Luxemburg

Aarlen, hoofdplaats van de provincie Luxemburg

- De naam ‘Aarlen’ is in het Frans ‘Arlon’.

In het logo van de provincie Luxemburg herken je een everzwijn. Dit omdat er zoveel bossen zijn in Luxemburg waar nog steeds wilde everzwijnen leven.

- Ligging: in het zuiden van België, in Wallonië. In Aarlen wordt Frans gesproken.

- Inwoners: ongeveer 29-duizend. De inwoners worden Aarlenaars genoemd. Aarlen is de kleinste Belgische provinciehoofdstad.

- Bezienswaardigheden:

- de Sint-Donatuskerk, boven op de heuvel. Vroeger stond hier een kasteel, dat in de 16de eeuw door de Fransen werd verwoest. De kerk werd gebouwd op de ruïnes van het kasteel.

- de Sint-Maartenskerk met een toren van 97 m hoog.

- de bron van de rivier de Semois.

- Musea:

- het archeologisch museum met Gallo-Romeins beeldhouwwerk, aardewerk, schatten van de Merovingers enz. Er zijn speciale activiteiten voor kinderen.

- het museum Gaspar met werken van beeldhouwer Jean Gaspar, een kunstenaar die geboren is in Aarlen en vooral beelden van dieren maakte.

- het museum van de fiets in Weyler. Dit is een museum voor de wielerliefhebber. Je leert er over de geschiedenis van de fiets en ontdekt er heel wat soorten fietsen, tandems, driewielers, vouwfietsen enz. Er is ook een film.

- Ontspanning:

- Veel mensen gaan naar de provincie Luxemburg om er te wandelen en te fietsen (ook met de MTB).

- Atomic Kids, binnenspeeltuin met ballenbaden, klauterparcours, lego-speelplaats, elektrische wagentjes

- Welness in een zoutgrot (sauna) met zacht licht, ontspannende muziek en een gezellige warmte.

- Klimmuren in l’Escale. Hier kan je binnen leren klimmen om daarna ook buiten op de rotsen te klimmen (met beveiliging).

- Paardrijden. Je kan lessen volgen of je kan een wandeling te paard maken door het mooie landschap.

- Het Labyrint van Barvaux, een doolhof in een maisveld.

- Kajakken op de vele rivieren, zoals de Semois, de Lesse, de Ourthe,… of gaan vissen.

- Natuur:

- in de provincie Luxemburg vind je de Ardennen, een heuvelachtig landschap (kleine bergen) waar veel mensen komen wandelen of fietsen (ook met de mountainbike). Je vind er ook de Grote Routepaden (met wit en rood gemarkeerd).

- in Rachecourt kan je een mooie natuurwandeling wandeling maken in het beukenbos. Naast beuken vind je er ook esdoorns, linden, essen, kerselaars, kantanjelaars,…

- de grotten van Hotton (in het noorden van de provincie Luxemburg), een sprookjeswereld in een berg met stalactieten en stalagmieten, rietjes, gordijnen enz. De grotten zijn geklasseerd als uitzonderlijk natuurerfgoed en moeten beschermd worden. Vele kalkafzettingen zijn duizenden jaren oud. In de grotten is de temperatuur steeds tussen 12 en 16 graden.

- Evenementen:

- Het Suikerbonenfeest (Faaschtebounen). Op de eerste zondag van de vasten gaat de Helleschmann door de stad. Hij is gekleed in een blauwe bloes, rode halsdoek met witte stippen en een broek met zwartwitte ruitjes. Samen met muzikanten en kinderen gaat hij zingen onder het raam van jonge koppels om hen geluk te wensen. Die jonggehuwden gooien vervolgens suikerbonen of ander snoep naar de kinderen.

- Lentevuren. Op het einde van de winter bouwen jeugdverenigingen grote houten staketsels met bovenop een Winterheks. Dit wordt dan in brand gestoken om de lente te kunnen verwelkomen.

- Meidrankfeesten. De Maitrank (meidrank) is een specialiteit van Aarlen. In het 3de of 4de weekend van mei is er elk jaar een groot feest met veel muziek, gratis proeven en activiteiten voor de hele familie (straatanimatie, reuzenzandbak,…)

- Gallo-Romeins weekend, eind augustus of begin september. Op het programma staan kampen, gladiatorengevechten, rondleidingen, een Romeinse barbecue,…

- Het burlend hert. Eind september wordt het begin van de herfst gevierd met een jachthoornconcert en gratis proeven van heerlijke bospaddestoelensoep.

-Streekproducten / Antwerpse specialiteiten

- de Maitrank (meidrank). Dit aperitief wordt gemaakt van het plantje Lievevrouwebedstro (in het Frans: Aspérule) dat gevonden wordt in de beukenbossen rond Aarlen.