Yleistä Keski-Hämeen luonnosta 

Päivitetty 10.2.2023

Toimialueemme on luonnoltaan erittäin monipuolinen. Meillä on täällä paitsi boreaalisen alueen taigametsää, niin myös hemiboreaalisen alueen lehtimetsiä, johtuen Vanajaveden laakson paikallista ilmastoa lämmittävästä vaikutuksesta. Tosin kiihtyvät hakkuut ovat  muuttaneet monia metsiä tällä vuosikymmenellä kuusikoista raiskioiksi... 

Suot ovat pääosin pienialaisempia mutta niitäkin täältä löytyy monenlaisia, aina avosoista Euroopan suurimpaan tervaleppäkorpeen. Täältä löytyy myös isoja peltoaukeita, laitumia ja niittyjä. 

Vesistöt samoin ovat hyvin vaihtelevia, pienistä puroista jokiin, lampiin, järviin ja selkävesiin, reheviin ja karuihin. Virtapaikkoja riittää sen verran, että talvellakin on sulapaikkoja mistä löytyy talvehtivia vesilintuja. 

Myös urbaania luontoa löytyy, jokusia isoja ruderaatteja ja metsävöiden halkomia asuinalueita, jotka tuovat laajojenkin metsäalueiden lintulajeja aivan taajamien keskustoihin. Biotooppien kirjo on siis suuri ja niin on myös alueella viihtyvän linnuston, mikä tekee alueestamme  erinomaisen monimuotoiseen linturetkeilyyn kaikkina vuodenaikoina.

Nykyään alueellaamme on paljon lintutorneja, eikä enää tarvitse käyttää piisaminkekoja tähystämiseen, kuten kauan sitten 1970-luvulla. Kuvassa  Olli Haukkovaara (vas) ja Heikki Kasurinen (oik).

Tämä alasivusto on työn alla vielä pitkään, ja uusia lintupaikkoja tullaan lisäämään tänne talvella 2023-2024 Paikat on jaoteltu eri kategorioihin helpottamaan sopivan retkikohteen etsimistä. Toivottavasti kohteiden esittelystä on hyötyä mahdollisimman monelle! 

 Sivulle on nyt lisätty myös kartta josta yhdellä silmäyksellä näkee kaikkien kohteiden sijainnit.  Kohteita tullaan lisäämään kartalle vielä monia.

Klikkaamalla oikean yläkulman neliötä, kartta aukeaa koko ruudun suuruiseksi.