EL JOC DE LA PESCA

2n Trimestre

Què farem?

Fabricarem un joc que ens permeti simular l'activitat pesquera. El nostre Joc de la Pesca inclourà:

(1) Un conjunt de peces (dibuixos sobre material retallable i durador) que representin les principals espècies marines (incloent-hi aquelles amb interès comercial) de les Pitiüses.

(2) Una taula/targeta explicativa de cada espècie amb: Un dibuix (el mateix que l'emprat a les peces), una fotografia, el nom vulgar, el nom científic i l'hàbitat. A la targeta es podrien incloure més aspectes sempre i quan la disponibilitat de temps ho permeti, com ara: plats de la cuina tradicional eivissenca on s'empra cada espècie...

(3) Contenidors per al les peces i les targetes (capses de cartró, bosses de tela o tots dos tipus de contenidors).

Per arribar a construir el nostre joc haurem de fer tres grups de tasques:

(1) Recerca: recopilar informació sobre les principals espècies marines de les Pitiüses, classificar-les, identificar aquelles amb interès comercial i designar-les amb el nom local i amb el seu nom científic.

(2) Disseny: elaborar dibuixos que representin de la forma més clara i identificable les diverses espècies treballades en (1) i triar el suport material que contindrà aquests dibuixos, decidir el format i la configuració de les targetes explicatives i dels contenidors.

(3) Confecció: elaborar les peces del joc retallant el material triat amb la silueta del dibuix prèviament imprès/traçat a sobre redactar la taula explicativa i construir els contenidors de peces i targetes.

Abans de construir el joc

8/1/2018

El primer que hem fet ha estat el ritual de desconnexió consistent en desconnectar el nostre telèfon intel·ligent (si és que el portem a classe) i dipositar-lo a una capsa a sobre de la taula del professorat durant el temps que duri la sessió. Així ho farem durant totes les sessions del projecte, tret que qualque dia es puguin utilitzar com a eines per desenvolupar tasques del projecte. A continuació cadascú ha escrit el seu nom a una etiqueta adhesiva i se l'ha aferrat de manera que tothom pugui veure com es diu. Després hem fet les presentacions personals per començar a conèixer'ns una mica en un cercle.

Tot seguit hem fet la primera tasca consistent en cercar informació sobre l'origen i el significat del nom de cadascú. Quan tothom havia apuntat la informació corresponent al seu nom li ha passat a un altre company o companya (el següent d'una llista feta per ordre alfabètic de noms) i, en cercle, cada persona ha llegit la informació que ha rebut sobre el nom del seu company o companya. Durant aquest procés el professor ha comentat els problemes que han anat apareixent (cal·ligrafia que no s'entén, dades que s'havien demanat i no hi eren i dades que s'havien anotat tot i que no s'havien demanat). D'aquesta manera s'ha recalcat que, al llarg de tot el projecte, caldrà escriure de manera que s'entengui fàcilment la nostra lletra i que s'ha de tenir molt clar, abans de fer qualsevol tasca, el que hem de fer per tal de no invertir temps i esforços en coses que no se'ns demanen, deixant de banda altres que sí hem de fer.

Posteriorment s'han presentat les línies bàsiques del projecte, amb el suport del "sites" del projecte del 1r trimestre, i s'ha indicat el material necessari per començar (quadern). També hem posat en comú quins de nosaltres coneixem a qualque persona aliena a l'institut que pugui aportar els seus coneixements al projecte.

Per acabar hem fet el registre diari d'aprenentatge al quadern del projecte (portfoli). Durant aquest trimestre el quadern quedarà sempre a l'institut (no s'haurà de portar a casa).

10/1/2018

Durant la sessió d'avui només han estat presents els alumnes de 1r ESO D, ja que els del grup C feien una sortida d'educació vial. Els presents hem vist el documental Salvemos el mar en el qual es parlava de conceptes interessants per tenir en compte de cara al projecte: Diverses arts i aparells de pesca, la diferència entre recurs renovable i no renovable, els diferents tipus de pesca (artesanal, industrial, il·legal...) i les reserves marines.

Per acabar hem fet el registre diari d'aprenentatge al quadern del projecte (portfoli).

15/1/2018

Per començar, les persones que el dia anterior van veure el documental Salvemos el mar han comentat davant la resta allò que més els havia cridat l'atenció.

Tot seguit vam realitzar una dinàmica anomenada Bingo en la qual cadascú havia de cercar una sèrie de persones entre els presents que havien de complir certes característiques. En el comentari posterior es va constatar que resultava una activitat divertida que va ajudar a conéixer-nos una mica més.

A continuació cadascú va omplir un qüestionari anomenat Qui soc? sobre qualitats i característiques personals, el qual, en acabar, va ser recollit pel professor.

La següent proposta va consistir en elaborar entre tots un qüestionari adreçat a experts externs per poder obtenir informació que resulti útil per realitzar el nostre projecte.

Per acabar hem fet el registre diari d'aprenentatge al quadern del projecte (portfoli).

17/1/2018

Per començar, hem reprès l'activitat de la fitxa Qui soc? on cadascú rebia el qüestionari d'una altra persona i, atenent a les característiques que hi havia escrites, havia d'endevinar a qui pertanyia.

Tot seguit el professor va comunicar els grups de feina i cadascú va seure al voltant de la mateixa taula amb els seus companys i companyes de grup. Una vegada agrupats cadascú havia d'omplir una fitxa en la qual indicava les seues preferències a l'hora d'exercir una determinada funció dins el grup i, per altra banda, indicar d'entre una llista d'habilitats quines no se sabien fer, les que sí i aquelles en les quals fins i tot es veien capaços d'oferir ajuda i explicar a altres persones. Quan tothom en cada grup va omplir aquesta fitxa, van començar les deliberacions per triar el nom de l'equip de treball.

Una vegada decidits els noms dels grups cadascú, al seu quadern, havia d'anotar el nom del grup, el nom dels membres del grup i una breu explicació del procediment pel qual havien decidit escollir aquell nom.

A continuació el professor va comunicar les properes tasques a fer durant el projecte i va suggerir, davant la demanda de fer sortides durant el projecte, l'elaboració de qüestionaris adreçats a obtenir informació rellevant durant les possibles sortides.

Per acabar hem fet el registre diari d'aprenentatge al quadern del projecte (portfoli).

22/1/2018

Avui he començat fent una activitat per avaluar el funcionament dels grups de feina anomenada El joc dels espaguetis en la qual tots els membres del grup havien de cooperar per assolir un objectiu.

En acabar l'activitat hem fet una reflexió entre tots que ens ha ajudat a fer la següent tasca: elaborar una rúbrica per avaluar el treball en grup. Ho vam fer per grups fent servir la tècnica del bolígraf enmig i el resultat es pot observar aquí.

Per acabar hem fet el registre diari d'aprenentatge al quadern del projecte (portfoli).

24/1/2018

Per començar, hem fet una recapitulació de les tasques que vam fer a la darrera sessió i després el professor ha exposat les tasques per fer.

Amb la fitxa que cadascú va emplenar individualment durant la sessió del dia 17 de gener, en primer lloc en cada grup s'han repartit les tasques que farà cada membre. Tot seguit, analitzant el que cada membre del grup va posar en la graella d'habilitats, van esbrinar quina d'aquelles habilitats no hi havia cap membre del grup que la sabés fer. A continuació es va fer una posada en comú per mirar si alguna persona de la classe podia explicar com fer les tasques que, en altres grups, cap membre sabia fer.

En acabar l'intercanvi de coneixements van fer la rúbrica de treball en grup i la van incorporar al quadern del projecte.

Per acabar hem fet el registre diari d'aprenentatge al quadern del projecte (portfoli).

29/1/2018

El matí era tan fred que el professor va proposar fer uns exercicis d'escalfament per tal d'entrar en calor.

Una vegada tret el fred, per grups amb la tècnica 1-2-4, cadascú va aportar espècies que creu que es pesquen a les aigües d'Eivissa i posteriorment vam fer una posada en comú. En total vam obtenir 32 espècies i es va decidir repartir-les de la següent manera:

  • Pan con mantequilla: Orada, sèpia, sarg, gambó, vaca, morena, congre, calamar i rap.
  • Anonymous: Rajada, polp, anfòs moll, raor, donzella i oblada.
  • 4 Fantàstics: Roja, bruna, tintorera, roncador, sírvia, déntol, peix globus, tortuga marina i llangosta.
  • DAP: Escamarlà, emperador, gall, tonyina, dofí, gató i sardina.

En acabar el repartiment cadascú va fer la rúbrica de treball en grup i es va incorporar al quadern. No va ser possible passar les dades al full de càlcul de googleDrive que havia preparat el professor en no haver accés a internet.

Per acabar hem fet el registre diari d'aprenentatge al quadern del projecte (portfoli).

31/1/2018

Per començar el professor va proposar les tasques que estaven previstes per fer avui:

  • Omplir els fulls de càlcul de googleDrive amb la rúbrica de treball en grup amb les dades anotades al quadern.
  • Explicar la informació que caldrà recopilar per elaborar les targetes identificatives de cada espècie.

Per acabar hem fet el registre diari d'aprenentatge al quadern del projecte (portfoli).

FASE DE RECERCA

5/2/2018

Avui estava previst començar amb la feina de recerca d'informació. Per això el professor ha compartit amb els diversos grups les targetes en blanc de cada espècie i ha assignat dues targetes per a cada membre del grup. Malauradament, problemes amb la connexió a internet han provocat que només algunes persones poguessin recopilar algunes dades.

Posteriorment es van fer les rúbriques de treball en grup (al quadern) i la rúbrica per avaluar l'estat de la recerca d'informació (full de càlcul al drive), només en aquells casos que van poder accedir a internet.

Per acabar hem fet el registre diari d'aprenentatge al quadern del projecte (portfoli).

7/2/2018

Avui hem pogut continuar amb la recerca d'informació.

Posteriorment es va fer les rúbrica de treball en grup (al quadern).

Per acabar hem fet el registre diari d'aprenentatge al quadern del projecte (portfoli).

12/2/2018

Avui hem continuat amb la recerca d'informació. Al mateix temps el professor va revisar la feina i va anar fent els comentaris adients per poder millorar-la de cara a properes sessions.

Per acabar hem fet el registre diari d'aprenentatge al quadern del projecte (portfoli).

14/2/2018

Aquesta sessió ha començat fent dues rúbriques referents al dia 12 de febrer: La de recerca d'informació (per tal d'avaluar la feina feta i la que encara queda per fer) i la de treball en grup.

En acabar de fer les rúbriques ha continuat la recerca d'informació per tal d'anar enllestint les targetes de cada espècie.

Per acabar hem fet el registre diari d'aprenentatge al quadern del projecte (portfoli).

19/2/2018

Aquesta sessió ha servit perquè cadascú revisi els comentaris fets pel professor sobre les targetes de cada espècie. A partir d'aquestos comentaris calia rectificar i/o completar la informació i l'ortografia del text introduït a la targeta.

Per acabar hem fet el registre diari d'aprenentatge al quadern del projecte (portfoli).

21/2/2018

Després de revisar per segona vegada els quaderns, en cercle, hem comentat quins són els aspectes a millorar en general i en cada cas particular. A continuació ha seguit la recerca d'informació per completar les targetes i, després, calia fer la rúbrica de treball en grup de la sessió d'avui.

Per acabar hem fet el registre diari d'aprenentatge al quadern del projecte (portfoli).

26/2/2018

Avui el professor no ha pogut estar a classe. Cadascú ha aprofitat aquesta sessió per acabar/millorar les targetes que li pertocaven.

Per acabar hem fet el registre diari d'aprenentatge al quadern del projecte (portfoli).

28/2/2018

Avui el professor no ha pogut estar a classe. Cadascú ha aprofitat aquesta sessió per acabar/millorar les targetes que li pertocaven. Aquelles persones que acabaven la seua feina amb les targetes havien de triar a l'atzar, d'entre un conjunt de papers, quatre paperets cadascú amb el nom vulgar en català d'una de les espècies que s'estan treballant. Tot seguit calia aferrar aquestes etiquetes al quadern i començar a fer un dibuix que representés a cada espècie.

Per acabar hem fet el registre diari d'aprenentatge al quadern del projecte (portfoli).

FASE DE disseny

5/3/2018

Avui tothom ha enllestit la seua targeta (excepte una persona) de manera que només queda per inserir un dibuix que representi a l'espècie que es tracti en cada cas.

Pel que fa a la realització dels dibuixos, alguns han acabat els quatre dibuixos assignats i han començat a retocar-los i altres han seguit fent els dibuixos que encara no tenien fets.

Per acabar hem fet el registre diari d'aprenentatge al quadern del projecte (portfoli).

7/3/2018

En aquesta sessió el temps s'havia de dedicar a retocar els dibuixos de cada espècie de manera que puguin servir de plantilla per poder retallar les peces del joc. Calia, per tant, fer uns dibuixos que mostressin clarament la silueta de cada animal.

Per acabar hem fet el registre diari d'aprenentatge al quadern del projecte (portfoli).

1a versió de l'anfós (César López)

1a versió del congre (David Sánchez)

1a versió de la tonyina (Denis Rodríguez)

1a versió del gall (Lucía Kuhnt)

1a versió de la donzella (Valentino Llenderrozos)

1a versió de l'oblada (Eloi Torres)

12/3/2018

Durant la sessió d'avui aquelles persones que han deixat enllestits els seus dibuixos han començat a practicar l'elaboració de caixes fent papiroflèxia (Lucía, Nerea, Mauro, Ainara, Valentino, Olivia, Eloi i Éric). La resta ha seguit perfilant i retocant els seus dibuixos i na Yénnyfer ha acabat d'enllestir les seues dues targetes.

Per acabar hem fet el registre diari d'aprenentatge al quadern del projecte (portfoli).

2a versió (definitiva) de la donzella (Valentino Llenderrozos)

2a versió (definitiva) del gall (Lucía Kuhnt)

2a versió (definitiva) de l'oblada (Eloi Torres)

14/3/2018

Avui ha estat la darrera sessió per acabar d'enllestir els dibuixos.

Els qui van començar a fer caixes a la sessió anterior han seguit practicant i han anat explicant als qui acabaven de dibuixar com fer-ne.

Per acabar hem fet el registre diari d'aprenentatge al quadern del projecte (portfoli).

2a versió (definitiva) de l'anfós (César López)

3a versió (definitiva) del congre (David Sánchez)

2a versió (definitiva) de la tonyina (Denis Rodríguez)

19/3/2018

Avui només hem disposat d'una hora per dedicar a les tasques del projecte. Hem aprofitat aquesta sessió curta per triar, mitjançant un formulari de google, els dibuixos que serviran per fer les plantilles de les peces del joc de la pesca. No hi ha hagut temps per fer el registre diari d'aprenentatge al quadern del projecte (portfoli).

Dibuixos seleccionats per la classe per servir de plantilla per obtenir les peces del joc.

21/3/2018

Avui cada persona ha completat les seues targetes afegint la imatge del dibuix corresponent que el professor havia compartit amb tothom:

Posteriorment, es van repartir els dibuixos seleccionats impresos sobre cartolina blanca perquè fossin retallats de manera que les siluetes servissin de plantilla per marcar i retallar les peces del joc. El grup 4 fantàstics és l'únic que va aconseguir retallar tots els dibuixos:

Per acabar hem fet el registre diari d'aprenentatge al quadern del projecte (portfoli).