Vastuullinen lintuharrastus
ja lintukuvaus

BirdLife Keski-Hämeen ohjeet vastuuntuntoiseen
lintuharrastukseen ja luontokuvaukseen

Päivitetty 10.2.2023

Tältä sivulta saat ohjeita miten voit olla vastuullinen lintuharrastaja / luontokuvaaja. Lintujen ja niiden elinympäristöjen kunnioittaminen on aina asetettava linnun täydellisen näkemisen tai täydellisen kuvan edelle. 

Ensimmäinen oleellinen asia ja koko eettisyydeen ydin on olla aiheuttamatta linnuille häiriöitä niiden pesiessä tai esimerkiksi ruokaillessa lyhyenä talvipäivänä. Asia on sinällään hyvin yksinkertainen mutta joillekin sen noudattaminen tuntuu olevan vaikeata tai sitten lintuharrastaja tai luontokuvaaja ei vain ymmärrä aiheuttamaansa ongelmaa.

Alla todellisia esimerkkejä ylilyönneistä, henkilöt ja paikat on pyritty anonymisoimaan.

Lintujen ruokailun estäminen ruokintapaikalla lyhyenä kylmänä keskitalven päivänä

Moni on valitettavasti joutunut todistamaan tilannetta, missä luontokuvaaja kyttää kameran kanssa keskellä ruokintapaikkaa, jopa tuntikausia. Kyse ei ikävä kyllä ole yhdestä tai kahdesta tapauksesta vaan näitä on sattunut useita. Vaikka jotkin linnut tulevat ihmisestä huolimatta ruokinnalle, aremmat eivät uskalla tulla, mikä pakkaspäivänä voi pahimmillaan olla linnuille kohtalokasta.

Oikea tapa on käyttää piilokojua tai kauko-ohjattua kameraa - tai riittävän pitkää teleobjektiivia. Helposti repussa mukana kulkevia kevyitä ja halpoja piilokojuja löytyy markkinoilta monia, kameran kauko-ohjauskin onnistuu monella kameramallilla.

Talvehtivan vesilinnun ruokailun estäminen

Tätä tapahtuu etenkin harvinaisten vesilintujen kohdalla ja syynä lienee yleensä kokemattomuus. Lintuharrastaja tai luontokuvaaja lähestyy avoimesti vesilintua, koittaen nähdä linnun paremmin tai saada siitä paremman kuvan. Lintu lähtee uimaan poispäin, sen ruokailu häiriintyy ja pahimmillaan se siirtyy johonkin toiseen sulapaikkaan.

Niin lintuharrastajalle kuin luontokuvaajalle ensimmäinen vinkki: jos lintua on pakko lähestyä, tee se silloin kun lintu ei näe sinua, eli tyypillisesti linnun ollessa sukelluksissa veden alla. Mutta mieluummin, jää piiloon ja anna linnun lähestyä sinua, sen sijaan että itse lähestyisit lintua. Auto on hyvä piilokoju kummallekin, jos sillä vaan pääsee lähelle vesialuetta.

Lintuharrastaja - hanki kaukoputki tai kiikarit isommalla suurennoksella. Luontokuvaaja, jälleen sama vinkki; käytä piilokojua tai kauko-ohjattua kameraa, tai hanki parempi teleobjektiivi.

Piilokojun "väärinkäyttö"

Silloin tällöin näkee tilanteita missä piilokojusta törröttää kameran objektiivi pitkälle ulos, kääntyillen suuntaan ja toiseen, linssin välkkyessä päivänvalossa. Linnut pelästyvät helposti  objektiivia ja pakenevat paikalta.

Ei näin... pidä objektiivi kojun sisällä. Jos haluat laajempaa näkyvyttä vasemmalle ja oikealle, levennä kuvausaukkoa.

Levähtäviä lintuja häiritsevää komppausta

Komppaus eli lintujen etsiminen esimerkiksi niityillä kävellen on osa aivan normaalia lintuharrastusta. Mutta siinäkin sattuu ylilyöntejä kun lintuharrastajat toisinaan tarkoituksellisesti ajavat kokonaisia levähtäviä / ruokailevia parvia lentoon, vain nähdäkseen mitä lintuja paikalla on ja kuinka paljon.

Ei näin... varaa aikaa, kyllä ne lintuparvet sieltä esiin tulevat, 


Vinkkejä nautinnolliseen ja vastuulliseen pöllöjen kuvaamiseen ja katseluun


Pöllöt ovat pääsääntöisesti yölintuja, lähinnä varpuspöllöä ja hiiripöllöä lukuunottamatta. Ne siis lähes aina saalistavat yöllä ja lepäävät päivällä. Jos normaalisti yöllä saalistava pöllö saalistaa päivällä, on se todennäköisesti nälkiintynyt. Niiden lähestyminen voi ajaa ne lentoon, mikä etenkin talvella kuluttaa niiden kriittisiä energiavarastoja. Meidän toimintamme ei saa missään tapauksessa lisätä niiden stressiä millään tavalla.



Atrapin vastuullinen käyttö

Lintuharrastajat ja luontokuvaajat käyttävät aika yleisesti atrappia lintujen saamiseksi näkyviin tai kuvattavaksi. Atrappi on siis äänite, josta soitetaan halutun lajin laulua tai kutsuääntä. 

Atrapin vääränlaisella käytöllä on kuitenkin haitallisia vaikutuksia, koska atrappi saa linnun toimimaan epänormaalisti. Atrappiin reagoiminen vie linnulta aikaa muuhun kuin sen kannalta siinä tilanteessa tärkeisiin toimintoihin. Lintu saattaa atrapin vaikutuksesta altistua petolintujen saalistukselle tai muille vaaroille. Atrapin soittaminen pitkään ja toistuvasti voi synnyttää tilanteen, jossa reviirinhaltija menettää asemansa muiden saman lajin lähireviireiden koiraiden tai oman naaraansa silmissä, koska ei pysty karkottamaan reviirille tunkeutujaa. Naaras saattaa tässä tilanteessa etsiytyä muiden koiraiden reviireille parinmuodostusta ajatellen.

Usein on myös havaittu, että lintua pyritään atrapilla saamaan lähemmäksi tai pysymään lähellä, jotta linnun valokuvaaminen onnistuisi paremmin. Tällöin atrappia saatetaan soittaa pitkäaikaisesti ja myös linnun puolustamalla pesimäreviirillä. Tällainen atrapin käyttö voi olla linnun kannalta hyvinkin haitallista. Pahimmassa tapauksessa pitkäaikainen ja kovaääninen atrapin soittaminen ajaa linnun pois reviiriltään, koska lintu ei pysty karkottamaan ”ylivoimaista” reviirille tunkeutujaa. Hyvien kuvien saaminen on toteutettava muulla tavalla kuin linnun häiritsemisellä atrapilla. Esimerkiksi piilokojut, ruokinta tai kuvauspaikan ennalta suunnitteleminen lintua seuraamalla ovat tällaisia keinoja.

Atrapin käytöstä tulee aina ilmoittaa selkeästi muille paikalla oleville lintuharrastajille, ettei synny hämmennystä. On suositeltavaa kysyä lupa kaikilta paikalla olevilta harrastajilta atrapin soittamiseen. Atrapin soittaminen ei saa johtaa tilanteeseen, jossa osa lintua etsivistä lintuharrastajista erehtyy pitämään atrapin ääntä aidon linnun äänenä. Atrapin perusteettoman soittamisen tuloksena voidaan päätyä siihenkin, että lintu lopettaa laulamisensa. Tällöin paikalle saapuvien lintuharrastajien mahdollisuudet havaita lintu heikkenevät huomattavasti. Atrapin soittaminen aiheuttaa helposti epäselviä tilanteita ja vääriä tulkintoja. Esimerkiksi pöllöatrapin soittaminen voi johtaa siihen, että lähistöllä oleva toinen lintuharrastaja pitää ääntä aitona pöllön äänenä.

Miten sitten luontokuvaaja tai lintuharrastaja voi käyttää atrappia, aiheuttamatta haittaa linnuille? Se on helppoa, toimi kuin olisit etsimäsi linnun heikko kilpailija:

Toisin sanoen atrapin käytön keston ja volyymin tulee olla niin rajoitettua kuin mahdollista. Ja silti se toimii!