Història

1969 - 1979

Era l'any 1968, unes desavinences amb la Direcció de l'escola Jesús Maria i Josep de Sant Andreu on era l'A.E. Pare Bertran, van portar a plantejar la possibilitat de deixar l'Agrupament i fer un canvi d'aires. Mossèn Oriol, rector de la Parròquia de Crist Rei  de La Sagrera va oferir uns locals i com a  veïnat un grup d'Esplai que es reunien en un local adjunt a l'església. També es compartia el "gran pati" que era la plaça dels Jardins d'Elx, que tot just feia un parell d'anys s'havia urbanitzat. 

No cal dir que la primera atracció per als nois (sí, només nois, els agrupaments mixtos encara trigarien una mica, oficialment fins a l'any 1975), fou l'escala del campanar per pujar als caus. No sé si per als pares resultava tan atractiva, però cal dir que era ampla i amb una bona barana.

1979 - 1989

En aquella època l’escoltisme català havia agafat una nova embranzida. El moviment escolta es reivindicava altre cop implementant nous mètodes per a cada branca. La trobada Fent Camí, de tots el Minyons Escoltes i Guies Sant Jordi de Catalunya l’any 1981, al Corredor, va fer-nos sentir part d’un moviment que feia país i educava nens i nenes, nois i noies, en el compromís, en la responsabilitat, en els valors de solidaritat i cooperació amb els altres, i el respecte a la natura. 

El cau era un lloc de trobada, de gaudi, de convivència, de joc, d’aprenentatge, de contacte amb la natura, de compromís amb el barri i el país. Un espai en què l’equip de caps no escatimava hores preparant activitats, excursions i campaments perquè els nens i nenes gaudissin i aprenguesin els valors necessaris per fer un món millor. Cal dir que l’amistat entre l’equip de caps afavoria el treball en equip i el bon ambient i la confiança entre grans i petits.

1989 - 1999

Durant aquests anys s’introdueix la branca de castors, infants de 5 a 7 anys. Tot i les reticències hagudes per part del Consell el nou grup d’infants amb camisa taronja va passar a formar part del particular Arc de Sant Martí de l’Agrupament. 

Durant aquests anys, degut a les obres de la parròquia, les unitats s’han d’anar traslladant constantment de locals sense aconseguit mantenir un lloc fix.

1999 - 2009

Després d’un debat intens als Minyons es produeixen canvis en l’organització de tasques dels Agrupaments apareixen els anomenats fins ara Equips d'Agrupament. Aquests estan formats per Caps d'Agrupament, responsables últims de l'agrupament i del seguiment de les unitats, Responsables Pedagògics, s'encarreguen de coordinar les formacions internes de l'Agrupament i de fer el seguiment de la formació dels caps, Secretaries s’encarreguen de les afiliacions i de les actes dels consells i Tresoreria, s'encarrega de coordinar el pressupost de l'Agrupament.

2009 - 2019

Es viu una altra reforma del Casal parroquial de Crist Rei per convertir-se en un lloc polivalent. La pèrdua d’identitat i les desavinences amb la junta parroquial van obrir les portes a el plantejament de fer un canvi d'espai.

Davant d’aquest context, el curs 2017-2018 va sorgir l’oportunitat de canviar l’espai físic on el cau vivia, d’un edifici privat a un de públic. Tot creant la Federació d’entitats de La Sagrera amb diverses entitats del territori. 

L’aprovació enceta un nou canvi de paradigma en la vinculació de l’associació amb el seu espai amb les associacions de l’entorn. L’Agrupament passa a jugar un paper actiu i participatiu amb La Sagrera i les diferents iniciatives socials que la conformen. Després de casi un any d’adaptació al nou model de governança, es pot confirmar que aquest nou espai configura un major  encaix amb els valors i la ideologia educativa que l’Agrupament promou, un model de governança activa, participativa i transformadora amb l’entorn.

Però tots aquests canvis d’espai no fan perdre l’essència del que és el Pau Casals. S’ha continuat treballant tot l’àmbit pedagògic, fent una renovació i recuperació de l’històric dels projectes educatius i línies de treball de l’Agrupament. També s’ha continuat amb tradicions històriques, com seguir portant la Flama del Canigó fins La Sagrera, on aquest any es celebra el 40è i s’han generat de noves com el twister de caps, la participació en projecte de La Marató de TV3 i els campaments d’hivern conjunts

2019 - present

Doncs aquí seguim ;)