Ekopinnakisan säännöt

BirdLife Keski-Hämeen Ekopinnakisan säännöt
Päivitetty 10.2.2023

Kilpailun tavoitteena on kannustaa ympäristöystävälliseen liikkumiseen linturetkillä. BirdLifen “Havainnoi huomaavaisesti, ohjeita lintuharrastajille” on hyvä pitää mielessä myös ekopinnaretkillä.

Ekopinnakisa on avoin kaikille BirdLife Keski-Häme ry:n jäsenille sekä muille BirdLife Keski-Hämeen alueella asuville tai kesämökkiä pitäville lintuharrastajille.

 

Nämä säännöt on muokattu Tringan vastaavan ekopinnaskaban säännöistä.

 

1. KILPAILUALUE JA -AIKA

Kilpailualueena on koko BirdLife Keski-Hämeen toimialue. Havainnoijan on oltava havaintohetkellä kisa-alueella, havaittu lintu voi olla alueen ulkopuolellakin.

Kilpailuaika on vuosittain 1.1.–31.12.

Kilpailuun voi liittyä mukaan myös kesken kilpailuajan, mutta osallistujien toivotaan liittyvän kisaan ennen sen puoliväliä eli 30. kesäkuuta mennessä.

2. KILPAILUSSA HYVÄKSYTTÄVÄT LAJIT

Ääni- ja näköhavainnot luonnonvaraisista lajeista hyväksytään. RK- ja ARK-lajeista tulee tehdä asianmukainen ilmoitus. On myös erittäin suositeltavaa, että kaikki mielenkiintoiset havainnot ilmoitetaan Tiiraan.

3. KILPAILIJAN KOTIPAIKKA

Kotipaikka on se lähtöpaikka, josta ekopinnaretket aina alkavat ja johon ne päättyvät. Jokainen kilpailija ilmoittaa kilpailuun rekisteröityessään itselleen kotipaikan.

Kotipaikaksi valitaan lähtökohtaisesti oma kotiosoite. Vaihtoehtoisesti voi kotipaikaksi ilmoittaa oman vapaa-ajan asunnon tai kesämökin. Jos valitset kotipaikaksi kesämökin, vapaa-ajan asunnon tai vastaavan, merkitse nimesi perään suluissa iso (M)-kirjain.

Kotipesää ei voi vaihtaa kesken kilpailun. Ainoa poikkeus edellä mainittuun sääntöön liittyy muuttoon: Jos oma kotiosoite vaihtuu kilpailun aikana, tulee myös kilpailun kotipaikkaa vaihtaa.

4. LIIKKUMINEN

Kilpailussa liikutaan lihasvoimin. Liikkua voi esimerkiksi kävellen, pyöräillen, hiihtäen, soutaen, meloen jne. Erilaisia liikkumistapoja voi myös yhdistellä. Moottorikäyttöisten kulkuneuvojen käyttö ei ole kilpailussa sallittu.

Jotta havainto hyväksytään, tulee koko matka kotipesästä havaintopaikalle ja takaisin tehdä lihasvoimin. Myös suoraan kotipesältä, esim. kodin pihasta tai ikkunasta, tehdyt havainnot hyväksytään.

Hissin käyttö ekopinnakisoissa on herättänyt keskustelua. Onko hissillä liikkuminen sitten ekologista vai ei? Kilpailun tuomaristo ei ota tähän kantaa, vaan asia jää jokaisen osallistujan omantunnon kysymykseksi. Ekopinnaretken voidaan katsoa alkavan oman talon ulko-ovelta, joten se mitä kotitalon sisällä tapahtuu, jää jokaisen kilpailijan omaksi asiaksi.

5. RETKEN KESKEYTTÄMINEN

Ekopinnaretken voi keskeyttää (esim. töissä käymisen ajaksi). Keskeytyksen aikana voi käyttää moottorikulkuneuvoja, mutta sen aikana tehtyjä havaintoja ei hyväksytä. Retkeä voi jatkaa palaamalla takaisin keskeytyspaikkaan ja jatkamalla liikkumista jälleen lihasvoimin. Keskeytyksen aikana ei voi käydä kotipaikassa, koska kotipaikkaan palaaminen päättää retken ja tällöin myös kotipaikan ja havaintopaikan väliseen edestakaiseen matkaan on käytetty moottoriajoneuvoa.

Esimerkki 1: Kävelet aamulla kotoa bussipysäkille, josta jatkat matkaa bussilla töihin. Palaat takaisin samalle bussipysäkille, josta jatkat matkaa kävellen kotiin. Kodin ja bussipysäkin välillä havaitut lajit voi laskea ekopinnoiksi, sillä olet tehnyt kodin ja bussipysäkin välisen matkan edes takaisin ilman moottoriajoneuvoa.

Esimerkki 2: Pyöräilet töihin. Palaat kotiin bussilla. Seuraavana päivänä ajat bussilla töihin ja palaat kotiin polkupyörällä. Kodin ja työpaikan välillä pyöräillessä havaittuja lajeja ei voi laskea ekopinnoiksi, sillä olet käyttänyt kodin ja työpaikan väliseen edes takaiseen matkaan moottoriajoneuvoa (bussia).

Kilpailun tuomaristolla eli BLKH:n hallituksella on oikeus ratkaista epäselvät tilanteet ja tarkentaa sääntöjä kilpailun aikana.

Ongelmatilanteissa voi ottaa yhteyttä birdlife.keskihame(ät)gmail.com. Samaan osoitteeseen voi myös lähettää kysymyksiä, kilpailua koskevia huomioita ja kommentteja.