Techniek door de ogen van de leerkracht

“Hoe voelen leerkrachten basisonderwijs (in spé) zich momenteel volgens het DAS-instrument bij het geven van verschillende onderwerpen techniek?”

a. Hoe voelen leerkrachten basisonderwijs (in spé) zich momenteel volgens het DAS-instrument bij het geven van techniek?

Binnen de volgende subvraag onderzochten we de technische bagage van leerkrachten (in spé) van naderbij. Dit deden we aan de hand van het DAS-instrument: een gestandaardiseerd instrument over techniek waarbij soortgelijke vragen in een enquête worden gebundeld. Deze 28 vragen zijn te herleiden naar zeven hoofdonderwerpen: relevantie, STEM is voor jongens, moeilijk, plezier, angstig, zelfcontrole en contextafhankelijk. Dit om de consequentie van de antwoorden te verzekeren. In het totaal hebben we 102 ondervraagden waaronder 50% leerkracht en 50% student.

Hieronder worden aan de hand van staafdiagrammen de resultaten van het DAS-instrument weergegeven. Over het algemeen zijn de resultaten positief. Zo geeft 96% van de leerkrachten en 90% van de studenten aan wetenschappen en techniek in het basisonderwijs relevant te vinden. Verder is uit de cijfers te concluderen dat leerkrachten en studenten het niet eens zijn dat STEM enkel voor jongens interessant is. Toch stellen we vast dat ondanks de relevantie van techniek binnen het basisonderwijs, zowel leerkracht (87%) als student (81%) aangeeft dat het geven van wetenschappen en techniek moeilijk is.

We zien het grootste verschil bij het plezier waarmee techniek in de klas onderwezen wordt. Bij leerkrachten is dit 91% terwijl dit bij studenten slechts 78% is. Dit valt te verklaren als we gaan kijken naar hoe angstig men is om techniek te geven. 65% van de studenten geeft hier aan angstig te zijn ten opzichte van 41% leerkrachten. Ondanks deze angsten, scoren beide groepen positief op zelfcontrole. Ze geven dus aan leerlingen hun vragen correct te kunnen beantwoorden en een juiste ondersteuning te kunnen bieden. Wel blijft het afstappen van methodes voor studenten nog moeilijk. Hier geeft 71% van de studenten aan dat het geven van wetenschappen en techniek afhangt als ze wel dan niet over een kant-en-klare handleiding beschikken. Bij leerkrachten is dit slechts 54%.


b. Hoe zeker voelen leerkrachten basisonderwijs (in spé) zich bij het geven van verschillende onderwerpen techniek?

In onderstaande grafieken is in procenten weergegeven hoe zeker leerkrachten en studenten zich voelen over verschillende onderwerpen binnen techniek. Wat opvalt is dat zowel leerkrachten als studenten aangeven onzeker te zijn over het geven van lessen elektriciteit. Hier geeft 43% van de leerkrachten en 50% van de studenten aan onzeker te zijn. Dit is het onderwerp waar leerkrachten zich het minst zeker bij voelen. Studenten zijn echter nog minder zeker over energie en katrollen. Het onderwerp waar studenten het meeste zelfvertrouwen bij hebben, is communicatie. Hierbij geeft 92% aan zich best zeker te voelen. Bij leerkrachten echter is constructies het onderwerp waar de minste twijfels over bestaan. Slechts 10% voelt zich hier onzeker bij. Ook bij studenten is dit één van de onderwerpen waar ze het meest zeker over zijn (76%).

Wat ons over het algemeen opvalt, is dat studenten vaker ‘heel onzeker’ hebben geantwoord dan leerkrachten. Leerkrachten geven een meer uitgesproken mening, terwijl studenten vaker bij neutraal blijven hangen.