Tuuli Jartti

Olen esiintyjä ja muusikko, joka viihtyy mainiosti näyttelijäntyön ammatissa aina tilaisuuden tullen. Sävellän, sanoitan ja sovitan musiikkia sekä teen äänisuunnittelua esityksiin. Uutena aluevaltauksena on säveltäminen peleihin ja erilaisille digialustoille. Ykkössoittimeni on viulu, mutta myös laulu, kitara, syntetisaattorit, efektit ja erilaisten äänimaailmojen kokeellinen samplaaminen inspiroi. Nautin erityisesti äänenkäytöllisistä haasteista niin musiikin tekemisessä kuin näyttämöllä. Soitan hyvin monipuolista repertuaaria - kaikkea perulaisen psykedeelisen cumbian, rämisevän rockin, henkilökohtaisen melankolisen folkin ja kreikkalaiseen rebetikon väliltä. Olen säveltänyt myös paljon pedagogista musiikkia kieltenopetukseen.

Näyttelijän -ja muusikontyötä pääsin hyödyntämään laajalti toimiessani 2013 - 2019 kieltenopettajana teatteri-ilmaisun kautta Espanjassa, Saksassa ja kahden kuukauden ajan Yhdysvalloissakin. Nautin monipuolisen kielitaidon ja kansainvälisen kokemuksen kartuttamisesta ja ylläpitämisestä. 12 vuoden ulkomailla oleskelu on tuonut erilaista näkökulmaa ja itsevarmuutta taiteen tekemiseen. Se on myös saanut minut pohtimaan laajemmin paikan ja paikattomuuden merkitystä. Mitä kaikkea taiteilijalle merkitsevätkään kotiseutu tai uusi maisema, paikalleen jääminen tai vaeltava elämäntyyli, yhteys luontoon ja yhteisöllisyys tai puolestaan niiden kato, ekologiset katastrofit vs. lintukoto?

Taiteessa ja musiikissa arvostan tasa-arvoisuutta ja moniäänisyyttä. Pidän tärkeänä, että taide osallistuu sosiaalisesti ja yhteiskunnallisesti unohtamatta taiteen vapautta ja taiteen arvoa itsessään. Haluan taiteeseeni aktivismia, vallankumouksellisuutta ja rajua kyseenalaistamista, mutta myös lämpöä, lähestyttävyyttä ja lempeä. Kaikenlaista saa tehdä, kunhan sitä tehdään vilpittömästi ja rehellisistä lähtökohdista eli taide kumpuaa sieltä sisimmästä, mikä taiteilijaa kulloinkin eniten kihelmöi ja kuumottaa.

Valikoituja töitä vuosilta 2012-2022

TÄLLÄ KASETILLA ON KIKKAA JA MUUTA MUSIIKKIA

Projektin työstäminen alkoi periaatteessa jo vuonna 2017 tehdessämme projektia ”Ryysyrannan Jooseppi". Jo alkuideoinnista lähtien oli selvää, että tarinan keskiössä ei tulisi olemaan varsinaisesti laulajatähti Kikan tarina, vaan hahmo toimisi tarinan ja musiikin inspiraationa.

Sini-Sisko Calamniuksen käsikirjoitus valmistui heinäkuussa 2020, jonka jälkeen aloimme työstämään tekstiä ja musiikkia näyttämölle yhdessä. 2020 vuoden loppupuolella esityksen ohjaus- ja dramaturgia-avuksi hyppäsi muusikko ja esitystaiteilija Tuomas Kumpulainen. Helmikuussa 2021 esitystä alettiin harjoittelemaan tiiviimmiin Oulun Parkour-seuran tiloissa ja muoto alkoi hahmottumaan. Esityksen valosuunnittelijaksi tuli Indrek Virronen. Esitys alkoi muodostumaan immersiiviseksi, rajatulle katsojamäärälle suunnatuksi teokseksi. Suunniteltu heinäkuun 2021 ensi-ilta kuitenkin siirtyi ydintyöryhmän jäsenen lähiomaisen kuoleman vuoksi noin kolmea viikkoa ennen ensi-iltaa. Pitkä, tiivis, työteliäs ja antoisa harjoituskausi ei kuitenkaan mennyt hukkaan, vaan ensi-ilta toteutui heinäkuussa 2022. Esityspaikaksi vaihtui Kulttuurikiihdyttämö Tilan Piisi-sali. Esityksiä oli yhteensä 14, joista kaikki esitettiin loppuunmyydyille katsomoille. Esityksen yhteistyökumppaneita olivat muun muassa Oulun Parkour-seura ja Kulttuuriosuuskunta ILME. Lopputuloksesta tuli intiimi ja riehakas esitysteos, matka lama-ajan lapsuuteen, ajankuvaan ja musiikkiin.

https://www.kaleva.fi/jalan-alle-meneva-plajays-kikkaa-ja-muuta-musiikki/4747659

Esitys on KKX-trilogian toinen osa.

TYÖRYHMÄ

Käsikirjoitus: Sini-Sisko Calamnius ja työryhmä

Musiikkivastuu: Tuuli Jartti

Näyttämöllä: Badwoman eli Calamnius ja Jartti

Ohjaus: Tuomas Kumpulainen

Valosuunnittelu: Indrek Virronen

Tuottaja: Heidi Honkakoski



PRINSSI CHARLESIN TUNNE

Näytelmä perustuu Liv Strömquistin Prins Charles känsla -sarjakuvaan. Suomeksi teoksen on julkaissut kustannusosakeyhtiö Sammakko nimellä Prinssi Charlesin tunne (2017). Strömquistin sarjakuvien tapaan myös näytelmä on visuaalinen ja purevan humoristinen elämys, joka kyseenalaistaa riemukkaasti länsimaisen yhteiskunnan rakkauskäsityksiä kysymällä, onko rakkauden aina oltava kärsimystä? Miksi naisten vihaaminen naurattaa? Ja, kuten eurodance-artisti Haddaway osuvasti kysyi: what is love?

What Is Hovilove? by Tuuli Jartti


TYÖRYHMÄ

Käsikirjoitus Helena Kulmalan suomennoksen pohjalta: Anu Enqvist ja Janne Kuustie

Ohjaus: Anu Enqvist ja Janne Kuustie

Äänimaailma ja musiikki: Tuuli Jartti

Lavastus ja tarpeisto: Nanna Nieminen, Joonas Haataja ja työryhmä

Puvustus: Jenna Kauppi

Rooleissa: Anu Enqvist, Sirpa Grip, Anna-Leena Järvi ja Anna-Kaisa Kettunen

Valo- ja ääniajo: Jake Ronimus

Grafiikka, valokuvat ja juliste: Noora Lukkarila

Tuottaja: Reija Korkatti


MINUN NÄKÖISENI DINOSAURUS

Kuva: Tiina Wallin

Olin erittäin iloinen, kun minua pyydettiin säveltäjäksi ja äänisuunnittelijaksi “Minun näköiseni dinosaurus”-produktioon. Esitysdramaturgi Louna-Tuuli Luukan nerokas ja rohkea lapsille suunnattu käsikirjoitus ja ohjaus käsittelee sukupuolen moninaisuutta perustuen henkilöhaastatteluihin. Projekti oli musiikillisesti haastava, koska halusimme rikkoa genrerajoja ja kuulla todellista rajatonta riemua aiheuttavaa sateenkaarimusiikkia. Osa musiikista toteutettiin myös livenä laulettuna, joka toi omat haasteensa sävellyksille. Lyhyessä aikataulussa tein esitykseen äänisuunnittelun ja sävelsin yli 20 originaalia musiikkikappaletta, joiden tyylilajit vaihtelivat laidasta laitaan. Ensi-iltansa esitys sai lokakuussa 2019.

Teos totetutettiin yhteistuotantona Akseli Klonkin ja Liskoliitto – työryhmän kanssa. Vuonna 2020 esitys oli osa Helsinki Pride-tapahtuman ohjelmistoa. Esitys sai Taiteen edistämiskeskukselta 22 000 euron apurahan.

Efektinörtti

by Tuuli Jartti

TYÖRYHMÄ

Ohjaus ja dramaturgia: Louna-Tuuli Luukka

Rooleissa: Sirpa Grip ja Anu Enqvist

Puvustus ja tarpeisto: Heidi Kesti

Tila- ja valosuunnittelu: Ville Aunola

Musiikki: Tuuli Jartti

Tuotanto: työryhmä, Laura Rekilä, teatteri Akseli Klonk

Viestintä ja markkinointi: Laura Rekilä, työryhmä

Valokuvat: Tiina Wallin, työryhmä

Lisätietoa teoksesta: Liskoliiton www -sivuilta

SATU K

Esitys pohjautuu oululaisen sanataiteilijan Timo Harjun “Satu kameleontille ja muita satuja sinulle” -kirjaan, jonka on kuvittanut Nina Haiko (Ensi- ja turvakotien liitto, 2017). Teos on toteutettu yhteistyössä Ensi- ja turvakotien liiton kanssa.

Koin projektin todella inspiroivana. Esitys oli nukke- ja välineteatteria, joka hyödynsi pahvia ja paperia materiaalina. Ohjaaja Anu Enqvist halusikin, että luon äänimaailmasta ja musiikista “paperisen”. Valitsin tietoisesti käyttööni vain äänitysmikit, kaksi pientä syntetisaattoria ja rumpukoneen. Musiikkikappaleita syntyi parisenkymmentä.

Kantaesitys 12.10.2019

Intro Linnanherra

by Tuuli Jartti

TYÖRYHMÄ

Ohjaus: Anu Enqvist

Käsikirjoitus: Timo Harjun kirjan pohjalta Janne Kuustie

Rooleissa: Sirpa Grip, Markus Kaarto.

Nuket ja puvustus: Heidi Kesti

Lavastus: Heidi Kesti ja työryhmä

Musiikki: Tuuli Jartti

Kuvat: Tiina Wallin

Tuotanto: Kameleontti-työryhmä, Laura Rekilä, teatteri Akseli Klonk

RYYSYRANNAN JOOSEPPI

Ryysyrannan Jooseppi on fyysinen laulelma köyhyydestä, protesti, kevytliikkeinen tragikomedia, joka poukkoilee hersyvästi ajassa, menneessä, nykyhetkessä ja tulevassa. Merkittävässä osassa on suomalaisen laulajalegenda Irwin Goodmanin musiikki, erityisesti varhaisimmat protestilaulut. Esitys sai ensi-iltansa heinäkuussa 2017 ja on Badwoman-bändin KKX-trilogian ensimmäinen osa.

Esityksen lähtökohtana oli, kiinnostavan köyhyysteeman lisäksi, esiintyjien sukulaissuhteet niin teoksen kirjoittaja Ilmari Kiantoon kuin teoksen esikuvana pidettyyn Jooseppi Kyllöseen. Ilmari Kianto on Calamniuksen isoisosetä ja Jooseppi Kyllönen minun sukulaiseni. Tämä asetelma toi teokseen alusta asti henkilökohtaisen tason. Henkilökohtaisuutta lisättiin omakohtaisella kokemuksella köyhyydestä ja ulkopuolisuudesta.

Kyseisestä projektista on muodostunut hyvin rakas ja siinä yhdistyy myös kiinnostavalla tavalla yhteiskunnallisuus, henkilökohtaisuus, musikaalisuus ja nykyteatterimainen muoto. Esitys tuntuu olevan alati ajankohtainen ja päämääränämme on saada esitykselle edelleen laajempaa kiertuetoimintaa ja saattaa se mahdollisesti järjestäytyneen yhteiskunnan ulkopuolelle jääneiden nähtäväksi.

Esitystä on kesän 2017 jälkeen esitetty keikkaesityksenä vuosina 2018 ja 2019.

Ei tippa tapa - New Mix

by Tuuli Jartti

TYÖRYHMÄ:

Dramatisointi Ilmari Kiannon kirjan pohjalta: Janne Kuustie, Sini-Sisko Calamnius ja Tuuli Jartti

Musiikkien sovitus: Tuuli Jartti

Näyttämöllä: Badwoman eli Calamnius ja Jartti

Ohjaus: Janne Kuustie

Tuotanto: Calamnius ja teatteri Akseli Klonk

TALE FEATHER THEATRE

Vuonna 2012 Espanjan Galiciassa perustin vapaan teatteriryhmän “Tale Feather Theatre” bostonilaisen näyttelijä, tanssija ja teatteri-ilmaisun ohjaaja Joshua McCareyn kanssa. Tein hänen sooloesitykseensä “The Livingroom” äänet ja musiikin. Esitys käsitteli erilaisten kansallisuuksien kohtaamista ja digitalisaatiota ja kiersi kansainvälisesti.

Me molemmat opetimme kieltä teatterin kautta yksityisessä akatemiassa: https://theatrical.es ja huomasimme, että englanninkielisille esityksille oli suuri sosiaalinen tilaus.

Aloimme valmistaa esityssarjaa “Storyroom”, jonka esitykset olivat interaktiivisia opetustiloihin soveltuvia kielenopetukseen suunnattuja esityksiä. Veimme esityksiä kouluille ja päiväkoteihin Espanjassa ja Saksassa.