COMPONENTA WEB SURSE DE FINANŢARE PROIECTE STARTUP
Pentru primii pași către schimbarea care pornește cu tine
Platform eLearning „Active Citizenship & Fundraising" NetWork
CUM OBȚIN FINANȚARE?
ACCESAREA PROGRAMELOR OPERAȚIONALE
PASUL 1
Pentru Programele Operaționale aflate în coordonarea Ministerului Investițiilor și Proiectelor Europene, accesați următorul link: Programe (gov.ro)
În funcție de necesități, faceți click pe Programul Operațional pe care doriți să aplicați. După ce vor fi aprobate de Comisia Europeană, veți puteți selecta unul dintre următoarele Programe Operaționale:
Programul Operațional Asistență Tehnică (POAT)
Programul Operațional Tranziție Justă (POTJ): Mecanismul pentru o Tranziție Justă (gov.ro)
Programul Operațional Dezvoltare Durabilă (PODD): Sinteza PODD
Programul Operațional Transport (POT): Sinteza POT
Programul Operațional Creștere Inteligentă, Digitalizare și Instrumente Financiare (POCIDIF): Sinteza POCIDIF
Programul Operațional Sănătate (POS): Sinteza POS
Programul Operațional Educație și Ocupare (POEO): Sinteza POEO
Programul Operațional Incluziune și Demnitate Socială (POIDS): Sinteza POIDS
* Informațiile despre programele administrate de MIPE sunt valabile la data publicării. Forma programelor nu este finală și depinde de obținerea acordului din partea Comisiei Europene.
Pentru Programele Operaționale Regionale, accesați următorul link: REGIO – Pagina principală (inforegio.ro)
În perioada de programare 2021-2027 vor fi active 8 programe regionale:
Programul Operațional Regional București Ilfov
Programul Operațional Regional Regiunea Centru
Programul Operațional Regional Regiunea Nord-Est
Programul Operațional Regional Regiunea Nord-Vest
Programul Operațional Regional Regiunea Sud-Est
Programul Operațional Regional Regiunea Sud-Muntenia
Programul Operațional Regional Regiunea Sud-Vest Oltenia
Programul Operațional Regional Regiunea Vest
Pentru Programul Operațional Capacitate Administrativă accesați următorul link: Programul Operational Capacitate Administrativa – POCA | Competența face diferența!
Pentru Programul Operațional pentru Pescuit și Afaceri Maritime accesați următorul link: Programare 2021-2027 – Programul Operational pentru Pescuit si Afaceri Maritime (ampeste.ro)
PASUL 2
După selectarea Programului Operațional, veți fi redirecționați către pagina Autorității de Management a programului respectiv.
Aici sunt afișate toate informațiile oficiale relevante, după cum urmează:
Programul Operațional (documentul oficial aprobat)
Axe prioritare (structurate și detaliate conform documentului oficial aprobat)
Calendar lansări apeluri
Implementare program (instrucțiuni, situația plăților, situația contractărilor)
Rezultate implementare (monitorizare, rapoarte de implementare, evaluare)
În plus, puteți accesa lista de anunțuri, unde se regăsesc informații actualizate legate de program (ex: apeluri de proiecte în consultare publică, apeluri de proiecte deschise, rezultate evaluare, rezultate contractare, ordine, instrucțiuni, clarificări, plăți etc)
PASUL 3
Verificați Axele Prioritare și Obiectivele Specifice astfel încât să identificați cea mai potrivită variantă de finanțare pentru ideea dumneavoastră de proiect.
PASUL 4
Analizați cu atenție Ghidurile Beneficiarului și verificați data lansării apelului.
PASUL 5
Transmiteți cererea de finanțare prin intermediul sistemului informatic MySMIS2014+, cu respectarea prevederilor legislației naționale și europene în vigoare, a Ghidurilor Beneficiarului și a Instrucțiunilor în vigoare.
* Manualele de utilizare ale sistemului informatic MySMIS2014+ pot fi descărcate de aici: My SMIS (gov.ro)
ACCESAREA PROGRAMELOR NAȚIONALE
PASUL 1
Identificați domeniul în care veți realiza investiția.
PASUL 2
Pentru investițiile rurale gestionate de către Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR), accesați următorul link: Portalul AFIR – informații FEADR, Depunere online proiecte FEADR
Pentru programele de stimulare a înființării și dezvoltării întreprinderilor mici și mijlocii gestionate de către Ministerul Economiei, Antreprenoriatului și Turismului, accesați următorul link: Programe pentru IMM – MEEMA – Mediul de Afaceri (gov.ro)
Pentru investiții în domeniul protecției mediului gestionate de către Administrația Fondului pentru Mediu (AFM), accesați următorul link: Administrația Fondului Pentru Mediu – PROGRAME FINANȚATE (afm.ro)
Pentru investițiile în domeniul agriculturii și apiculturii gestionate de către Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale prin Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA), accesați următorul link: Măsuri specifice (apia.org.ro)
Pentru investițiile ce vizează creația contemporană românească și valorizarea patrimoniului gestionate de către Administrația Fondului Cultural Național (AFCN), accesați următorul link: Administraţia Fondului Cultural Naţional (afcn.ro)
Pentru investițiile în domeniul cercetare-dezvoltare și inovare gestionate de către Unitatea Executivă pentru Finanțarea Învățământului Superior, a Cercetării, Dezvoltării și Inovării, accesați următorul link: uefiscdi.gov.ro :: Home Module
Pentru investițiile din domeniul energiei și eficienței energetice gestionate de către Ministerul Energiei, accesați următorul link: Ministerul Energiei (gov.ro)
PASUL 3
După selectarea autorității gestionare din domeniul dumneavoastră de interes, veți fi redirecționați către pagina programului respectiv sau a autorității respective.
Aici sunt afișate toate informațiile oficiale relevante, aferente programelor de finanțare, după cum urmează:
Programul (documentele oficiale aprobate – ghid, formulare, etc.);
Domeniile de investiții/intervenție;
Legislația aferentă procesului de implementare (instrucțiuni, hotărâri, etc.);
Informații despre modalitatea de transmitere a proiectelor/cererilor de finanțare;
Accesul către sistemul informatic de transmitere a proiectelor/cererilor de finanțare.
PASUL 4
Verificați data lansării apelului și DATA ÎNCHIDERII APELULUI (data limită de transmitere/depunere a cererii de finanțare).
PASUL 5
Parcurgeți ghidul aferent apelului de proiecte și verificați condițiile de accesare și de eligibilitate.
PASUL 6
Redactați cererea de finanțare în conformitate cu prevederile ghidurilor și cu respectarea formularelor indicate în cadrul fiecărui apel.
PASUL 7
Asigurați-vă că aveți completată cererea de finanțare integral și că aceasta conține toate anexele solicitate prin ghid.
PASUL 8
Transmiteți cererea de finanțare prin intermediul sistemului informatic indicat de fiecare entitate finanțatoare.
ACCESAREA PROGRAMELOR COMUNITARE
PASUL 1
Intrați pe site-ul Comisiei Europene, secțiunea Funding and Tender Opportunities: Funding & tenders (europa.eu)
PASUL 2
Creați-vă un cont de conectare la UE pentru autentificare pe portal. Registrul de participanți este instrumentul online al Comisiei pentru înregistrarea și gestionarea datelor organizațiilor care participă la programele UE. Dacă doriți să participați la o propunere de proiect, organizația dvs. trebuie să fie înregistrată și să aibă un cod de identificare a participanților din 9 cifre (PIC). Acest identificator unic al organizației dvs. va fi utilizat ca referință de către Comisia Europeană în orice interacțiuni.
PASUL 3
Introduceți pe pagina principală cuvinte cheie care caracterizează cel mai bine domeniul dvs. de interes, apoi rafinați rezultatele cu ajutorul filtrelor suplimentare. Puteți începe căutarea selectând unul dintre programele de finanțare ale UE enumerate pe pagina principală și apoi navigați prin linkurile rapide către apelurile de propuneri ale unui program specific.
Apelurile sunt împărțite pe subiecte, implementate prin diferite tipuri de acțiuni. Selectați un subiect pentru a citi mai multe despre oportunitatea identificată. Site-ul oferă o căutare pe cererile de propuneri și ofertele instituțiilor europene.
PASUL 4
Găsiți un apel de propunere adecvat ideii dumneavoastră de proiect.
PASUL 5
Găsiți pe site-ul Comisiei parteneri din Statele Membre.
Citiți cu atenție condițiile parteneriatului și alte cerințe de eligibilitate ale apelului.
PASUL 6
Trimiterea propunerii.
ÎNTREBĂRI FRECVENTE
Conceptul general „fonduri europene” desemnează instrumentele de finanțare nerambursabilă alocate Statelor Membre ale Uniunii Europene (UE), pentru a reduce decalajele de dezvoltare economică și socială dintre acestea. Fondurile europene sunt gestionate în comun de Comisia Europeană și de fiecare stat membru în parte.
Pentru România, Fondurile Europene Structurale și de Investiții (Fondurile ESI) sunt principala sursă de finanțare a Programelor Operaționale care au ca principal obiectiv implementarea Politicii de Coeziune economică și socială la nivel național.
Fondurile ESI cuprind:
Fondul European de Dezvoltare Regională (FEDR);
Fondul Social European (FSE);
Fondul de Coeziune (FC);
Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurală (FEADR);
Fondul European pentru Pescuit și Afaceri Maritime (FEPAM).
Complementar, dezvoltarea agriculturii se finanțează și prin plățile directe suportate din Fondul European pentru Garantare Agricolă (FEGA).
Ajutoarele pentru categoriile de persoane defavorizate sunt asigurate din Fondul European de Ajutor pentru cele mai Defavorizate Persoane (FEAD).
Ce se poate finanța din fonduri europene?
Cine poate avea acces la fonduri europene?
Ce este o perioadă de programare și cum funcționează?
Ce reprezintă o cerere de finanțare?
Ce este un program operational?
Ce apeluri de proiecte sunt deschise?
Bine ați venit pe platforma Ministerului Investițiilor și Proiectelor Europene, o punte de legătură și contact permanent dintre potențialii beneficiari ai surselor de finanțare și Punctele Naționale de Contact/Punctele Focale (PNC/PF), Agențiile Naționale responsabile, Autoritățile de Management aferente domeniului dumneavoastră de interes sau Direcțiile Generale ale Comisiei Europene și / sau Agențiile Executive responsabile, în cazul în care programul de interes nu are un PNC / PF în România.
Informațiile din cadrul acestei platforme sunt orientate către Beneficiarii de fonduri europene, în interesul direct al acestora și pentru a putea sprijini orice nevoie de finanțare, fie ea prin programe operaționale, comunitare sau naționale. Totodată, platforma face legătura și cu portalul Funding & Tender Opportunities și va asigura existența unor baze de date cu informații despre proiecte depuse spre finanțare din programe comunitare, precum și cu informații despre potențialii parteneri din statele membre UE.
Platforma este dedicată:
EFICIENTIZĂRII comunicării cu potențialii beneficiari
NETWORKING-ului între beneficiari
COOPERĂRII între instituțiile finanțatoare
ACCESIBILIZĂRII fondurilor din surse de finanțare multiple