Lathund för elever

Lathund för elever

I detta dokument finns instruktioner i hur du kan orientera dig i de digitala verktygen som vi använder på skolan. De flesta av verktygen kommer du att känna igen och veta hur man använder dem men det är ändå bra att läsa igenom detta dokument.

Admentum

Admentum är den viktigaste informationskanalen till både dig som är elev men även din vårdnadshavare. I Admentum får du skolnyheter, ta del av lektionsplaneringar, veckobrev, närvaro och din kunskapsutveckling i form av prognoser, betyg och omdömen. Din vårdnadshavare kan lätt gå in och titta på ditt schema för att se vilka lektioner du har och får även notiser gällande din frånvaro. Dina lärare uppdaterar ständigt information och planeringar i Admentum och det är viktigt att du använder dig av Admentum dagligen. För att komma igång med Admentum gör du följande:

  1. Gå in på www.admentum.se och klicka på “Logga in” högst upp i det högra hörnet.

2. Skriv in ditt användarnamn (första bokstaven i ditt förnamn och därefter ditt efternamn). Om du inte kommer ihåg ditt användarnamn eller lösenord klickar du på “glömt lösenord”. Skriv in din Västerholm-mail och tryck på “skicka”. Nu kommer du att få ett mail av Admentum med dina inloggningsuppgifter.

För att få tillgång till dina uppgifter måste du gå in på din mail.

3. När du har loggat in med ditt användarnamn och lösenord kommer du till startskärmen. Där kan du se ditt veckoschema och andra funktioner som används till att se dina prognoser, betyg och planeringar.

4. Om du klickar på en lektion på schemat kan du läsa information om lektionens upplägg och det ni ska göra under lektionens gång.

5. Om du klickar på “kommunikation” kan du skicka meddelanden till din lärare och klasskamrater. För att skriva ett meddelande klickar du på “Ny konversation” och fyller i lärarens namn och skriver ditt meddelande. Sedan avslutar du med att trycka på “skapa konversation

6. Om du klickar på “Min utveckling” kan du se dina prognoser, alltså hur det går för dig i skolan i dagsläget. Dina lärare sätter prognoser 2 gånger per termin.

Prognosen talar om för dig om du uppnår godtagbara kunskaper (grönt i prognosen) i ämnet eller om du behöver stöd med att uppnå ett godtagbart resultat (gult/rött i prognosen). Du kanske behöver stöd med att träna på simningen eller lämna in en uppgift.

Här kan du även se dina omdömen om du går i åk 1-5 och dina betyg om du går i åk 6-9.


Här kan du se din närvaro, om du har sena ankomster eller fått ogiltig frånvaro på någon lektion. Dina vårdnadshavare får alltid information gällande din närvaro.

Om du är sjuk är det viktigt att de sjukanmäler dig varje dag som du är hemma.

8.

Dina lärare har skapat en planering för varje moment och ämne som ni arbetar med i skolan. Planeringen sträcker sig över en period på ca. 4-6 veckor. I planeringen har dina lärare skrivit syfte, mål och vilka delar ur kursplanen som ska behandlas samt hur ni ska arbeta och vilka kunskapskrav som du behöver uppnå. Om du klickar på “Planering” kan du läsa denna information och fråga din lärare om det är något du funderar över.

9.

Om du klickar på “Skolinfo” hittar du information om vilka dagar som du har lov och när terminen börjar och slutar.

10.

Här hittar du dina uppgifter som dina lärare lagt upp i Admentum. Du kan se när de ska lämnas in och vilket resultat du fått på uppgiften. Uppgifter och läxor hittar du även under ditt schema.

11. Under schemat finns även en matsedel som du kan bläddra i för att se vad som erbjuds i skolrestaurangen under veckan och nästkommande veckor.

Hangouts chat & meet

I Hangouts Chat & Meet kan du chatta med dina lärare och klasskamrater. Ni kan arbeta med en gemensam uppgift, få information om uppgifter och ställa frågor till dina lärare.

Vid en eventuell stängning av skolan kommer du att behöva koppla upp dig på Hangouts Chat & Meet för att din lärare ska kunna ta närvaro och ha en genomgång på hur din skoldag kommer att se ut och vilka uppgifter du ska arbeta med.

  1. På din dator finns en app installerad som heter “Chat”.
    Klicka på den och logga in med din Västerholm-mail.


  1. Din lärare kommer att lägga till dig i något som heter ett “chattrum”. I detta rum kommer du och dina klasskamrater att finnas med tillsammans med dina lärare. Du kanske kommer att vara med i flera chattrum beroende på om dina lärare skapar chattrum för deras ämne. Till vänster kommer du att se vilka rum du är med i och vilka personer som är online.


  1. I chattrummet kan du skicka meddelanden i något som kallas för “trådar”. För att skapa en tråd trycker du på “Ny tråd i ______”.

När du skriver i en tråd kan alla som är med i chattrummet se det du skrivit.

Tänk på att inte skriva inlägg som handlar om elever, lärare eller något för skojs skull.

Trådarna används för att ställa frågor om dina uppgifter, planering eller något viktigt du behöver veta för att komma vidare med ditt skolarbete.

Chattrummet ska ha samma trivselregler som i ett vanligt klassrum där alla ska känna sig trygga.

4. För att svara på något som din lärare har skrivit trycker du på “svara” i verktygsfältet. Du kan även ladda upp dokument och svara med smileys.

5. Din lärare kan komma att behöva ta närvaro på dig och dina klasskamrater samt ha en genomgång på hur din skoldag kommer att se ut och vilka uppgifter du ska arbeta med. Läraren kommer att skicka ut en inbjudan till ett videomöte. För att gå med i videomötet klickar du på “Gå med i videomöte” och sedan öppnas ett nytt fönster upp, där klickar du på “Gå med nu”.

6. Du kommer nu att få upp små fönster med alla elever och lärare som deltar i mötet och du kommer att se och höra alla.

När du ansluter till mötet är det viktigt att stänga av din mikrofon för att inte alla ska prata i mun på varandra.
Mikrofonen ska vara avstängd så att läraren också kan ta närvaro och ha en genomgång.

Om du vill ställa en fråga kan du göra det genom att skriva i chatten, högst upp i det högra hörnet först.

Om du inte vill ha din kamera påslagen behöver du inte ha det. Du stänger av din kamera genom att klicka på kamerasymbolen.

7. För att skicka ett meddelande till en person så trycker du på personens namn. Då öppnas ett nytt fönster i chatten och du kan skriva ditt meddelande.

Classroom

Google Classroom har liknande funktioner som Hangouts Chat och har använts av lärare och elever på Västerholm under en lång tid. I Google Classroom lägger din lärare in uppgifter, videoklipp, prov och material till dig. I Classroom kan du kommunicera inne i dokument genom kommentarer och i flödet i Classroom.

Din lärare skapar en kurs som du behöver gå med i, du kan göra det på följande sätt:

Gå med i en kurs med hjälp av en kurskod

Om läraren gett dig en kurskod lägger du till dig själv i kursen med hjälp av den. Du trycker på “+” → “gå med i kurs” och knappar in kurskoden du får av din lärare. Du kan få koden av läraren i kursen eller via e-post.

Tacka ja till en inbjudan från läraren

Om du har fått en inbjudan från läraren står det “Gå med på kurskortet på startsidan i Classroom”.

Nu kan du ta del av de uppgifter och information som dina lärare delar med dig. Du kan ställa frågor och lämna in in uppgifter. När du öppnar en hemuppgift eller fråga i Classroom kan det finnas ett dokument med ditt namn som bilaga. Det är din egen kopia av dokumentet. Du kan jobba med det och sedan lämna in det som din hemuppgift. Dokumentet finns på din Drive.

När du har arbetat färdigt med dokumentet och är redo att lämna in det kan du klicka på “Lämna in”. När du blir tilldelad en uppgift av läraren markeras den som “Tilldelad”. Om du inte lämnar in uppgiften i tid markeras den med “Saknas” eller “Sen inlämning” när slutdatumet eller sluttiden har varit. Om en uppgift t.ex. ska lämnas in före 9.00 ska du lämna in den senast klockan 08.59. Om du lämnar in den klockan 9 prick räknas den som försenad.

En lista med alla uppgifter visas på sidan “Ditt arbete”. Du kan kontrollera betyg, granska hemuppgifter och slutdatum samt visa alla uppgifter som saknas eller är försenade. I videoklippet bredvid kan du se hur man använder sig av Classroom.

My Study Web

På My Study Web hittar du videolektioner och olika övningar i ämnena matte, svenska, engelska, fysik, kemi & biologi. Till varje lektion finns självrättande uppgifter och du kan samla poäng och ta dig upp på olika topplistor. På Västerholm har alla elever tillgång till My Study Web och du får din inloggning av din lärare.


  1. När du loggar in på My study Web börjar du med att välja ett ämne och sedan ett område t.ex “Engelska → grammatik”.

  2. Du kan nu titta på lektioner där du får en genomgång i ett visst moment och därefter kan du arbeta med olika övning där du kan samla poäng och klättra på topplistan.

  3. Din lärare kan se dina resultat och tilldela dig övningar som utmanar dig ännu mer!

Du kan titta på denna video som förklarar hur du använder My Study Web.

Digilär

Många av er har säkert redan använt sig av Digilär, främst kanske i SO och NO men Digilär finns även tillgängligt i andra ämnen. De flesta eleverna har en inloggning till Digilär, om du saknar en inloggning kan du alltid fråga din lärare.


  1. Tryck på “Logga in” längst upp i höger hörn. Skriv in din mail och lösenord och logga in.

  2. Välj det ämne och arbetsområde du vill arbeta med t.ex religionskunskapKristendomen.

  3. Nu kan du välja att titta på en introduktionsfilm om kristendomen och se vilka kapitel som ni kommer att behandla i detta område.

  4. När du väljer ett kapitel kan du välja mellan att läsa och lyssna på texten, du kan också lyssna och läsa olika bildberättelser.


6. När du trycker på “Uppgifter” kan du arbeta med uppgifter till det du just läst/lyssnat på.

7. Efter att du arbetat färdigt med ett område hittar du repetitionsuppgifter längst ner på sidan.


5. Om du väljer att lyssna på texten kan du välja mellan olika alternativ.

Övningsmästaren

Övningsmästaren används främst i ämnet engelska på mellanstadiet. Här kan du som elev lyssna på de texter som ni arbetar med i böckerna What’s Up och du kan även träna på glosor, grammatik etc.

  1. Besök www.ovningsmastaren.se


  1. Klicka på “Engelska → 4-6


  1. Scrolla ned på sidan tills du hittar “What’s Up” böckerna


  1. Klicka på den boken du arbetar med och därefter väljer du Unit


  1. Tryck på det kapitel du vill arbeta med och nu kan du välja mellan att lyssna på texten, träna glosor, träna meningsbyggnad etc.

Skolplus

Skolplus är en hemsida med mängder av övningar i främst matematik och svenska-ämnet och passar främst elever i åk F-6. Övningarna är blandade uppgifter med både glosor, mattekluringar och spel som ökar din lust att lära. Alla elever i åk F-6 på Västerholm har tillgång till Skolplus, om du inte har en inloggning så pratar du med din lärare.

På Skolplus väljer du vilket ämne du vill arbeta med och därefter kan du välja bland olika övningar som passar dig bäst. Du kan också spela en hel del skolrelaterade spel! För att få tillgång till alla spel och övningar behöver du logga in längst upp i det högra hörnet.

Oribi speak

Oribi speak läser upp den text du markerar men kan även ljuda bokstäver och läsa upp ord medan du skriver en text. På så sätt kan du höra om du råkat skrivit ett ord eller bokstav felaktigt. Oribi speak är en grön ikon till höger på adressfältet i webbläsaren.

För att använda den markerar du först den text du vill ha uppläst, därefter trycker du på den gröna ikonen. Oribi speak finns på 19 olika språk och det finns en kort film som instruerar dig i funktionerna för Oribi speak.