West-Vlaanderen

Brugge, hoofdplaats van de provincie West-Vlaanderen

- De naam ‘Brugge’ komt waarschijnlijk van het Oudnoorse woord ‘bryggja’ wat ‘brug’ betekent. Brugge wordt soms het ‘Venetië van het Noorden’ genoemd omdat er in de stad veel kanaaltjes met water zijn en dus ook veel bruggen. Deze kanaaltjes worden ook ‘reien’ genoemd. Brugge wordt soms ook ‘Chocoladehoofdstad’ genoemd omdat er zoveel chocoladewinkeltjes zijn en omdat je er het beroep van chocolatier kan leren.

- Ligging: in het noorden van de provincie West-Vlaanderen. Er is een verbinding met de zee via Zeebrugge, wat een belangrijke zeehaven is.

- Inwoners: bijna 120-duizend. De inwoners van Brugge worden ‘Bruggelingen’ genoemd.

- Bezienswaardigheden:

- het belfort of de Halletoren op de Grote Markt van Brugge werd gebouwd in de 13de eeuw. De torenspits is een paar keer afgebrand, maar werd steeds hersteld. Het belfort is 83 meter hoog. Je moet 366 trappen doen om boven te geraken. In de toren werden vanaf de 16de eeuw klokken geluid. Die vertelden de mensen wanneer de stadspoorten geopend of gesloten werden of wanneer het tijd was om te beginnen werken. Vanaf de 17de eeuw maakte een beiaardier muziek met de bronzen klokken op zondagen of feestdagen.

- de overgebleven oude stadspoorten: Smedenpoort, Ezelpoort, Kruispoort en Gentpoort. In de middeleeuwen werden 7 poorten gebouwd tijdens de aanleg van de stadsomwalling rond Brugge. Door de poorten te sluiten kon de stad verdedigd worden tegen vijanden. Nu zijn er nog 4 poorten over.

- De Onze-Lieve-Vrouwekerk met een 115 m hoge toren, gebouwd met bakstenen. In de kerk staat een heel bekend beeld van de kunstenaar Michelangelo. Het heet ‘Maria met kind’

-

- Musea:

- het museum voor Volkskunde. Hier zie je hoe de mensen vroeger leefden. Er is een Vlaamse woonkamer, een klasje, een schoenmakerij, een hoedenmakerij, een apotheek, een kleermakerij, een suikerbakkerij enz. Af en toe wordt er op ambachtelijke wijze snoep gemaakt. Tot 12 jaar kan je dit museum gratis bezoeken.

- de Sint-Janshuismolen. In de 18de eeuw waaide de oude molen omver en toen werd de molen gebouwd die je nu nog steeds kan zien. De molen werd gebruikt om koren te malen tot meel voor de bakkers. Vroeger waren er veel molens in en rond Brugge. Nu zijn er nog 4 molens te vinden op de Kruisvest aan de rand van de stad. Je kan er mooi wandelen van de ene molen naar de andere.

- Het Chocolademuseum ‘Choco-Story’. Hier kan je zien hoe van cacao chocolade wordt gemaakt. Er wordt ook verteld over de geschiedenis van chocolade. Kinderen van 6 tot 12 jaar kunnen het chocoladespel spelen. Hang je de 8 zelfklevers in de juiste volgorde, dan krijg je een geschenkje.

- Historium. In dit museum leer je meer over Brugge tijdens de middeleeuwen (tijd van de ridders). Je stapt binnen in de 15de eeuw en ruikt, voelt, ervaart wat er toen was. Het is een soort belevingsmuseum met veel speciale effecten

- Ontspanning: Boudewijn Seapark

- Dolfinarium: info over zeezoogdieren en shows met dolfijnen, zeehonden en zeeleeuwen.

- Speeldomein met attracties zoals een schommelschip, autoscooters, treintje, achtbaan, waterglijbaan,…

- Bobo’s indoor speeldomein met groot ballenbad, klimvulkaan, springkastelen, lachspiegels,…

- Schaatspiste (tijdens de winterperiode)

- Natuur:

- Brugse Vesten: als een groene band omcirkelen de Brugse Vesten de stad. Als je er gaat wandelen, zie je de resterende windmolens en de overgebleven stadspoorten.

- Parken in en rond de stad zoals het romantische Minnewaterpak en het Graaf Visartpark met speelplein.

- Tillegembos: een bos met naaldbomen en loofbomen. Er is een kasteel, wandelwegen en fietswegen, een taverne en een speeltuin.

- Vanuit de stad Brugge kan je heel snel met de trein naar de kust waar je kan genieten van strand en zee. (Ongeveer een half uurtje rijden.)

- Evenementen:

- Cactusfestival. 3 dagen muziek in het Minnewaterpark tijdens het 2de weekend van juli. Het festival lokt wel 25-duizend bezoekers.

- Chocoladefestival. Tijdens deze dagen organiseren chocolatiers workshops waarbij je leert hoe chocolade bewerkt wordt.

-Streekproducten / Brugse specialiteiten

- Brugsch Swaentje, de officiële stadspraline, op artisanale wijze gemaakt met Belgische chocolade en enkel verkrijgbaar in Brugge.

- Brugse kletskoppen of ‘Dentelles de Bruges’: flinterdunne koekjes die nog steeds op ambachtelijke wijze gemaakt worden volgens een recept uit de 19de eeuw. De ingrediënten zijn boter, bloem, amandelen en kandijsuiker.

- Verschillende Brugse bieren: Brugse Zot, Straffe Hendrik, Brugge Tripel,…

- Kazen gemaakt van melk uit het Brugse ommeland.

- Bekende Bruggelingen:

- Jan Breydel en Pieter de Coninck, twee strijders uit de 14de eeuw die vochten voor de vrijheid van Brugge. Ze kregen een standbeeld op de Grote Markt.

- Maria van Bourgondië, hertogin van Bourgondië en gravin van Vlaanderen in de 15de eeuw. Ze trouwde met Maximilaan I van Oostenrijk en kreeg 2 kinderen. Helaas stierf ze op 25-jarige leeftijd toen ze van haar paard viel. Ze werd begraven in de Onze-Lieve-Vrouwekerk te Brugge.

- Jan van Eyck, één van de beroemdste schilders in het begin van de 15de eeuw. In het Groeningemuseum kan je een werk van hem bewonderen: Madonna met kanunnik Joris van der Paele. Zijn schilderijen zijn nu enorm veel geld waard en hangen in verschillende musea, verspreid over de wereld. Hij kreeg in de 19de eeuw een standbeeld in Brugge. Het plein waar het standbeeld staat heet nu het Jan van Eyckplein.

- Bart Moeyaert, schrijver en dichter

- Peter Verhelst, schrijver en dichter

- Frank Adam, schrijver en dichter

- Pieter Aspe, schrijver

- Stéphanie Meire, Miss België en actrice

- Liesa Naert, actrice