El Col·legi Oficial de Doctors i Llicenciats en Filosofia i Lletres i en Ciències de Catalunya (CDL), impulsa a través del projecte KBIP/COMconèixer, la construcció i la creació de coneixement de manera col·lectiva i col·laborativa ("co-elaboració de coneixement") entre alumnat de la xarxa de Catalunya; entre alumnat de Catalunya amb el de diferents països a la xarxa internacional; juntament amb l'actiu d'experts i d'acadèmics de diverses institucions catalanes i també internacionals, a partir de l'experiència desenvolupada a la Universitat de Laval de Québec i l'IKIT de la Universitat de Toronto.
El projecte desenvolupa i aplica una metodologia de treball dirigida cap a la construcció col·laborativa del coneixement a escala internacional a través de la plataforma Knowledge Forum i altres aplicacions informàtiques. Es vol afavorir l'intercanvi qualitatiu i les bones pràctiques (good work & good practice) amb l'objectiu d'aprofundir i avançar en el coneixement, formulant noves i autèntiques qüestions, i construir conjuntament noves teories que les expliquin i nous coneixements.
Deeper learning delivers the 21st Century Skills and knowledge students will need to succeed in a world that is changing at an unprecedented pace.
Avui, 31 de maig de 2023, hem compartit al Col·legi Oficial de Doctors i Llicenciats en Filosofia i Lletres i en Ciències de Catalunya (CDL), que impulsa el Projecte KBIP/COMconèixer, el compromís de BINOMI, de l'Escola ARRELS-VERNET&BINOMI i de l'Escola ARRELS-CASSANYES&BINOMI de complementar els objectius de la formació reglada de manera interdisciplinària, multidisciplinària i transdisciplinària vers la construcció del coneixement, tot atenent les dimensions, interessos i habilitats dels nins i les nines vers el seu benestar i desenvolupament evolutiu.
El Projecte Coeducatiu BINOMI, a través del Projecte KBIP/COMconèixer, desenvolupem experiències STEAM d'aprenentatges transfronteres que estan connectades amb els Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS, Agenda 2030) que treballem a través de les experiències STEAM de BINOMI.
Una experiència internacional de coelaboració de coneixement.
A Binomi participem des del Col·legi Oficial de Doctors i Llicenciats en Filosofia i Lletres i en Ciències de Catalunya (CDL) al projecte KBIP/COMconèixer, que impulsa la construcció i la creació de coneixement de manera col·lectiva i col·laborativa ("co-elaboració de coneixement"). El seu objectiu és aprendre a profunditzar autentiques qüestions i construir conjuntament teories que les expliquin i nous coneixements.
Growing Global Innovation Networks, 2021
A Year in Review
Saving the Planet, Saving Lives Design Experiment
The Saving the Planet, Saving Lives global design experiment was taken up around the world in a variety of ways over the past year.
Students in over 7 schools and center educative involved with the KBIP/COMconèixier program in Catalonia (Spain) explored a range of problems relevant to local issues including sustaining natural resources, renewable energies, and connections between the pandemic and the environment. You can check out an overview of each school's/center's work in this wonderful video!
In Singapore, the design experiment's central theme ("Saving the Planet, Saving Lives") once again formed the basis of the June Knowledge Building Design Studio. Students and experts collaborated on challenges involving issues like plastic waste, fast fashion, and energy conservation, while teachers engaged in a parallel professional development (PD) strand that was integrated into the full studio program.
In the spring, the global community came together in a design experiment virtual session which resulted in new classroom collaborations between Knowledge Building sites in Canada, Spain and Colombia. In this context, the UN Sustainable Development Goals are being explored as ways to connect work across international sites.
Plans in development for 2022 include Knowledge Building work focused on agricultural studies, dissemination of practitioner innovations through global virtual sessions, as well as new initiatives to advance knowledge for public good driven by collaborative partnerships across KB communities.
Marlene Scardamalia. Universitat de Toronto
Thérese Laferrière. Universitat de Laval
Traducció de l’anglès i del francès al català: Mireia Montané. Departament d’Educació de la Generalitat de Catalunya. Barcelona (2010)
Dimensió tecnològica: El Fòrum del Coneixement és recursiu en tots els aspectes de la seva concepció. Ofereix sempre un nivell superior, i ofereix sempre la possibilioat de revisar. La millora continuada, la revisió i el refinament de les teories són operacions que refecteixen les possibiltats de canvi.
Dimensió tecnològica: El Fòrum del Coneixement fa de manera que l’elaboració de coneixements es trobi al centre de les activitats de la comunitat i que no constitueixi un apèndix de les tasques quotidianes. Les contribucions als recursos col·lectius reflecteixen tots els aspectes del treball relacionat amb el saber.
Dimensió tecnològica: El Fòrum del Coneixement dóna support a les visites virtuals i a la coconstrucció de perpectives a través dels equips, a l’interior de les comunitats i entre elles mateixes. Les comunitats ampliades permeten reunir les idees en contextos socials més i més amplis. El treball al nivell de l’avançament simètric del saber es reflecteix directament pel flux d’informacions i pels retocs que s´hi aporten a tarvés de les perpectives i de les bases de coneixements de diferents equips i comunitats.
DESCRIPCIÓ DE LA PRÀCTICA
ComConèixer és la versió catalana del Knowledge Building International Project (KBIP). Aquest projecte de construcció de coneixement s'està executant des de l'any 2005 entre escoles i institucions educatives de diverses regions del món, com ara Quebec, Estats Units, Hong Kong, Mèxic, Colòmbia i Catalunya. El projecte ComConèixer segueix els principis de la teoria de la construcció del coneixement desenvolupada per Carl Bereiter i Marlene Scardamalia que descriu què ha d'aconseguir una comunitat d'aprenents per tal de crear coneixement.
EXEMPLE D'IMPLEMENTACIÓ
Exemples internacionals
La teoria de la construcció del coneixement aborda la necessitat d'educar a tots els estudiants per explorar la realitat amb ments obertes i creatives i col·laborar internacionalment per entendre com funcionen les coses, per què succeeixen els esdeveniments i com nosaltres, els humans, ens podem ajudar mútuament a desenvolupar un entorn més sostenible. i una societat més ètica.
Diferents exemples internacionals d'implementació dels projectes Knowledge Building International es poden veure a la web oficial del projecte, i els fonaments teòrics d'aquesta metodologia es poden trobar també a la Viquipèdia:
[+] Knowledge Building principis (Viquipèdia)
[+] Fòrum de coneixement, plataformes i tecnologia (Viquipèdia )
El projecte català ComConèixer al KBIP
S'han desenvolupat diferents projectes d'Escola Catalana i d’Institucions de Catalunya (com BINOMI) seguint els principis del Projecte de Construcció del Coneixement, que són útils per facilitar la conversa, el debat i l'acord. El conjunt bàsic de bastides per identificar i reflexionar és:
1. La meva teoria...
2. Necessito entendre...
3. Nova informació...
4. Aquesta teoria no pot explicar...
5. Una teoria millor...
6. Unim els nostres coneixements...
[+] Exemple de projecte Escolar COMconèixer a Catalunya (Col·legi de llicències i Doctors de Catalunya, 2022 )
[+] Vídeo sobre els projectes elaborats en els set centres que formen part del KBIP-COMConèixer (2021)
[+] Avaluació de Projecte COMconèixer (Consell Superior d'Avaluació de Catalunya, 2014)
Per saber-ne més:
ComConèixer, en Català: http://cdl3.cdl.cat/COMconeixer/cat/recursos/principis.html
Activitats internacionals del CDL, Knowledge Builduing Environment: https://cdl.cat/kbipcomconeixer
Contacteu amb els Coordinadors del projecte a Catalunya al CDL (Pere Boluda, 2023)
Contactar amb nosaltres info@binomi.cat - 630 92 04 85
Disposem d’espais digitals on informem i fem difusió de les activitats que es fan i la realitat que es viu a través del Projecte Tecnopedagògic [binomi]n .
www.binomi.cat ǀ xarxes@binomi.cat ǀ Twitter: @binomi11 ǀ Instagram: @binomi11 ǀ Facebook: @binomitecnopedagogia