wat áls Schiphol kleiner wordt? / Wat als Schiphol zou krimpen? / gezondheidseffecten van het vliegverkeer

had Schiphol eigenlijk al jarenlang een natuurvergunning moeten hebben vanwege de stikstofuitstoot of niet?

Is de economische klap dan inderdaad zo groot als steevast wordt aangenomen? De Volkskrant pakte de handschoen op en onderzocht dat scenario, met als uitgangspunt een krimp van 20 procent naar 400 duizend starts en landingen per jaar. Een arbitrair, maar met reden gekozen getal: de teruggang is groot genoeg om echte klimaatwinst te boeken, terwijl Schiphol zich alsnog handhaaft in de kopgroep van Europese lucht­havens. Een compromis, zoals de toekomst van de Nederlandse luchtvaartsector een compromis zal worden.

Een daling van 100 duizend vlieg­bewegingen is ook de inzet van milieugroep MOB, die premier Mark Rutte in zijn ‘grootste crisis’ stortte door een rechtszaak aan te spannen tegen het ­Nederlandse stikstofbeleid. Volgens MOB beschikt Schiphol niet over de ­nodige natuurvergunningen en moet de luchthaven terugvallen op oude regels, die jaarlijks 400 duizend starts en landingen toestaan. Als het kabinet bakzeil haalt, wordt het krimpscenario sneller dan gedacht – of gehoopt – realiteit.

MEER OVER SCHIPHOL /& WAAROM KRIMPEN / SCHIPHOL UITSTOOT METER

de uitstoot van stikstofoxiden (NOx), fijnstof en ultrafijnstof

Uit recent onderzoek van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) blijkt

dat de bijdrage van luchtverkeer in de gemeten concentraties ultrafijnstof ongeveer 50% op 200 meter van de landingsbaan

tot ongeveer 25% op 5 kilometer afstand bedraagt.

Johan Vollenbroek van Mobilisation for the Environment (MOB), die eerder met succes bezwaar maakte tegen het tekortschietende Nederlandse stikstofbeleid, is een nieuw schandaal op het spoor: Schiphol beschikt niet over een natuurvergunning.


https://schipholwatch.nl/2020/01/15/handhavingsverzoek-geluidsoverlast-secundaire-banen-schiphol/

Vergunningen voor de uitstoot van extra stikstof mogen niet langer verleend worden op basis van het huidige Programma aanpak Stikstof (PAS). Voortaan mogen alleen toestemmingsbesluiten worden genomen wanneer vooraf is bewezen dat natuurwaarden niet verder worden aangetast.

Als de wind vanaf Schiphol of een omliggende snelweg komt is de concentratie vaak hoger dan bij wind vanuit een andere richting.

De resultaten van dit onderzoek geven nog geen inzicht in mogelijke lange termijn gezondheidseffecten van ultrafijnstof.

rijksoverheid / TweedeKamer :

Minister Van Nieuwenhuizen beantwoordt Kamervragen over het handhavingsverzoek van Mobilisation for the Environment met betrekking tot Schiphol en de Wet natuurbescherming.

Actieplan verminderen ultrafijnstof / Reserveringsgebied : De gemeente mag hier geen nieuwe functies toedelen of andere activiteiten toestaan.

Beantwoording Kamervragen over het handhavingsverzoek

Het bevoegd gezag in de vergunning OMGEVING SCHIPHOL ?

In 2021 verwacht het RIVM inzicht te hebben in mogelijke lange termijn effecten.