El Col·legi Oficial de Doctors i Llicenciats en Filosofia i Lletres i en Ciències de Catalunya (CDL), impulsa a través del projecte KBIP/COMconèixer, la construcció i la creació de coneixement de manera col·lectiva i col·laborativa ("co-elaboració de coneixement") entre alumnat de la xarxa de Catalunya; entre alumnat de Catalunya amb el de diferents països a la xarxa internacional; juntament amb l'actiu d'experts i d'acadèmics de diverses institucions catalanes i també internacionals, a partir de l'experiència desenvolupada a la Universitat de Laval de Québec i l'IKIT de la Universitat de Toronto. 

El projecte desenvolupa i aplica una metodologia de treball dirigida cap a la construcció col·laborativa del coneixement a escala internacional a través de la plataforma Knowledge Forum i altres aplicacions informàtiques. Es vol afavorir l'intercanvi qualitatiu i les bones pràctiques (good work & good practice) amb l'objectiu d'aprofundir i avançar en el coneixement, formulant noves i  autèntiques qüestions, i construir conjuntament noves teories que les expliquin i nous coneixements.

Deeper learning delivers the 21st Century Skills and knowledge students will need to succeed in a world that is changing at an unprecedented pace. 

Avui, 31 de maig de 2023, hem compartit al Col·legi Oficial de Doctors i Llicenciats en Filosofia i Lletres i en Ciències de Catalunya (CDL), que impulsa el Projecte KBIP/COMconèixer, el compromís de BINOMI, de l'Escola ARRELS-VERNET&BINOMI i de l'Escola ARRELS-CASSANYES&BINOMI de complementar els objectius de la formació reglada de manera interdisciplinària, multidisciplinària i transdisciplinària vers la construcció del coneixement, tot atenent les dimensions, interessos i habilitats dels nins i les nines vers el seu benestar i desenvolupament evolutiu.

El Projecte Coeducatiu BINOMI, a través del Projecte KBIP/COMconèixer, desenvolupem experiències STEAM d'aprenentatges transfronteres que estan connectades amb els Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS, Agenda 2030) que treballem a través de les experiències STEAM de BINOMI.

desembre de 2021

Una experiència internacional de coelaboració de coneixement.

A Binomi participem des del Col·legi Oficial de Doctors i Llicenciats en Filosofia i Lletres i en Ciències de Catalunya (CDL) al projecte KBIP/COMconèixer, que impulsa la construcció i la creació de coneixement de manera col·lectiva i col·laborativa ("co-elaboració de coneixement"). El seu objectiu és aprendre a profunditzar autentiques qüestions i construir conjuntament teories que les expliquin i nous coneixements. 






Growing Global Innovation Networks, 2021 

A Year in Review

Saving the Planet, Saving Lives Design Experiment


The Saving the Planet, Saving Lives  global design experiment was taken up around the world in a variety of ways over the past year.

Plans in development for 2022 include Knowledge Building work focused on agricultural studies, dissemination of practitioner innovations through global virtual sessions, as well as new initiatives to advance knowledge for public good driven by collaborative partnerships across KB communities.

... 2019, 2020

Marlene Scardamalia. Universitat de Toronto

Thérese Laferrière. Universitat de Laval

Traducció de l’anglès i del francès al català: Mireia Montané. Departament d’Educació de la Generalitat de Catalunya. Barcelona (2010)

01. Un saber comunitari, responsabilitat col·lectiva
Dimensió sociocognitiva: Les contribucions compartides i els objectius d’alt nivell que es fixa l’organització es valoren tant com els resultats individuals. Els membres d’un equip produeixen idees que tenen valor als ulls dels altres i comparteixen la responsabilitat de l’avançament del saber de la comunitat.Dimensió tecnològica: L’espai de treball col.laboratiu del Fòrum del Coneixement conté artefactes conceptuals que són produïts pels emembres de la comunitat. El fet de pertànyer a aquesta comunitat es menifesta llegint les notes dels altres i enriquint-les, assegurant-se que les perspectives són instructives i útils per a la comunitat i entrelligant-les per destacar les relacions que existeixen entre les diferents perspectives.De manera més general, l’eficacitat de la comunitat es basa en la manera en què els participants comparteixen la responsabilitat del desenvolupament del saber de l’organització.         
02. L’ús constructiu de les fonts d’autoritat     
Dimensió sociocognitiva: Conèixer una disciplina és estar en contacte amb l’estat actual dels coneixements i dels desenvolupaments que es fan en el camp en qüestió. Això necessita el respecte i la comprensió de les fonts d’autoritat al mateix temps que la crítica constructiva d’aquestes fonts.Dimensió tecnològica: El Fòrum del Coneixement anima els participants a recórrer a les fonts d’autoritat i a d’altres fonts d’informació, com ara les dades que serveixen per a l’elaboració de coneixements i de millorament de les idees. Els participants són invitats a afegir noves informacions als recursos de base, a citar les fonts concloents i elaborar a partir d’aquestes fonts. Les referènies bibliogràfiques es generen automàticament a partir de les fonts citades. 
03. Avaluació simultània, arrelada i transformativa
Dimensió sociocognitiva: L’avaluació permet fer avaçar el saber. L’avaluació s’usa per identificar els problemes al llarg de la recerca i s’arrela al treball de cada dia de l’organització. La comunitat s’implica en el propi procés d’avaluació interna que és més fi i més rigurós que l’avaluació externa i permet anar més enllà d’allò que esperen els examinadors externs.Dimensió tecnològica: Les normes i les fites són els objectes del discurs del Fòrum del Coneixement, que es poden anotar, i a partir de les quals es poden construir i identificar noves idees. La millora de l’escriptura, les habilitats del segle XXI i la productivitat es desenvolupen paral·lelament al treball sobre el saber.  
04. Una democratització del saber 
Dimensió sociocognitiva: Tots els participants són els contribuidors lègitims a les finalitats compartides de la comunitat; tots obtenen el crèdit pels avençaments aconseguits pel grup. La diversitat i les diferències que existeixen a l’interior d’una organització no privilegien unes determinades persones en detriment d’unes altres; totes tenen la possibilitat d’implicar-se en el procés d’innovació del saber.Dimensió tecnològica: Tots els participants tenen accés al saber; les eines d’anàlisi els permeten avaluar la igualtat de les contribucions i d’altres indicadors del producte al qual tots els membres hi han contribuït en el marc d’una empresa conjunta. 
05. Un comportament epistemològic 
Dimensió sociocognitiva: Els participants posen de relleu les seves idees i negocien un compromís entre les idees personals i les dels altres,utilitzant idees diferents per provocar i donar support a l’avançament del saber. Els participanmts han de gestionar els problemes relatius a les finalitats, a la motivació, a l’avaluació i a la planificació a llarg termini que és allò que fan els ensenyants i els gestors en temps normal.Dimensió tecnològica: El Fòrum del Coneixement facilita el support necessari per a la construcció i el refinament de les teories i per interrelacionar les idees, fins hi tot si són diferents. Les bastides o categories, que es destinen al desenvolupament de processos que sol·liciten les habilitats del pensament superior, es fan transparents en l’ús de termes epistemològics variats i en l’enriquiment del contingut conceptual. 
06. Diversitat d’idees, progrés del saber
Dimensió sociocognitiva: La diversitat d’idees és essencial per al progrés del saber, de la mateixa manera que la biodiversitat és necessària per al manteniment d’un ecosistema. Comprendre una idea és comprendre les idees que graviten al seu entorn, incloent-hi aquelles que no l’abonen en el mateix sentit. La diversitat procura un medi ric que permet l’evolució de les idees cap a una via nova i més rica.Dimensió tecnològica: Les xerrameques electròniques, els fòrums de discussió, etc. ofereixen oportunitats que afavoreixen la diversitat d’dees, però només donen un suport feble a les interaccions entre aquestes idees. Al Fòrum del Coneixement, les opcions que permeten entrelligar les idees i establir combinacions de notes en diferents notes i perspectives afavoreixen les interaccions que generen una utilització productiva de la diversitat.          
07. Idees perfectibles, pensament reflexionat
Dimensió sociocognitiva: Totes les idees poden millorar-se. Els participants treballen contínuament en la millora de la qualitat, de la coherència i de la utilitat de les seves idees. Perquè aquest treball es pugui fer, la cultura de l’organitazació ha de ser la de la seguretat psicològica, de manera que les persones sentin que tenen el dret de prendre riscos, de revelar la seva ignorància, de dir el que pensen del treball dels altres i de rebre una retroacció en relació al que estan fent.
Dimensió tecnològica: El Fòrum del Coneixement és recursiu en tots els aspectes de la seva concepció. Ofereix sempre un nivell superior, i ofereix sempre la possibilioat de revisar. La millora continuada, la revisió i el refinament de les teories són operacions que refecteixen les possibiltats de canvi.          
08. Ubiqüitat en l’elaboració dels coneixements    
Dimensió sociocognitiva: L’elaboració de coneixements no està confinada a certes ocasions i a temes particulars, sinó que impregna la nostra vida, tant si som a l’escola com si no hi som.
Dimensió tecnològica: El Fòrum del Coneixement fa de manera que l’elaboració de coneixements es trobi al centre de les activitats de la comunitat i que no constitueixi un apèndix de les tasques quotidianes. Les contribucions als recursos col·lectius reflecteixen tots els aspectes del treball relacionat amb el saber. 
09. Idees reals, problemes autèntics 
Dimensió sociocognitiva: Els problemes relacionats amb el saber provenen dels esforços que es fan per comprendre el món en el què vivim. Les idees produïdes són reals, de la mateixa manera que ho són els objectes que podem tocar o sentir. Els problemes que atrauen els aprenents són sovint ben diferents dels que es presenten en els quaderns escolars.Dimensió tecnològica: El Fòrum del Coneixement crea una cultura que afavoreix el treball creatiu a partir d’idees. Les notes i les perspectives són el reflex directe d’allò més central del treball de l’organització i de les idees dels seus creadors. 
10. Integració d'idees debatudes i emergència  noves hipòtesis 
Dimensio sociocognitiva: L’elaboració de coneixemenents necessita treballar a partir de principis més inclusius i d’una formulació de problemes d’alt nivell. Això significa que cal apprendre a treballar amb la diversitat, la complexitat i el desordre i que d’aquí emergeixen noves hipòtesis. Assolint nivells de comprensió superiors, els elaboradors de coneixements depassen les trivialitats i les simplificacions, la qual cosa els permet d’anar més enllà de les millors pràctiques.Dimensió tecnològica: En els equips d’experts en l’elaboració de coneixements, així com en el Fòrum del Coneixement, les condicions a partir de les quals les persones s’adapten canvien segons l’èxit obtingut per les altres persones a l’interior del fòrum. Adaptar-se significa adaptar-se progressivament a un conjunt de condicions que permeten elevar constantment el llistó. La funció « rise –above » “ elevar la proposició a un nivell més alt, superior” permet una integració ilimitada d’idees a l’interior d’estructures més i més avançades i té en compte les finalitats emergents. 
11. Discurs transformatiu, avançament del saber
Dimensió sociocognitiva: El discurs de les comunitats d’elaboració de coneixements va més enllà de compartir el saber ; el saber mateix es millora i es transforma a través de les pràctiques discursives de la comunitat, pràctiques que tenen per finalitat explícita l’avançament del saber.Dimensió tecnològica: El Fòrum del Coneixement dóna suport a notes i perspectives riques en en interrelacions, així com a les finalitats i als espis de treball emergents. Les revisions, les referències i les anotacions inviten els participants a identificar els problemes compartits i les divergències de comprensió. Permeten també avançar en la seva comprensió més enllà del nivell que es podria aconseguir individualment.
12. Avançament simètric del saber      
Dimensió sociocognitiva: La saviesa és distribuïda a l’interior de les comunitats i entre les comunitats. L’avançament simètric del saber resulta de l’intercanvi del saber i del fet que fer accessible el saber és obtenir l’accés al saber.
Dimensió tecnològica: El Fòrum del Coneixement dóna support a les visites virtuals i a la coconstrucció de perpectives a través dels equips, a l’interior de les comunitats i entre elles mateixes. Les comunitats ampliades permeten reunir les idees en contextos socials més i més amplis. El treball al nivell de l’avançament simètric del saber es reflecteix directament pel flux d’informacions i pels retocs que s´hi aporten a tarvés de les perpectives i de les bases de coneixements de diferents equips i comunitats.

DESCRIPCIÓ DE LA PRÀCTICA

ComConèixer és la versió catalana del Knowledge Building International Project (KBIP). Aquest projecte de construcció de coneixement s'està executant des de l'any 2005 entre escoles i institucions educatives de diverses regions del món, com ara Quebec, Estats Units, Hong Kong, Mèxic, Colòmbia i Catalunya. El projecte ComConèixer segueix els principis de la teoria de la construcció del coneixement desenvolupada per Carl Bereiter i Marlene Scardamalia que descriu què ha d'aconseguir una comunitat d'aprenents per tal de crear coneixement.


EXEMPLE D'IMPLEMENTACIÓ

Exemples internacionals

La teoria de la construcció del coneixement aborda la necessitat d'educar a tots els estudiants per explorar la realitat amb ments obertes i creatives i col·laborar internacionalment per entendre com funcionen les coses, per què succeeixen els esdeveniments i com nosaltres, els humans, ens podem ajudar mútuament a desenvolupar un entorn més sostenible. i una societat més ètica.

Diferents exemples internacionals d'implementació dels projectes Knowledge Building International es poden veure a la web oficial del projecte, i els fonaments teòrics d'aquesta metodologia es poden trobar també a la Viquipèdia:

[+] KBIP Education Web

[+] Knowledge Building principis (Viquipèdia)

[+] Fòrum de coneixement, plataformes i tecnologia (Viquipèdia )

 

El projecte català ComConèixer al KBIP

S'han desenvolupat diferents projectes d'Escola Catalana i d’Institucions de Catalunya (com BINOMI) seguint els principis del Projecte de Construcció del Coneixement, que són útils per facilitar la conversa, el debat i l'acord. El conjunt bàsic de bastides per identificar i reflexionar és:

1.       La meva teoria...

2.       Necessito entendre...

3.       Nova informació...

4.       Aquesta teoria no pot explicar...

5.       Una teoria millor...

6.       Unim els nostres coneixements...


[+] Exemple de projecte Escolar COMconèixer a Catalunya (Col·legi de llicències i Doctors de Catalunya, 2022 )

[+] Vídeo sobre els projectes elaborats en els set centres que formen part del KBIP-COMConèixer (2021)

[+] Avaluació de Projecte COMconèixer (Consell Superior d'Avaluació de Catalunya, 2014)


Per saber-ne més:

Contactar amb nosaltres info@binomi.cat  -  630 92 04 85

Disposem d’espais digitals on informem i fem difusió de les activitats que es fan i la realitat que es viu a través del Projecte Tecnopedagògic [binomi]n .

www.binomi.cat ǀ xarxes@binomi.cat ǀ Twitter: @binomi11 ǀ Instagram: @binomi11 ǀ Facebook: @binomitecnopedagogia