Les xerrades

Per què i com podem ajudar a connectar els aprenentatges?

Moisès Esteban

(Director de l'Institut de Recerca Educativa de la Universitat de Girona, responsable del grup de recerca "Cultura i educació", professor del departament de psicologia de la Universitat de Girona)

L'objectiu de la sessió consisteix en presentar la metàfora de la "nova ecologia de l'aprenentatge" com a exponent d'un canvi de paradigma en ciències de l'educació. A partir dels conceptes de contextualització educativa, aprenentatge connectat, personalització i trajectòries/itineraris personals d'aprenentatge es discutiran diferents recursos, experiències i estratègies que permeten dibuixar algunes conseqüències que es deriven d'una visió amplia del fet educatiu i dels propis processos d'aprenentatge que es susciten, avui més que mai, al "llarg" i "ample" de la vida.

IPA. Itineraris Personals d'Aprenentatge

David Atzet

(Director de l'Institut Cardener )

Els centres educatius esdevenim molt més que espais on es desenvolupen un conjunt d'activitats relacionades amb un grup de matèries i com aquestes es valoren. Més enllà d’aquesta visió parcial el centres realitzem un conjunt d’accions que contribueixen de diferents maneres i amb diferents graus a la millora competencial de l’alumnat. Podem afegir-hi l’entorn en el qual es desenvolupen les seves activitats. Tot a la recerca, exploració i assoliment, tant com es pugui, de les seves capacitats, habilitats, aptituds i actituds.

Aquestes idees es reflecteixen en una sèrie d’aspectes rellevants, que es concreten en:

  • Perspectiva de la personalització de l’aprenentatge.
  • Progressió del treball dels continguts de 1r a 4t d’ESO.
  • Importància del treball de seguiment i acompanyament de l’alumnat i les famílies.
  • Translació de l’aula fora de l’aula sempre que sigui possible, amb un fort component d’aplicabilitat a tot allò que es fa.
  • El treball en equip, tant a nivell d’alumnat com del professorat.
  • Interdisciplinarietat en els continguts.
  • Treball intergeneracional.

Ciència sobre rodes

Imma Bruguerola

(Directora de l'EBM Leonor Serrano de Barcelona i professora del Grau d'Educació Infantil de la UManresa )

Xerrada-taller que presenta els materials de la iniciativa "Lab sobre rodes", que consisteix en apropar propostes de ciència a les escoles i posar-les a l'abast dels nens i nenes d'infantil en lliure elecció.

A partir del joc en directe amb les propostes, s'identificaran els conceptes i processos científics que es mobilitzen i s'aportaran reflexions diverses sobre el sentit d'apropar la ciència a les primeres edats. Quins criteris ens ajuden a definir noves propostes? Per on comencem? I analitzarem possibilitats i límits dels espais de ciències de lliure elecció.