Moviment Escolta

L’escoltisme és un moviment mundial que treballa a través de l’educació en el lleure. 

Va ser fundat al 1907 per Robert Baden-Powell, un general de l’exèrcit britànic, quan va organitzar uns campaments a l’illa de Brownsea amb una vintena de nois de diferents ambients i classes socials.  El 1912 Olave Saint Clair, la dona de Baden-Powell, va crear el moviment de noies guies.

A Catalunya arriba el 1912, quan Pere Roselló i Ignasi Ribera formen, respectivament, Exploradores Barceloneses i Jovestels de Catalunya. Tot i això, es considera que l'escoltisme és introduït a Catalunya per Josep Maria Batista i Roca, que organitza el primer campament el 1928 a l'ermita de la Salut del Papiol. El moviment comença a adquirir un caràcter catalanista.

Aquest escoltisme arrela profundament i s'estén gràcies als grups de jovent dels centres excursionistes i d'entitats religioses. El 1927 es crearen els Minyons de Muntanya, que es constitueixen com a Consell General de la Germanor dels Minyons de Muntanya el gener de 1930. 

Robert Baden-Powell i Olave Saint Clair

Durant la II República, el moviment continuà en auge, però, a conseqüència del cop d'estat del 18 de juliol de 1936, tingué dificultats i el 1937 prengué la decisió d'unificar-se amb el nom d'institució Catalana d'Escoltisme (Minyons de Muntanya-Boy Scouts de Catalunya).

L’escoltisme es va estendre ràpidament arreu del món i actualment és present a 126 països, amb diferents metodologies però seguint una base comuna, com ara la llei escolta. Concretament, a l'AEIG Pau Casals, seguim la descrita en 10 frases adaptades per Minyons Escoltes i Guies de Catalunya:

Llei escolta