Over ons

Onze geschiedenis

CANTUS OBLIQUUS  -  ‘tegendraads gezang’.   Al sinds 1986 zangplezier!

Cantus nu

Cantus Obliquus is een bijzonder koor. Het is het oudste gemengde homokoor van Nederland. Het tegendraadse koor dat in de eerste jaren vooral choquerende en maatschappijkritische teksten wilde zingen is veranderd. Tegenwoordig wordt in het repertoire klassieke ernst afgewisseld met vrolijkheid en een brokje melancholie.

We werken  vanaf 2022 onder de bezielende leiding van Nancy Meijer voortdurend aan verbetering. Het repertoire is divers en reikt van klassiek, via close harmony en jazz naar pop. 

Cantus is  zangplezier, maar Cantus is ook een warme plek en een ankerpunt in de week. Cantus heeft circa 45 leden. 

    Optreden

Regelmatig optreden versterkt het saamhorigheidsgevoel. 

Sinds 2014 doen we mee met Various Voices, het Internationale Gay Korenfestival. In 2014 waren we in Dublin Ierland en in mei 2018 in München Duitsland. We kijken nu uit naar Bologna Italië in 2023.

Cantus doet mee aan het  jaarlijkse muziekfestival Nijmegen Klinkt! en aan het Open Podium voor de stad in Concertgebouw de Vereeniging. Ook het vierjaarlijks festival Tutti het Nederlandse Roze Korenfestival staat op ons programma.

Jaarlijks verzorgt Cantus Obliquus een groot optreden. In de afgelopen jaren waren dit o.a. Be Yourself, Kristallnacht met Klezmore en Cantus Summerjazz.

Ons 30-jarige bestaan werd gevierd met de succesvolle uitvoering van de opera Dido & Aeneas van Henry Purcell. Met medewerking van professionele solisten en muzikanten ontstond een bijzondere voorstelling die we twee keer opvoerden.

Elk jaar is er een Bonte Avond en verrassen de Cantusleden elkaar met muziek, toneel en zang. 


Onze dirigent Nancy Meijer

Als zangcoach, koordirigent en Stembevrijder is Nancy breed georiënteerd als het gaat om zingen in verschillende muziekstijlen in combinatie met stemgebruik. “Het mooie van techniek is, dat je daarmee de beleving voor het publiek kunt veranderen. En als je daarnaast ook meer mogelijkheden hebt om je stem te gebruiken en makkelijker zingt, is het plaatje compleet!” 

Momenteel dirigeert Nancy naast Cantus Obliquus nog 2 koren in de regio en organiseert ze als Stembevrijder diverse activiteiten waarmee je door middel van je stem op zoek kunt gaan naar de diepere lagen in jezelf en de muziek die daar in je zit. 

Over Cantus Obliquus zegt Nancy: “Cantus Obliquus is niet alleen een koor, maar ook een hechte vriendengroep, bijna een soort van familie. Er wordt gedeeld en met elkaar meegeleefd en daarnaast is zingen een uitlaatklep. Omdat het repertoire erg breed is, van klassiek tot pop en alles wat daar tussenin zit, is het een uitdaging om dit koor te leiden en begeleiden en is het voor het publiek telkens weer een verrassing wat er ten gehore wordt gebracht.” 

Meer informatie over Nancy en haar werk als zangcoach, koordirigent en Stembevrijder vind je op: www.nancymeijer.nl


Onze pianist Chris Stellaard

Sinds 2022 is Chris onze vaste begeleider op de piano.  Chris geeft pianolessen. En hij heeft zijn eigen muziekgroep The Shivvd waarmee hij recent een nieuwe cd heeft uitgebracht. Op You Tube is zowel Chris als The Shivvd  te beluisteren.

Cantus toen

In 1986 begon Cantus als gelegenheidskoor ter ere van een gouden priesterfeest van Toon van Heusden, de studenten-pastor die veel betekend heeft voor de Nijmeegse homobeweging. 

De volledige naam van het koor werd Nijmeegs Potten en Flikkers Koor Cantus Obliquus.

Het repertoire bestond, in de beginjaren, uit Nederlandstalige gedichten  op muziek gezet door de eerste dirigent van Cantus Obliquus Constant Rogmans. Na een paar jaar werd Jurriaan van Schoffelen aangetrokken als pianist. In 1994 volgde Jurriaan Rogier op als dirigent.  Het repertoire werd verder uitgebreid met Engelstalige klassiekers en zwoele Duitse liederen uit de jaren dertig.

Fragment van het concert van Cantus Obliquus in 1988 tijdens een open dag van Villa Lila.Bron: Lesbisch Archief Nijmegen. Bekijk de gehele opname op Vimeo 
2005 Cantus optreden in Utrecht bij VolZin, gedirigeerd door Theo Menting.

Na Rogier en Jurriaan hebben ook Theo Menting (2004-2006), Casper van de Vinne (2007-2009) en Christel Geldermans (2009-2021) Cantus geleid. 

Van af de oprichting geeft Cantus Obliquus op 4 mei een gratis herdenkingsconcert. Elk jaar met een ander thema maar vaak wordt in het repertoire van deze avond Das Lila Lied opgenomen.

Das Lila Lied is een van de oudst bewaarde roze liederen. In 1920 schreef Kurt Schwabach de tekst en droeg die op aan Dr. Magnus Hirschfeld die een van de voormannen  was van de eerste homo-organisatie ter wereld in Berlijn. 

Een jaar later werd 'Das Lila Lied' uitgevoerd door het orkestje van Marek Weber. In de jaren '70 ontstonden veel contacten met de Schwulen Bewegung in Berlijn. Hechte vriendschappen ontstonden en leidden soms tot bijzondere activiteiten. Zo vonden Berlijnse archivarissen de tekst van het Lila Lied en kwam het bij Cantus terecht. Zo is het Lila Lied in Nijmegen aan een tweede leven begonnen.

Das Lila Lied 

Was will man nur? Ist das Kultur,

daß jeder Mensch verpönt ist,

der klug und gut, jedoch mit Blut

von eig'ner Art durchströmt ist,

daß g'rade die Kategorie

vor dem Gesetz verbannt ist,

die im Gefühl, bei Lust und Spiel

und in der Art verwandt ist?

Und dennoch sind die Meisten stolz,

daß sie von ander'm Holz! 


Wir sind nun einmal anders als die andern,

die nur im Gleichschritt der Moral geliebt,

neugierig erst durch tausend Wunder wandern,

und für die's doch nur das Banale gibt.

Wir aber wissen nicht, wie das Gefühl ist,

denn wir sind alle and'rer Welten Kind,

wir lieben nur die lila Nacht, die schwül ist,

weil wir ja anders als die andern sind. 


Wozu die Qual, uns die Moral

der Andern aufzudrängen?

Wir, hört geschwind, sind wie wir sind,

selbst wollte man uns hängen.

Wer aber denkt, daß man uns hängt,

den müßte man beweinen,

doch bald, gebt acht,wird über Nacht

auch uns're Sonne scheinen. 

Dann haben wir das gleiche Recht erstritten,

wir leiden nicht mehr, sondern sind gelitten!