Selaras dengan teguran audit keselatamatan FABU, MKUB telah memohon untuk pemasangan jeriji keselamtan besi. Namun setelah membuat lawatan tapak, pihak BPA mencadangkan penukaran pintu biasa (flush door) kepada pintu keras (hardwoord). Setelah memohon selama 2 tahun, akhirnya penukaran keempat-empat pintu makmal kepada pintu padu (solid) telah selesai.
Sekali lagi kumpulan penyelidikan BIM (BIMRG) telah dilantik oleh Jabatan Pendidikan Politeknik dan Kolej Komuniti (JPPKK), Kementerian Pendidikan Tinggi (KPT) sebagai penyedia “Program Pentauliahan Profesional Jangka Sederhana Bagi Pegawai Pendidikan Pengajian Tinggi (PPPT)” yang melibatkan tenaga pengajar politeknik dan Kolej Komuniti seluruh Malaysia.
Program bermula dari 28 Julai 2024 sehingga 30 Oktober 2024
Team OSCA telah mengadakan sesi temubual dengan YBrbhg. Dekan pada 20/5/2024 (Isnin) jam 2.30 petang di Pejabat Dekan.
Sehubungan dengan itu pihak OSCA telah menyatakan hasrat mengambil gambar di Makmal Ukur Bahan bagi tujuan mempromosikan fakulti.
Hal ini berdasarkan kepada kualiti program akademik yang diiktiraf, kadar kebolehpasaran graduan yang tinggi, serta kemudahan fasiliti seperti studio, makmal kerja lapangan, dan makmal komputer yang kondusif untuk kerja kreatif dan lapangan menarik perhatian para pelajar untuk menyambung pengajian di UTM.
Bahagian Pengurusan Aset telah melaksanakan satu sesi kemasukan data dan penggunaan sistem Pengurusan Ruang Universiti yang melibatkan semua Pengurus Fasliti PTJ di UTM Johor Bahru, Pagoh dan Kuala Lumpur.
Program diadakan pada 31 Januari 2024
Kumpulan penyelidikan BIM (BIMRG) telah dilantik oleh Jabatan Pendidikan Politeknik dan Kolej Komuniti (JPPKK), Kementerian Pendidikan Tinggi (KPT) sebagai penyedia “Program Pentauliahan Profesional dalam Pemodelan Maklumat Bangunan (BIM)” yang melibatkan tenaga pengajar politeknik dan Kolej Komuniti seluruh Malaysia.
Program ini dijalankan selama 95 hari dari 27 November 2023 sehingga 28 Februari 2024 dan dalam tempoh ini, para peserta akan menggunakan Makmal Komputer Ukur Bahan (MKUB) selama 35 hari. Pemilihan lokasi ini dibuat oleh kerana pihak Lembaga Pembangunan Industri Pembinaan Malaysia (CIDB) telah mensyaratkan supaya latihan hanya boleh dibuat di kemudahan perkomputeran yang telah diaudit oleh pihak CIDB sahaja.