Modul 2 E-Learning Business StartUp

10 trăsături ale unui antreprenor de succes

10 trăsături ale unui antreprenor de succes

Probabil că ai auzit asta de multe ori până să ajungi să citești aceste rânduri. Poate de la familie, care este îngrijorată de lipsa stabilității financiare pe care un loc de muncă clasic ar aduce-o. Poate de la amici, cunoscuți sau colegi, care ar dori să facă acest pas, dar nu știu de unde să înceapă. În orice caz, nu este o opinie rară la noi în țară. România are o cultură antreprenorială relativ tânără. În termeni de maturitate, suntem abia la a doua generație de antreprenori, cel puțin în accepțiunea occidentală a termenului.

“Nu oricine se naște antreprenor.” Tehnic, afirmația este corectă. Afinitatea înnăscută sau deprinderea din copilărie și adolescență a abilităților care definesc un cadru mental antreprenorial sunt încă cazuri destul de rare.

Însă în realitate, ideea că succesul antreprenorial se datorează unui talent nativ este un mit, pe care dorim să îl demontăm în cadrul Școlii de Business - cu suficientă voință și dedicație, oricine poate să fie un antreprenor de succes!

Însă pentru a porni pe acest drum este necesar să definim ce este un antreprenor și care sunt trăsăturile fundamentale prin care el se diferențiază în societate.

  1. Inițiativă și automotivație. Principalul diferențiator al unui antreprenor o reprezintă inițiativa de a ieși din zona de confort și de a iniția o afacere. Poți să identifici un antreprenor sau un viitor antreprenor într-o mulțime de oameni dacă prezinți o problemă și el sau ea se vor oferi voluntari să o rezolve. Antreprenorul este un om săritor, care nu are nevoie de cineva să îl împingă de la spate. Acest lucru este chiar vital în succesul antreprenorial, pentru că a fi propriul șef nu înseamnă doar libertate, ci și capacitatea de a te automotiva.

  2. Autodisciplină. Succesul antreprenorial nu iese din pământ. După cum spunea Sir Richard Branson, CEO Virgin Group, “durează câțiva ani până să ajungi un succes peste noapte”. Antreprenorii sunt persoane care pot să își controleze impulsurile de moment și să își amâne o plăcere imediată pentru o satisfacție mult mai profundă mai târziu. Fiecare antreprenor a avut seri când poate ar fi vrut să se relaxeze pe canapea uitându-se la o emisiune, dar a ales să lucreze peste program pentru a-și atinge planurile de dezvoltare.

  3. Confort cu riscul. Antreprenorii riscă în fiecare zi și cu fiecare decizie. Din multe puncte de vedere, însăși activitatea antreprenorială este definită ca un risc. Acest lucru necesită o mentalitate capabilă să accepte, să evalueze și să gestioneze riscurile.

  4. Încrederea în sine. Un antreprenor este o persoană care mereu se ridică de jos după ce a fost doborâtă de situație. Mai ales la începutul proiectelor, antreprenorii primesc refuz după refuz. Capacitatea de a merge înainte și de a nu te lăsa demoralizat de refuzuri pornește dintr-o profundă încredere în abilitățile, viziunea și misiunea proprie și este de multe ori cea care diferențiază un antreprenor de succes.

  5. Pasiune și Curiozitate. Mulți își doresc să își înceapă o firmă din dorința de a avea libertatea propriului program. Și o obțin. Dar program flexibil nu înseamnă mai puține ore de muncă. Din contră, mai ales pentru startup-uri, deschiderea unei companii înseamnă mult mai multe ore de muncă decât ar implica poziția de angajat. Ce face însă diferența este posibilitatea antreprenorului de a face ceea ce iubește, ceea ce îl pasionează. Un antreprenor de succes nu doar muncește cu drag peste program și în weekend pentru compania sa, ci este cu adevărat pasionat de afacerea sa și se informează constant despre ultimele evoluții din industrie. Confucius spunea “Fă ceea ce-ţi place cu adevărat şi nu vei mai munci nicio zi din viaţa ta!”. De aceea este vital pentru fiecare antreprenor să pornească o afacere într-un domeniu care în mod onest și profund personal îl pasionează. Tu îți cunoști pasiunile? Te invităm să parcurgi testul Ikigai pasiuni.

  6. Capacitatea de a ieși din zona de confort. Nu doar natura activității antreprenoriale scoate de multe ori oamenii din sfera lor de confort, dar și necesitatea constantă de a crește ca profesioniști. Un antreprenor trebuie în mod constant să acumuleze noi cunoștințe și să dezvolte noi abilități, ceea ce înseamnă o dedicație constantă în procesul de învățare. De asemenea, înseamnă o atitudine deschisă față de noi experiențe și o identitate de sine suficient de rezistentă pentru a nu cădea în capcana egotismului - un antreprenor bun trebuie să fie capabil să recunoască când greșește, să își asume erorile făcute și să învețe din ele, ceea ce o persoană egotică nu va putea să facă.

  7. Puterea de a spune nu. O capcană în care mulți antreprenori aflați la început de drum cad este să fie mereu seduși de o altă idee mai frumoasă atunci când actuala începe să necesite efort susținut. Să încerci mai multe idei și să pivotezi este normal și natural, dar o persoană care zboară din idee în idee precum o albină între flori nu va putea să ducă la bun sfârșit nici un proiect. Antreprenoriatul înseamnă dedicație și abilitatea de a spune nu la alte proiecte.

  8. Frugalitate. Oricine poate să implementeze un proiect bine definit dacă are toate resursele necesare. Sau cel puțin orice bun manager. Dar nu orice bun manager este și antreprenor. De ce? Diferența constă în faptul că un antreprenor pornește de multe ori fără resurse sau cu resurse extrem de limitate și învață cum să se descurce în aceste circumstanțe. Abilitatea de a supraviețui și chiar de a prospera în contextul resurselor limitate este una dintre cele mai definitorii abilități antreprenoriale.

  9. Leadership și abilități sociale. Orice antreprenor care dorește să crească o companie trebuie să fie capabil să motiveze și să conducă o echipă de oameni. Și acest lucru implică empatie, capacitatea de a comunica și de a inspira oamenii.

  10. Gândire critică. Fără o gândire critică un antreprenor nu ar putea să fie capabil să analizeze obiectiv nici pe sine, nici propria companie, nici contextul pieței. Un antreprenor bun este capabil să facă un pas în spate și să analizeze la rece situații, procese și relații interumane și să extragă insight-uri valoroase care să îi permită să inoveze, să facă lucrurile diferit și să se diferențieze de competiție.

Am putea spune și ce nu este un antreprenor:

  • Un antreprenor nu este orice persoană care muncește pentru sine. Profesiile liberale și meseriile vocaționale sunt de multe ori definite de independență. Liber-întreprinzătorii (freelancerii) nu au un șef. Cu toate acestea, nu orice persoană care lucrează pentru sine este și antreprenor. Între a crește o echipă și o companie și a desfășura activități ca liber profesionist sunt diferențe semnificative. În primul rând faptul că veniturile unui freelancer o să fie mereu direct proporționale cu numărul de ore muncite. Un antreprenor poate pune bazele unei companii care să producă bani și când el doarme.

  • Un antreprenor nu este un manager. Între mentalitatea managerială și cea antreprenorială, deși putem regăsi multe paralele și elemente în comun, există o diferență esențială - managerii își asumă limitat riscul activității lor și nici au o atitudine în mod particular proactivă (excepție fiind managerii cu abilități antreprenoriale - intraprenorii).

  • Nu orice inventator este antreprenor și nu orice antreprenor este un inventator. Realitatea dură este că majoritatea patentelor de invenții ajung într-un sertar prăfuit, deoarece rareori persoanele cu creativitatea și abilitățile tehnice ale unui inventator au și abilități antreprenoriale. În fond nici nu ar trebui să fie așa. Tipologia antreprenorului-inovator este doar una dintre cele 5 principale tipuri de antreprenor și este perfect ok pentru succesul tău antreprenorial să fi oricare dintre ele, important este doar să-ți cunoști cu onestitate tipologia antreprenorială. Ești curios ce tipologie de antreprenor ești? Dă testul disponibil în profilul tău.

Știm, este o listă lungă. Și fiecare dintre aceste abilități aduce cu sine sacrificii personale. Poate te regăsești în majoritatea lor. Sau poate doar în unele dintre ele. Cu ajutorul testelor pe care ți le punem la dispoziție, te putem ajuta să te cunoști mai bine. Important de reținut este că antreprenorul perfect nu există. Nici măcar genii antreprenoriale precum Elon Musk, Richard Branson sau Jeff Bezos nu ar avea un scor maxim la toate dintre abilitățile menționate. Cum te-ai evalua în funcție de ele? Și la care dintre ele crezi că trebuie să mai lucrezi?

“Nu oricine se naște antreprenor.”

Te naști sau devii antreprenor? De ce abilități are nevoie un antreprenor de succes și cum le poate dezvolta? Ce te motivează? Răspunsul la toate aceste întrebări reprezintă primul pas, prin autocunoaștere, pe drumul antreprenorial. Te invităm să îl faci alături de noi în cadrul primei lecții din Cursul “Cum să devii un antreprenor mai bun”.

Important de reținut este că orice abilitate antreprenorială poate fi dobândită, atâta timp cât există suficientă motivație și dedicație. Și în acest proces de autocunoaștere, este foarte important să ne uităm în oglindă și să ne dăm seama ce ne motivează cu adevărat, deoarece doar urmărindu-ne adevărata motivație putem să rămânem stimulați și implicați pe termen lung. Majoritatea antreprenorilor listează următoarele motivații pentru începerea unei antreprize:

  • Independență financiară. Nu este nicio rușine să începi o afacere cu obiectivul de a face un profit. Este însuși fundamentul pe care societatea capitalistă funcționează și înseamnă livrarea de valoare adăugată pentru client - altfel nu o să-ți dea nimeni niciun ban. Cu alte cuvinte, este important să privim onest și fără voaluri motivația financiară ca una sănătoasă. Atenție doar să nu vă lăsați frustrați de primii ani, când probabil că profitabilitatea o să fie destul de mică, mai ales dacă doriți să reinvestiți în creșterea companiei.

  • Flexibilitate. Ești sătul de naveta de dimineață și de un loc de muncă de la 9 la 5 în care nu te simți motivat și implicat? Este un motiv valid să iți iei soarta în propriile mâini, dar nu neapărat și suficient pentru antreprenoriat. Ține minte că deși ai posibilitatea să-ți faci propriul program, apare provocarea automotivarii, a necesității de a-ți dezvolta o etică a muncii independente de un program formal și probabil că vei ajunge să muncești mai mult decât 8 ore la birou.

  • Control și putere. Să recunoaștem, majoritatea oamenilor vor să fie șefi. Este o senzație de putere și validare a propriului ego care ne face să ne simțim bine, în controlul propriului destin sau chiar a destinului întregii echipe. Însă orice poziție de leadership aduce cu sine responsabilitate. Nu doar responsabilitatea asupra propriei cariere și succes profesional, dar și asupra echipei pe care o coordonezi. O poziție de leadership antreprenorial trebuie asumată cu respect și seriozitate.

  • O echipă așa cum îți dorești. Un antreprenor are ocazia să își creeze o echipă așa cum își dorește. Chiar și partenerii externi pot să fie aleși pe criterii de compatibilitate valorică și se pot dezvolta întregi ecosisteme de afaceri. Mai încolo, antreprenorul are posibilitatea să determine sau cel puțin să influențeze masiv cultura organizațională a companiei. Să lucrezi cu oameni alături de care împărtășești valori și o viziune comună este o motivație foarte puternică, dar o atenție sporită necesită companiile co-fondate cu prietenii. Momentele de stres sau conflict în echipă vor apărea mai devreme sau mai târziu și va fi nevoie de mult fler pentru a gestiona constructiv atât compania cât și prietenia.

  • Viziunea unei lumi mai bune. Dorința de a avea un impact pozitiv în societate, de a contribui la o lume mai bună și a lăsa o moștenire durabilă este una dintre cele mai puternice motivații antreprenoriale. Este însă concomitent și cea care cere cea mai multă determinare, deoarece va necesita ani sau chiar decenii de perseverență.

Tu unde te regăsești? Scrie-ne în comentarii ce te motivează și care crezi că sunt principalele metode de a dezvolta abilitățile antreprenoriale.

STRUCTURA Platform eLearning SMART StartUp

Website Custom E-Learning Business

smart.dornatismana.ro

Promovare in Social Media E-Learning Business

Pagina E-Learning Business Facebook https://www.facebook.com/2020SMARTStartup

GRUP E-Learning Business Facebook https://www.facebook.com/groups/smartstartup2020/

Pagina E-Learning Business LinkedIn https://www.linkedin.com/showcase/asocia%C5%A3ia-dorna-tismana