Les claus dicotòmiques

QUÈ ÉS UNA CLAU DICOTÒMICA?

La clau dicotòmica es basa en definicions dels caràcters morfològics, macroscòpics o microscòpics; de cada una de les claus parteixen dues solucions possibles, en funció de si tenen o no tenen determinat caràcter, repetint-se el procés de definicions de característiques, fins a arribar a l'organisme en qüestió.

COM S'ORGANITZA UNA CLAU DICITÒMICA?

La clau està organitzada en dicotomies (de vegades tricotomies) o dilemes, o sigui, parells d'afirmacions contraposades (exemple: "plantes amb flors grogues" contra "plantes sense flors grogues").

Aquestes afirmacions estan nominades de diferent manera, majoritàriament amb números o amb lletres. Però sobretot es representen amb un organigrama en forma de ramificació com els arbres genealògics, difícils d'escriure amb un ordinador perquè requereix pàgines molt amples.

Per exemple:

1a. Planta amb flors blaves o violeta ............................... 2

1b. Planta amb flors grogues o blanques ...................... 3

2a. Planta amb flors blaves ................................. espècie A

2b. Planta amb flors violeta ................................ espècie B

3a. Planta amb flors blanques ........................... espècie C

3b. Planta amb flors grogues ............................. espècie D

COM UTILITZAR UNA CLAU DICOTÒMICA?

Les claus dicotòmiques són una eina molt útil per classificar organismes. La seva ocupació consisteix sempre a prendre una i només una de les dues alternatives; cal llegir primer les dues afirmacions i optar per una d'elles. L'afirmació que es va rebutjar no es torna a contemplar en el desenvolupament de la determinació.

Tornant a l'exemple del color de les flors, imaginem que tenim una flor groga; llegim la primera dicotomia:

1a. Planta amb flors blaves o violeta ................. 2

1b. Planta amb flors grogues o blanques ......... 3

La nostra planta té flors grogues, de manera que seguim a la dicotomia número 3 (saltant la 2)

3a. Planta amb flors blanques ........... espècie C

3b. Planta amb flors grogues ............. espècie D

La nostra flor compleix la condició 3b, de manera que pertany a l'espècie D.

No obstant això, és freqüent trobar dicotomies ambigües, com per exemple:

1a. Longitud superior a 4 cm ............................. 2

1b. Longitud inferior a 4 cm .............................. 3

i el nostre espècimen mesura just 4 cm (o 3,9, o 4,1), hem de seguir els dos camins fins a topar-nos amb una dicotomia que el nostre espècimen no compleixi; per exemple, si optem per seguir el camí 2 (més de 4 cm) i més endavant trobem una dicotomia que digui

5a. cap blanc

5b. cap negre

i el nostre exemplar té el cap vermell, tornarem a la dicotomia 1 i seguirem el camí 3 (menys de 4 cm).

EXEMPLES PRÀCTICS DE CLAUS DICOTÒMIQUES

EXEMPLE 1. IDENTIFIQUEM ELS GRUPS DE VERTEBRATS

La següent clau serveix per identificar o classificar les classes del subfílum vertebrats.

1a. Amb pèl .............................................. Classe Mamífers

1b. Sense pèl ......................................................................... 2

2a. Amb plomes ......................................... Classe Aus

2b. Sense plomes .................................................................... 3

3a. Sense mandíbules .................................... Classe Agnats

3b. Amb mandíbules ............................................................. 4

4a. Amb aletes parells ........................................................ 5

4b. Sense aletes; amb potes o sense elles ..................................... 6

5a. Amb esquelet ossi ............................... Classe Osteïctis (peixos ossis)

5b. Amb esquelet cartilaginós .................... Classe Condrictis (peixos cartilaginosos)

6a. Pell seca, coberta d'escates .................... Classe Rèptils

6b. Pell humida, sense escates ...................... Classe Amfibis

Si el nostre exemplar és una granota, complirà la condició 1b (sense pèl), de manera que passarem a la dicotomia 2; de les dues opcions, complirà la 2b (sense plomes), i passarem a la dicotomia 3; com que tenen mandíbules, seguirem a la dicotomia 4, i com que té potes i no aletes (opció 4b), continuarem en la 6; per fi, atès que no té escates i té la pell humida (6b), conclourem que pertany a la classe amfibis. Podríem continuar amb una clau per a les ordres d'amfibis:

1a. Sense potes ............... Ordre Gimnofions

1b. Amb potes ................................................... 2

2a. Amb cua ...................... Ordre Urodels

2b. Sense cua ....................... Ordre Anurs

Com la nostra granota té potes (1b) i manca de cua (2b), resulta que és un anur. D'aquesta manera, seguint claus de categoria taxonòmica cada vegada més baixa, podríem arribar a l'espècie.

EXEMPLE 2. IDENTIFIQUEM ELS ORDRES DELS INSECTES

1a. Insectes amb dues ales només...............................................................................................................................................................................Ordre DÍPTERS (mosques i mosquits)

1b. Insectes amb més de dues ales, bé siguin transparents o dures i opaques ....................................................................................................................................................................2

1c. Insectes sense ales, almenys aparentment.................................................................................................................................................................................................................................7


2a. Insectes amb quatre ales transparents o acolorides…...........................................................................................................................................................................................................4

2b. Insectes amb dues ales opaques que tapen el segon parell d’ales ……………………..................................................................................................................................…………….....3

3a. Insectes amb dues ales totalment opaques i dures ..............................................................................................................................................Ordre COLEÒPTERS (escarabats)

3b. Insectes amb dues ales només parcialment endurides i acolorides, de forma que les altres dues ales transparents apareixen per sota de les anteriors.............. .....................................................................................................................................................................................................................................................................Ordre HEMÍPTERS (xinxes)

4a. Insectes amb quatre ales iguals, disposades en forma de X........................................................................................................................................Ordre ODONATS (libèl·lules)

4b. Insectes amb ales no completament iguals o no disposades en X .....................................................................................................................................................................................5

5a. Ales amples, acolorides i amb aspecte fràgil. Alguns tenen, aparentment, només quatre potes. Trompa en forma d’espiral...................................................................... .......................................................................................................................................................................................................................................................Ordre LEPIDÒPTERS (papallones)

5b. Ales d’una altra forma .........................................................................................................................................................................................................................................................................6

6a. Potes posteriors més grans que les quatre anteriors, i clarament adaptades al salt. Ales plegades horitzontalment als costats del cos quan l’insecte està en repòs .......................................................................................................................................................................................................................................... Ordre ORTÒPTERS (saltamartins)

6b. Potes iguals, cos amb abdomen sovint reixat, cintura molt estreta entre el tòrax i l’abdomen, ales que queden plegades cap enrere en repòs, però no al dos costats del cos..............................................................................................................................................................................................................Ordre HIMENÒPTERS (abelles i vespes)

7a. Sense ales de cap tipus, potes iguals, cintura molt estreta entre el tòrax i l’abdomen, antenes en forma colzada........................................................................................... ......................................................................................................................................................................................................................................................Ordre HIMENÒPTERS (formigues)

7b. Sense ales, cos aplanat, antenes molt llargues, coses allargades que parteixen de l’extrem de l’abdomen, aspecte d’estar coberts per escates brillants….......… ….................................................................................................................................................................................................................................................Ordre TISANURS ( peixets de plata)

7c. Amb algun vestigi d’ales, normalment ocultes davall d’uns èlitres ( ales anteriors endurides)molt menuts ...................................................................................................8

8a. Pinça en la part final de l’abdomen.................................................................................................................................................................................Ordre DERMÀPTERS (tisoretes)

8b. Sense pinces abdominals, èlitres petits però visibles.....................................................................................................................................................................Ordre COLEÒPTERS

A quin ordre pertany aquest insecte és?

L'ordre d'aquest insecte és els LEPIDÒPTERS.

De l'1b hem passat al 2. D'aquí, hem escollit el 2a que ens ha portat al 4. D'aquest, hem escollit el 4b que ens ha portat al 5 on hem escollit el 5a i per tant, ORDRE LEPIDÒPTERS.



Si vols descarregar-te el contingut d'aquesta pàgina en format pdf només has de clicar al botó que tens a la dreta.

Ara que ja has vist què és una CLAU DICOTÒMICA, què et sembla si ho poses en pràctica?