huvudstaden med helt eldriven busstrafik. Men kommer de nya eldrivna bussarna komma med negativa konsekvenser för klimatet? Debatten om eldrivna fordon har pågått sedan de först introducerades, då vissa menar att tillverkningen av batterierna är lika skadligt som fossildrivna bilars utsläpp. Många tror även att fossila drivmedel kan vara mer prisvärda än elen fordonen laddas med. Det är dock svårt att få svar på dessa frågeställningar. Eftersom att eldrivna fordon är en relativt ny företeelse har vi dålig kunskap om de långsiktiga konsekvenserna. 


Biogasen, som driver ca 15% av SL:s bussar, är de fossilfria bränslet med mest utsläpp. De kräver även mycket mark för att producera biogas, vilket förstör naturliga habitat för växter och djur. RME, som är en vegetabilisk olja, har även en ganska stor utsläppsmängd av kväveoxider. Kväveoxid kan i för stor mängd vara mycket giftigt, så i intensiva stadsmiljöer kan det bli skadligt för invånarna. 


Ifall man bara fokuserar på bussarnas individuella utsläpp så är de solklart mer hållbara än de äldre bussarna, men produktionen av batterierna kan som sagt vara mycket skadliga. De flesta batterierna produceras även i länder där arbetares rättigheter ofta kränks. Men Stockholm stad har sagt att de ställt krav på hur och vart batterierna produceras. Vad dessa krav är har dem inte gått ut med. 


De nya elbussarna är tänkta ska laddas under nätterna men också vid andra tillfällen under dagen som t.ex pauser eller chaufför byten. Tidigare projekt har även visat möjligheten att ladda trådlöst vid vissa hållplatser. Detta innebär en smidigare process eftersom bussarna inte behöver ta någon längre paus då de laddas i princip alltid de står still,  men det är också nödvändigt eftersom batterierna inte har lika mycket energi som motsvarande flytande drivmedel och klarar inte av lika långa sträckor, vilket gör att elbussarna passar väldigt bra i tätbebyggda städer då bussarna stannar flera gånger under en kort sträcka. Elbussarna kommer som sagt bidra till renare luft framförallt i dessa tätbebyggda städer, men de nya elektriska motorerna, som används i bussarna är också mycket tystare jämfört med dess företrädare. Detta leder till att mängden buller minskar både inne och utanför bussen vilket bidrar till en lugnare stadsmiljö och en skönare passagerarupplevelse. 


Källförteckning: 

SVT, (2022, 19 juni), Här är innerstans första elbuss

https://www.svt.se/nyheter/lokalt/stockholm/har-ar-innerstans-forsta-elbuss

Region Stockholm, (u.å), Elbussar i kollektivtrafiken

https://www.regionstockholm.se/verksamhet/kollektivtrafik/kollektivtrafiken-vaxer-med-stockholm/elbussar/

Region stockholm, (2023, 25 januari), Fler laddplatser på SL bussdepåer 

https://www.regionstockholm.se/verksamhet/kollektivtrafik/nyheter/2023/01/fler-laddplatser-pa-SLbussdepaer/ 


Biofuel express, (u.å), Stockholm är världens första huvudstad med fossilfri busstrafik

https://www.biofuel-express.com/stockholm-ar-varldens-forsta-huvudstad-med-fossilfri-busstrafik/

Redaktör- Henry 

Journalist- Irma

Journalist- Jakob 

Journalist- Rebecka 

                                 Reportage 

I aktiva och livliga stadsdelar där nya projekt skapas, renoveringar pågår och expansion sker ständigt, kan det bli svårt att utveckla de estetiska aspekterna i området i samma takt som själva utbyggnaden. Detta kan i vissa tillfällen leda till en monoton och trist känsla och uppfattning av platsen. Vid utbyggnad och renovering framkommer också mycket buller, vilket med monotonin i åtanke, kan uppfattas som en mindre välkomnande eller stressig miljö där man inte vill vara längre än nödvändigt. 


Vi har haft två journalister som har analyserat och antecknat miljön på två olika platser i Nacka. Vi har även intervjuat Johan Krogh (C), ledamot i Stadsutvecklingsutskottet och ordförande i Miljö- och stadsbyggnadsnämnden.


Observation av Sickla (Sickla bro)

Sickla är idag en stressig plats kanske för att den den främst fungerar som en knutpunkt för många människor. Från Sickla bro går det tre olika kollektivtrafikmedel Saltsjöbanan, bussar och tvärbanan, där två av dem är under ombyggnation just nu, samt att bron ska bytas ut i början på 2023 (Nacka Kommun 2022). Detta har gjort att Sickla har gått från att vara en trevlig plats till ett område som mest upplevs som en dyster byggarbetsplats. Anledningarna till detta är flera, Saltsjöbanan renoverades senast vid Sickla 2017 enligt (Wikipedia 2021) men detta var endast delar av själva stationen. Därför behöver den nu renoveras ordentligt igen och detta är även anledningen till att renoveringen av tvärbanan flyttas till 2025 då man hävdar att det hade varit svårt att ha den igång medan det sker mycket ombyggnationer runt omkring. Säkerheten hade varit svår att upprätthålla då Saltsjöbanan ligger precis bredvid.  Å andra sidan skapar detta mycket problem för resenärerna som behöver ta sig till den tillfälliga stationen som ligger ungefär 400 m bort. Hållplatsen har flyttats till en tillfällig station till 2025 vid Uddevägen. För att ta sig till stationen är det inga trappor men det kan fortfarande vara svårt för folk att gå så långt. För att det ska fungera har det byggts en tillfällig busstation, döpt till Sickla västra, som ligger ungefär 150 m bort. Mellan de två nya stationerna finns det en liten backe som inte är jättebrant men det kan vara svårt att ta sig  för de som har svårt att gå eller som har andra typer av svårigheter . När vi besökte Sickla Bro märktes det att det främst var äldre personer på platsen. 


En annan del som håller på att byggas är den nya tunnelbanan som ska vara klar till 2030 i Söderort och Nacka(SL u.å). Tunnelbanan ska byggas ut till Nacka där Nacka Forum kommer att vara slutstationen - ett stort steg för att Nacka ska bli mer hållbart. Tunnelbanan i Stockholm har inte byggts ut på 40 år. Tunnelbanan är ett av de bästa kommunala färdmedlen eftersom att den inte påverkar omgivningen på samma sätt som de andra alternativen, bussar och spår ovan jord. Den påverkas inte heller av omgivningen på samma sätt som till exempel bussar av bland annat trafik och väder. I ett hållbarhetsperspektiv är spårdrivna fordon det bästa transportmedlet då det inte släpper ut några avgaser under körning och att den drivs helt på el. Detta innebär även att det går att välja vilken typ av energi som används vilket kan göra att den nästan inte släpper ut något alls.  

Observation av Nacka forum busshållplats

Nacka forum är inte en särskilt upplyftande plats, det är mycket högljudd trafik, och på grund av ständigt konstruktionsarbete och renovationer runt omkring blir det mycket grått och fula stängsel skymmer omgivningen. Det finns flera busshållplatser, och bussar passerar konstant. Det är ganska organiserat och fungerar i praktiken men är inte en särskilt trevlig plats. Många har bråttom till bussarna, de flesta står ensamma med sin mobiltelefon. Många lyssnar på musik och försöker undvika varandra. Det är en aktiv plats men det varierar mycket eftersom ingen stannar länge, utan alla går på bussarna som kommer. Det är en stor variation av människor där. Det är en plats jag finner mig på ofta själv då jag, som många andra åker kommunalt varje dag. 


Jag tror att det behövdes mer plats för alla bussar som kommer och går till Nacka forum och därför lade man mer tid på de praktiska aspekterna och hade inte lika mycket tid och pengar att lägga på estetiken i området. Detta kan däremot framstå som en fördel då det finns risk för att bli stora köer och onödig trafik på grund av att så många använder sig av hållplatsen Nacka forum. Platsen är grå, tråkig och ser lite ut som ett industriområde vid just denna station. Annars runt om kring stationen är det ganska fint. Det finns skog och natur men Nacka forum ligger även precis intill. 


Det finns ingen riktig “klassindelning” vissa använder buss för att ta sig till skolan så det finns många ungdomar, vissa åker för att de inte har råd med bil men det finns även de som åker kollektivt för att det är bättre för miljön, mer praktiskt eller snabbare. Det finns en stor variation bland folket närvarande. 


Intervju med Johan krogh kommunalråd (C )
Ordförande i miljö- och stadsbyggnadsnämnden

 

Svar: Vi har en kontinuerlig dialog och vi kör även remissrundor. Även väldigt viktigt att när vi planerar bostäder lite längre ut i Nacka kan vi inte planera bostäder som inte får en kollektivtrafikförsörjning. Så redan tidigt i de faserna är våran dialog med SL viktig. För om inte dem kan köra ut bussar dit eller ha en båtlinje dit bygger i ett bilburet samhälle, och ett bilburet samhälle är inte ett hållbart samhälle. Så om SL säger nej kanske vi väljer att inte bygga bostäder där utan på platser där SL kan erbjuda sin service.

Anpassar sig den ena efter den andra?

svar: SL får anpassa sig mer efter vad och vart kommunen väljer att bygga, regionen kan inte säga så mycket om hur kommunerna väljer att bygga mer än att dem kan hota att inte köra kollektivtrafik. Men annars så behöver SL anpassa sig, men inte helt villkorslöst. SL har fortfarande synpunkter, t.e.x storleken på vägar. Vilket ibland blir problem när man bygger längre ut i Nacka där många vägar är små och av grus. Och då gör vi ibland beslutet att bygga om vägar, och då är det ju vi som anpassar oss till SL.

Du nämnde hur ni försöker bygga tunnelbanan hållbart genom att ha stenkross på plats. På vilka andra sätt försöker ni driva ett hållbart bygge när det kommer till tunnelbanan?


 Svar: Generellt sätt när man bygger så försöker man att bevara det som finns, så vi försöker t.e.x att inte hugga ner träd om det inte är absolut nödvändigt. Och sen ihopkopplat med tunnelbanan att vi bygger de nya bostäderna där det finns en tunnelbana, för de i sin tur leder ju till att dem människorna som bor där löper större chans att åka kommunalt istället för bil.


Johns svar angånde hur de arbeter med kommunen när det gäller kollektivtrafiken: 



IMG_1662.MOV