Utbildning Naturtid

   Rastverksamhet   |   Skolskogar I      Inspiration     I     Länkar o litteratur    I   Utbildning Naturtid

Utbildning i utomhuspedagogik

Var med och lyft skolan i Partille in i en mer hållbar och hälsosam framtid!

Att arbeta med friluftsliv är att arbeta med folkhälsa, eftersom friluftslivet bidrar både till fysiskt och psykiskt välmående. Men det är inte bara de hälsofrämjande effekterna som gör utomhusundervisningen intressant. Det finns också mängder med forskning som visar på stora pedagogiska och sociala fördelar med att flytta ut undervisningen från det traditionella klassrummet. Ökad studiemotivation, förbättrad självkänsla, positiva effekter på inlärningsförmågan och skolprestationer, minskade stressnivåer och minskad sjukfrånvaro, minskade skillnader mellan hög- och lågpresterande barn, är bara några av de positiva effekterna som forskning visat på i samband med utomhusundervisning. Dessutom blir det enklare att tillrättalägga undervisning för barn med olika behov, då det är högt till taket och gott om plats för alla. 


Därför har Naturtid tillsammans med Partille kommun tagit fram specifika fortbildningar i utomhuspedagogik för er lärare i kommunen.


Utbildningstillfällen vt 23

Lärare i år f-3 

En fortbildning med fokus på utomhuspedagogik speciellt framtagen för målgruppen. Här arbetar vi konkret och praktiskt med dina egna förutsättningar, vilket kan skiljas mycket från skola till skola. Målet är att förenkla, inspirera och konkretisera hur du kan skapa givande lektioner ute med en tydlig koppling till läroplanen. I denna kurs läggs inte huvudfokus på det tids- och utrustningskrävande friluftslivet, utan här vill vi visa på hur man med enkla medel kan arbeta ute även under en vanlig skoldag och med vanliga skolämnen. Vi diskuterar, utforskar och reflekterar och målet är att du ska känna dig både inspirerad och tryggare med att ta ut undervisningen. Var med på kursen och ge dina elever möjlighet till att vara mer ute i skolan!

Lärare i fritidshem 

Till våren planerar vi en återträff för de som gick utomhuspedagogik-utbildningen läsår 21-22. Det blir nya tips och idéer, samt erfarenhetsutbyte fritidshem emellan onsdag 5 april kl. 8.30-12. Stäm av med kollegor och rektor och anmäl er på länken nedan, så kommer mer information när det närmar sig: 

Tips från Hanna och Tobias på Naturtid

Lösningar på hinder, sammanställt av Hanna och Tobias

Gå gärna med i Teamschatten Utomhuspedagogik-gruppen för att utbyta tips och erfarenheter (maila frida.linden@partille.se så lägger hon till dig)

Planeringsverktyg för lektioner ute


Vem är Naturtid

Hanna och Tobias, som startat företaget Naturtid, har båda tagit en treårig kandidatexamen i friluftsliv, kultur- och naturvägledning i Norge med flera högskolepoäng inom pedagogik.

Naturtids vision är att skapa, öka eller återuppväcka ett naturintresse.

"Vi tror på att tid i naturen påverkar oss till en mer aktiv, hälsosam och reflekterad livsstil. Något som blivit allt mer viktigt i dagens prestationssamhälle. Vi brinner för att se människor utvecklas till att på ett tryggt, inspirerande och medvetet sätt använda naturen mer i sin vardag.

Vi på naturtid älskar att jobba med pedagogik och utbildning i naturen oavsett om det gäller vuxna eller barn. Vi har undervisningserfarenhet med fritidsverksamhet, förskola, lägerskola, gymnasiet, folkhögskola och universitet och är vana med att ta hand om gruppers säkerhet, utveckling och lärande i skogen, på havet och på fjället."

Under läsåret 21-22 genomförde 36 lärare från alla fritidshem i Partille kommun en fortbildning med fokus på friluftsliv och utomhuspedagogik speciellt framtagen för fritidspedagoger. De arbetade konkret och praktiskt utifrån  egna förutsättningar och målet var att förenkla, inspirera och konkretisera hur vi kan skapa mer friluftsliv och använda mer utomhuspedagogik i skolan.  

 I kursen visades på hur man med enkla medel kan arbeta ute även under en vanlig skoldag. Genom att diskutera, utforska och reflektera  bemöttes de hinder som idag kan gör det svårt att komma ut. Kursen genomfördes under två förmiddagar med ca en vecka emellan under hösten samt ett uppföljande tillfälle på våren. Partilles skolskogar användes som klassrum.