Admentum Lathund

Skriva en LPP (Lokal pedagogisk planering)

Inför ett nytt arbetsområde/moment ska en ny LPP skapas och delas med eleverna. Den ska sedan gås igenom med eleverna så att de är införstådda med vad de ska arbeta med under en viss period, vad som förväntas av dem etc.

I en LPP ska följande delar finnas med:

  • Syfte

  • Centralt innehåll

  • Så här ska vi arbeta

  • Bedömning

  • Kunskapskrav/matris

För att skapa en LPP

Det tar inte lång tid att skapa en LPP och det är inte alls svårt.
Gör bara följande:

  1. Klicka på "Planering".

  2. Klicka på "Skapa planering" i vänstra kolumnen. Döp planeringen utifrån det arbetsmoment ni ska arbeta med, t.ex. “Geometri åk 4”. Klicka sedan på “spara”.

  3. Fyll sedan i följande:

Start → startdatum för när planeringen ska börja gälla. Detta görs för att planeringen ska kopplas ihop med rätt lektioner.

Slut → slutdatum för planering.

Lärare → fyll i vilken lärare planeringen gäller för.

Grupper → fyll i vilka klass/klasser planeringen gäller för.

Ämne → fyll i vilket ämne planeringen gäller för.

När allt är ifyllt, klickar du på spara.

  1. Klicka sedan på “innehåll”. Skriv sedan in syfte, centralt innehåll, arbetssätt etc.

I högra spalten hittar du kursplaner. Välj aktuell kursplan för ditt ämne.

Skriv sedan in syftet för din planering.

Du kan välja att skriva fritt eller kopiera direkt ur

kursplanen. För att kopiera, markerar du stycket/meningen etc. När du markerar dyker det upp en blå ruta ovanför det markerade området där det står “använd”. När du klickar på denna ruta, klistras det du markerat in i din planering.

  1. Scrolla sedan vidare till “centralt innehåll”. Du kan göra på samma sätt här, antingen skriver du in din egna text eller så kopierar du direkt ur kursplanen, på samma sätt som ovan.

  2. Under rubriken “Metod/arbetssätt” beskriver du konkret vad vi ska arbeta med, t.ex “Vi kommer att arbeta med geometrikapitlet i matteboken s.49-55. Vi kommer även att tillverka egna geometriska figurer av papper”.

  3. Under rubriken “Bedömning” kan du klistra in kunskapskrav eller enbart skriva vad eleverna ska kunna efter avslutat arbetsområde och vilka examinationsformer som kommer att tillämpas. Väljer du det senare, skriver du under rubriken “Beskriv vad som skall bedömas och hur bedömningen kommer att gå till”. Du kan t.ex skriva “Efter avslutat arbetsområde ska du kunna benämna och skapa olika geometriska objekt. Du kommer att examineras genom ett skriftligt prov, muntliga diskussioner i klassrummet, grupparbete” etc.


När du fyllt i allt detta, trycker du på spara.


  1. Tryck sedan på “matriser”. För att skapa en ny matris trycker du på “skapa ny matris” och döper den. Välj sedan om du vill skapa en egen matris (fritext) eller om du vill använda dig av kunskapskraven. Tänk på att kunskapskraven endast är tillgängliga från åk 6.

För att använda dig av kunskapskraven, väljer du “kunskapskrav” och därefter årskurs och ämne. Tryck på spara och välj sedan vilka delar i matrisen du vill använda i din planering. Tryck sedan återigen på spara. Kunskapskraven kommer nu att vara kopplade till din LPP.

När du är färdig, trycker du på “Till kopplad planering” högst upp i det högra hörnet.

Om du väljer att skapa en egen matris, trycker du på “fritext” och väljer ämne. Sedan döper du om kolumnerna “E, C, A” till “grundläggande kunskaper, utvecklade kunskaper & väl utvecklade kunskaper”. Du kan flytta kolumner och rader genom att hålla muspekaren över raden/kolumnen och klicka sedan på det kugghjul som visas.

Lägg till fler rader eller kolumner genom knapparna under matrisen. Du kan välja att visa läroplanens kunskapskrav bredvid matrisen genom att klicka på knappen "Visa kunskapskrav", så att du sedan kan klippa och klistra in texter i matrisen, eller skriva utifrån HEJA/UNIKUM. När du är färdig, trycker du på spara och därefter “Till kopplad planering” högst upp i det högra hörnet. Du kan alltid redigera eller ta bort din matris från planeringen, det kan du göra genom att trycka på alternativen under matrisen.

  1. Klicka på "Publicera" när du är helt klar med din LPP. Du får då en överblick på din planering i det högra fältet. När du läst igenom och känner dig nöjd klickar du på “publicera”. Din LPP kommer nu att vara synlig för elever och finnas under skolans planeringar. Om du inte publicerar din planering, så finns den under “planering → mina opublicerade”.

  2. Klart! Du kan alltid göra ändringar i planeringen och matrisen även om den är publicerad och tillgänglig för elever. Du klickar bara på din planering och trycker på “redigera planering”.

LEKTIONSPLANERING / INFORMATION

Du kan skriva en kort lektionsplanering för varje lektion i Skolplattformen. Detta gynnar eleverna, då de får en förförståelse för vad lektionen kommer att innehålla men även för dig som pedagog, då det kan fungera som en slags dokumentation. Du kan även skriva in centrala begrepp för just den lektionen, lägga upp länkar som eleverna ska titta på innan lektionen etc.

För att skapa lektionsplaneringar/information gör du följande:

  1. Tryck på aktuell lektion på ditt schema.

  2. Tryck på “ändra informationen”.

  3. Skriv din lektionsplanering/information.

  4. När du är klar, trycker du på “spara”.

Gör en bedömning

Bedömning i matris

Bedömningar i matrisen ska göras kontinuerligt, uppdateras och hållas levande. När läraren bedömer eleven, klickar man i matrisen. Om du inte har läst klart ett arbetsområde så gör du en bedömning på det ni har arbetat med hittills.

För att göra en bedömning i matrisen gör du följande

  1. Klicka på “bedömning” och sedan på “planeringar”. Välj den planeringen som är aktuell för bedömning. När du klickar på din planering dyker dina elever upp på sidan.


  1. Bredvid varje elev står det “visa”. När du trycker på “visa” dyker matrisen upp för aktuell planering och elev. Klicka i en cell för att göra en bedömning. När du klickar i ett fält markeras det med grön färg, vilket betyder att eleven uppfyller kravet. Klickar du en gång till i ett grönt fält så blir det istället gult, vilket betyder att eleven nästan uppfyller kravet. När du är klar, stänger du matrisen och dina ändringar sparas automatiskt.


  1. Klart!

Prognosbedömning

Prognoser ska göras kontinuerligt, varannan vecka. Dessa är tillfälliga och kan ändras ända fram tills det kommunicerade avläsningsdatumet, då prognosfältet låses, därefter publiceras och kan då inte ändras. Fördelen med att göra frekventa “tillfälliga” prognoser är att ni får ett diskussionsunderlag vid ESM, tidigt kan tillsätta åtgärder, laget får en ständig nulägesrapport över hur årskursen ligger till. Alla mentorer kan följa sina mentorselevers nuläge ända fram till avläsningstillfället och genom det coacha “sina” elever vid exempelvis en ev. negativ “tillfällig” prognos för att genom det åstadkomma en förändring innan datumet för avläsningstillfället, då informationen publiceras och blir synlig för elev och VH.

För att göra en prognosbedömning gör du följande

  1. Klicka på bedömning och sedan på “prognos → sätt prognos” i vänstra kolumnen.

  2. Dina elever listas och du klickar i de olika kolumnerna.

3. Lämna en kommentar genom att klicka på “pennan” längst ut till höger. Skriv vad eleven behöver göra för att nå lägsta kunskapskrav (om elev riskerar att inte nå målen). De elever som når lägsta kunskapskrav ska få en formativ bedömning, man skriver alltså vad eleven kan göra för att utvecklas framåt och nå högre kunskapskrav. När du skrivit en kommentar klickar du på spara.

4. För att få en översikt på elevernas prognoser klickar du på “prognoser” och väljer den årskurs och klass du vill ha översikt på. Där ser du också om eleven fått en kommentar genom att det dyker upp en pratbubbla längst ut till höger. I pratbubblan finns alla kommentarer samlade i de olika ämnena.

Betygssättning

För att sätta betyg gör du följande

  1. Klicka på bedömning och sedan på “betyg → sätt betyg” i vänstra kolumnen.

  2. Dina elever listas och du sätter aktuellt betyg.