Luik

Luik, hoofdplaats van de provincie Luik

- De naam ‘Luik’ komt waarschijnlijk van het Germaanse woord liudiz dat mensen / volk betekent. (In het Duits spreken we over ‘Leute’.)

- Ligging: de provincie Luik ligt in het oosten van België en grenst aan Duitsland. De stad Luik is ontstaan op de plaats waar de rivier de Ourthe in de rivier de Maas komt.

- Inwoners: bijna 200-duizend.

- Bezienswaardigheden:

- de Montagne de Bueren, een straat met 374 treden in het centrum van de stad. De trap werd aangelegd in de 19de eeuw ter herinnering aan de 600 strijders die de dood vonden bij de slag om Luik in de 15de eeuw. Ieder jaar op de eerste zaterdag van oktober worden de trappen met 3000 kaarsen verlicht.

- de Sint-Bartholomeüskerk, gebouwd in de 11de en 12de eeuw. Tijdens de restauratie in het begin van de 21ste eeuw werd de kerk opnieuw bepleisterd en beschilderd.

- het moderne station van Luik-Guillemins, gemaakt van staal, glas, wit beton en Belgische blauwe hardsteen. Het werd gebouwd door de bekende archtitect Santiago Calatrava.

- het monument voor de intergeallieerden, gebouwd ter ere van de oud-strijders uit de Eerste Wereldoorlog.

- de perroen, een hardstenen zuil met bovenop een pijnappel met een kruis. Het staat symbool voor vrijheid en gerechtigheid.

- Musea:

- Grand Curtius, groot museum over 7000 jaar kunst en geschiedenis. Hier vind je heel veel dingen van vroeger tot nu (glas, kunst, zilver, wapens,…)

- het Archéoforum, een archeologisch museum. Je vindt er resten van de vroegere kathedraal en een Romeinse villa. De voorwerpen die gevonden zijn tijdens de opgravingen worden er tentoongesteld.

- Museum over geschiedenis van de staalindustrie. Je vindt er de oudste hoogoven van België (uit de 17de eeuw). Er is ook veel info over de uitvinding van de dynamo om elektriciteit op te wekken. Ook over de geschiedenis van stoommachines kan je hier veel leren.

- het Aquarium van Luik met 2500 vissen uit oceanen, zeeën, meren en rivieren van over de hele wereld: piranha’s, clownvissen, palingen, haaien…

- het huis van de Wetenschap, over uitvinders en ontdekkingen uit de biologie, chemie en geneeskunde. Een museum speciaal voor kinderen, gelegen boven het aquarium.

- Natuur:

- Parc de la Boverie, prachtig park in de stad met een mooie brug over de Maas, een rustpunt midden in de stad. Er wonen ook heel veel schattige konijntjes.

- de grotten van Remouchamps: mooie grotten die je kan bezoeken onder leiding van een gids die uitleg geeft. In de grotten is het altijd 10 à 14 graden, zowel in de zomer als in de winter. Op het einde vaar je via een ondergrondse rivier terug naar de ingang.

- de waterval van Coo (15 m hoog), gratis te bewonderen en je kan er mooie foto’s maken bij de waterval.

- Evenementen:

- Festival van Luik in januari met veel theater, dans en muziek.

- Tijdens de eerste twee weken van juli maakt men hier een Gallisch dorp waar je kan smullen van ambachtelijk gemaakte lekkernijen.

-Streekproducten / Luikse specialiteiten

- Luikse wafel

- Sirop de Liège of Luikse stroop, gemaakt van het geconcentreerde sap van peren, appelen en dadels.

- Bekende Luikenaren:

- Justine Henin, tennisster

- Axel Witsel, voetballer

- Wist je dit?

Luik was in de 16de eeuw heel belangrijk voor de metaalindustrie. Er werden vele wapens en pistolen gemaakt die gebruikt werden tijdens allerlei oorlogen.