Experiències educatives i activitats d’aprenentatges amb continguts científics i culturals en català desenvolupades per l’escola Arrels-Cassanyes i el Projecte Binomi; de manera Multidisciplinària, Interdisciplinària i Transdisciplinària amb el suport de #CitésEducatives  

[08-07-2024]

dilluns 8 de juliol de 2024

Un reportatge de  Cléophée Hamami

El 24 de juny, el teatre de l’escola Arrels Cassanyes es va transformar en un laboratori d’electrònica i de robòtica.

La raó? La vinguda del projecte Binomi. Jaume Basseda i Maria de Montserrat Oliveras són els protagonistes d’aquest projecte que té per ambició que els alumnes poguessin desenvolupar les seves capacitats de pensar més enllà de les idees admeses, combinant de forma original coneixements ja adquirits de manera transdisciplinària, interdisciplinària i multidisciplinària. Binomi vol desenvolupar amb els alumnes i gràcies a experiències i estratègies tecno pedagògics les competències del segle XXI com la creativitat, la col·laboració, o encara la comunicació…

[19-04-2024]


«Aquest llibre, “Intel·ligència Artificial a la Microeducació: Transformant l’Aula del Futur”, ofereix reflexions fonamentades i exemples de primera mà sobre l’ús de la IA en el món educatiu. No intenta ser una notícia més en l’oceà mediàtic de la IAE, sinó que ve a aportar informació qualitativa que facilita la construcció de criteri propi sobre l’ús de la IAE, amb una mirada diferent, propera al professorat i vinculada al seu quefer diari a l’aula: la microeducació»

divendres 19 d'abril de 2024

INTEL·LIGÈNCIA ARTIFICIAL A LA MICROEDUCACIÓ: TRANSFORMANT L'AULA DEL FUTUR  [ODITE, 19 d'abril de 2024]

Vivim en un món cada vegada més digitalitzat, on la tecnologia juga un paper més i més rellevant en tots els àmbits, inclòs l’educatiu. En aquest context, es presenta el llibre generat de manera col·laborativa sobre la intel·ligència artificial a la microeducació, publicat per l’ODITE (Observatori d’Innovació Educativa i Cultura Digital) de l’Associació Espiral, Educació i Tecnologia. Aquest llibre és el resultat d’un any de treball de docents de totes les àrees i nivells educatius i especialistes de sis països diferents que ens endinsa en els fonaments de la IA i la seva aplicació a l’àmbit educatiu més proper: el treball a l’aula. El propòsit de l’ODITE és que aquest llibre sigui una obra de referència per a tots aquells docents, educadors i educadores, experts i professionals de l’educació interessats a comprendre i aprofitar les oportunitats que la IA pot aportar a l’aula, sempre des d’un enfocament crític, ètic i inclusiu. L’obra s’estructura en tres grans blocs (Escenari, Fonament i Praxi) en què es plantegen conceptes bàsics com què és la IA, fins a reflexions ètiques sobre la seva integració a les dinàmiques d’avaluació. El llibre aborda de manera exhaustiva els principals aspectes a tenir en compte si volem incorporar la intel·ligència artificial com una eina rellevant a la nostra tasca docent.

Jaume Basseda i Maria de Montserrat Oliveras, cofundadors del Projecte Binomi, són els autors del capítol "Experiències transfrontereres amb intel·ligència artificial: personalització en situacions d’aprenentatge" situat al bloc de la PRAXI, i que inclou les experiències de Binomi, l'escola pública Arrels Vernet i l'escola pública Arrels Cassanyes de Perpinyà (Catalunya Nord)

[10-04-2024]

dimecres 10 d'abril de 2024
ARRELS & BINOMI
BINOMI al IV Congrés de Competències Digitals [10/04/2024]AUTONOMIA DIGITAL AL LLARG DE LA VIDA

TECNOPEDAGOGIA EN UN MÓN DE MÀQUINES INTEL·LIGENTS

Impuls vital i, foment del talent i potencial humà. 

«Tecnopedagogia transfronterera i competències digitals a través d’experiències STEAM» 

La velocitat d’un engranatge tecnopedagògic interdisciplinari, multidisciplinari i transdisciplinari al servei d’equips educatius pluridisciplinaris i transfronterers afavoreix l’impuls digital en l’educació del segle XXI. En un món de màquines intel·ligents, i en escenaris singulars de complexitat diversa, convé integrar reflexió, anàlisi, avaluació, recerca, didàctica i eines pedagògiques digitals (com p. ex. la IAE) vers la renaixença i la innovació educativa. L’engranatge tecnopedagògic permet la col·laboració, la cooperació i la participació  de les diferents disciplines i beneficia l’impuls de l’acció pedagògica i la docència al segle XXI.

[11-11-2023]

Experiències STEAM i Aprenentatge Transfronterer amb la micro:bit


La ponència abordarà una experiència educativa que ha involucrat a 170 alumnes de les escoles Arrels de Perpinyà i el Centre Tecnopedagògic Binomi.


S'ha utilitzat la tecnologia, específicament la controladora micro:bit, per pensar en idees i solucions que puguin millorar el món. Els estudiants han après a programar la micro:bit i han creat els seus propis dissenys centrats en els Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS). Aquesta experiència ha demostrat com la micro:bit pot ser una eina versàtil i accessible per introduir la robòtica i la programació en entorns educatius diversos.


Ponent: Maria de Montserrat Oliveras Ballús

Centre: Centre Tecnopedagògic Binomi

[juny 2023]

Hem participat en un Projecte Internacional que es diu Posa el teu granet de sorra  -  DO YOUR:BIT Enguany, les activitats d’aquest Projecte, no són competitives i estan relacionades amb els Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS, Agenda 2030) que treballem a través de les experiències STEAM de BINOMI.

Hem aconseguit l’objectiu de pensar idees i solucions que canviïn i/o millorin el món tot utilitzant la tecnologia.  Hem après a programar la controladora micro:bit, tot i que els reptes del Projecte DO YOUR:BIT també es poden fer sense ordinadors.

[31-05-2023]

A través del Projecte KBIP/COMconèixer compartim les experiències STEAM d'aprenentatges transfronteres i que estan connectades amb els Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS, Agenda 2030) que treballem a través de les experiències STEAM de BINOMI

[2-12-2022]

Els temps en què ens toca viure, conviure i educar, fins i tot abans del darrer embat de la pandèmia, volen reflexió i acció compromesa de totes i tots els docents per a promoure canvis i millores en la docència amb un clar objectiu: identificar què i com s’ha d’ensenyar al segle XXI, què caracteritza l’escola en els territoris de parla catalana i quines han de ser les bases per a una transformació educativa ètica i sostenible.


«LA QUALITAT EDUCATIVA EN ELS PROCESSOS DE TRANSFORMACIÓ: PER A LA INCLUSIÓ,LA SOSTENIBILITAT I L’ÈTICA FORMATIVA»


Programa


Comunicacions


ARRELS & BINOMI

Una realitat tecnopedagògica i transfronterera, que permet innovar i cooperar tant presencialment com a distància. La tecnologia al servei de les persones per reunir alumnes, famílies, corresponsals... Experiències educatives que permeten una apertura al barri i al món. 

ARRELS & BINOMI

al I Congrés Internacional de Pedagogia


1.- COMUNICACIÓ

Experiències digitals i/o en xarxa de comunitats. 

Moderador: Jordi Vivancos (SCP-IEC)


Tecnopedagogia i Aprenentatge Transfronterer. 

Currículum competencial a través d’experiències STEAM sobre un món que està canviant [ODS, Agenda 2030] des de BINOMI .


Experiències: ARRELS&BINOMI i BINOMI&KBIP/COMconèixer



2.- TAULA RODONA 4 

La formació per a la transformació educativa des de la visió institucional i de recerca- acció en els territoris de parla catalana: col.laboració educativa i en xarxa (present-futur). Presentació: Miquel Oliver (Vocal a la SCP-IEC, Universitat de les Illes Balears)


La col·laboració per la formació, la difusió i la recerca (exemples d’èxit). 

Maria de Montserrat Oliveras [BINOMI]


STEAM a la Catalunya Nord: Escoles Arrels de Perpinyà.


Un compromís pedagògic vers el desenvolupament d’un curriculum competencial a través d’experiències STEAM sobre un món que està canviant [ODS, Agenda 2030] i amb la finalitat d’acompanyar el despertar de la diversitat lingüística en benefici de competències lingüístiques en català i donar sentit a l’ensenyament de les llengües modernes.


3.- ENTRE-ESPAIS  


Experiències STEAM de BINOMI & ARRELS-CASSANYES 

per afavorir els 17 ODS de l’Agenda 2030.

[4-11-2022]

Ens han publicat un nou article acadèmic on s'inclou el copromís de BINOMI amb l'Escola ARRELS CASSANYES al Número 22, de la Publicació en obert de la REVISTA CATALANA DE PEDAGOGIA , una edició que proposa una reflexió sobre Pedagogia i ètica, baròmetre en temps de crisi.

[22-10-2022]


Pau Guillamet i Txell Bonet amb l'Elena Gual, directora de l'escola Arrels Vernet [Catalunya Ràdio]


Del minut 00:02:15 al 00:24:05

Les escoles públiques Arrels de Perpinyà [Escoles Arrels Vernet i Arrels Cassanyes] són un magnífic exemple de com la llengua catalana pren nova vida a la Catalunya Nord. Pau Guillamet i Txell Bonet parlen amb la directora de l'escola Arrels Vernet, l'Elena Gual [...] Elena Gual menciona el Projecte BINOMI al final del vermut radiofònic, un dels projectes que col·labora en fer-ho possible amb el suport del dispositiu "Cités éducatives" que s’inscriu en el projecte del Ministeri d'Educació de l'estat francès de Cohesió Territorial a favor dels barris prioritaris.

[14-09-2022]




El Casal del Conflent de la Catalunya Nord a través d'una altra piulades mencionen de nou el compromís de Binomi amb les Escoles Arrels-Vernet i Arrels-Cassanyes de Perpinyà. Un compromís amb la llengua, la cultura, l'educació dels Països Catalans, per continuar abraçant-nos, estimant-nos i construint coneixement en català, una llengua viva al món.

[29-05-2022]

El Casal del Conflent de la Catalunya Nord a través de noves piulades posa en valor el compromís de Binomi amb les Escoles Arrels-Vernet i Arrels-Cassanyes de Perpinyà. Un compromís amb la llengua, la cultura, l'educació dels Països Catalans, per continuar abraçant-nos, estimant-nos i construint coneixement en català, una llengua viva al món.

[23-04-2022]

El Casal del Conflent de la Catalunya Nord i mestres de la Catalunya del Sud, a través de piulades el dia de SANT JORDI, mencionen de nou el compromís de Binomi amb les Escoles Arrels-Vernet i Arrels-Cassanyes de Perpinyà. Un compromís amb la llengua, la cultura, l'educació dels Països Catalans, per continuar abraçant-nos, estimant-nos i construint coneixement en català, una llengua viva al món.

[12-01-2022]

El Casal del Conflent de la Catalunya Nord, a través d'una piulada, menciona el compromís de Binomi amb les Escoles Arrels-Vernet i Arrels-Cassanyes de Perpinyà.

[4-01-2022]

[7-11-2021]

En el discurs de commemoració dels 40 anys de l’associació Arrels de la Catalunya Nord, llegit pel seu president Mateu Pons-Serradeil, durant l’acte de celebració institucional al Palau dels Reis de Mallorca de Perpinyà, s’ha fet una menció especial al Projecte Tecnopedagògic Binomi pel compromís compartit al servei de l’alumnat, l’educació, la llengua i la cultura catalana. 





[26-10-2021]

Les Escoles Arrels de Perpinyà aterren a @Twitter amb la intenció de compartir, entre moltes altres coses; per una banda, la celebració a partir del 7 de novembre els 40 anys d'Escola Arrels a la Catalunya Nord; i per l'altra, tot el que es fa des del el programa interdisciplinaris de robòtica i STEAMlab_makers que desenvolupen juntament amb el Projecte Tecnopedagògic Binomi. Un ferm compromís en la defensa i la promoció de la llengua i la cultura catalanes. 

[12-10-2021]

Avui, res a celebrar?

Doncs sí, nosaltres, celebrem la vinguda d'en Jaume i la Maria del Projecte de Robòtica BINOMI que han vingut acompanyats de la Sra. Neus Lorenzo i el seu marit, en Ray Gallon.



La Sra. Neus Lorenzo Galés és Inspectora d’educació de la Genaralitat de Catalunya i professora col·laboradora de la UAB,  l'any 2019 va formar part de la Sub-direcció General de Transformació Educativa del Departament d’Educació i  actualment també és membre de la Junta de Govern a la Societat Catalana de Pedagogia (IEC) -Vicepresidenta d’investigació-. 

[curs 2020-2021]

El dispositiu "Cités éducatives" s’inscriu en el projecte del Ministeri d'Educació de l'Estat Francès de Cohesió Territorial a favor dels barris prioritaris. 

ESCOLA ARRELS-CASSANYES: ESCOLA PÚBLICA BILINGÜE EN CATALÀ

Inici d'aquest apartat a la fi del curs 2020-2021