Vägledning för lärare

Hur ska Skolon användas

Med hjälp av Skolon kommer digitala läromedel och verktyg att synliggöras och bli mer lättillgängligt för dig som pedagog och för dina elever. Du som lärare kommer också att få mindre administration då alla dina elever redan finns tillgängliga i alla verktyg. 

Alla användare och dess kopplingar till klass blir inlästa i Skolon via elevregistret, inga manuell hantering sker i Skolon. Fritidshem eller förskola blir inte inlästa. Kommer du inte in i Skolon kontakta din skoladministratör.

Det är viktigt att du och dina elever använder Skolon för att

Mer att tänka på

Läs mer här om olika funktioner i Skolon

Min samling

Som lärare (och elev) når du dina digitala verktyg och läromedel via Min samling i Skolon. Min Samling är Skolons startsidan och den är personligt anpassad, dvs du ser bara  de applikationer som du har rätt att se. 

Läs mer om Min samling här

Lärarrummet

I  Skolon finns det också en funktion som heter Lärarrummet och där kan du se dina elever, klasser och grupper samt se tillgängliga verktyg/läromedel för dina elever. 

Läs mer om Lärarrummet här

Biblioteket

Du kan även söka i funktionen Biblioteket i Skolon efter en mängd andra verktyg och läromedel. Om du hittar ett verktyg/läromedel som du vill testa i Biblioteket  så kontaktar du IT och Digitalisering via ett supportärende för att påbörja en eventuell demoperiod.

Läs mer om Biblioteket här

Inställningar

Du som lärare kan även hantera dina personliga inställningar i funktionen Mina inställningar där du tex kan hantera notiser och ändra språk. 

Läs mer om Mina inställningar här

Pseudonymiseringsfunktion

I Skolon finns en pseudonymiseringsfunktion som kan skicka dina och dina elevers personuppgifter pseudonymiserade till de leverantörer som befinner sig ett tredjeland, som tex USA. 

Läs mer om Pseudonymiseringsfunktionen här