En innehållsrik och utvecklande höst med ALP


En innehållsrik och utvecklande höst med ALP

Intresset för ALP som metod för kollegialt lärande var stort inför hösten. Rekordmånga ansökte om observatörsuppdrag och även erfarna ALPare sökte förnyat uppdrag. Kullegårdens förskola och grundsärskolan i Öjersjö tog emot lärande besök med observatörsteam från grannkommunerna.


Observatörsuppdraget lockar många

”Att få läsa litteratur, forskning och styrdokument som diskuteras med engagerade kollegor ger mycket för min lust att arbeta vidare i min verksamhet. Årets uppdrag gav mig erfarenheter som jag direkt kan ta med mig ”hem”.

”Jag använder mig av ALP-verktygen dagligen i mötet med elever, föräldrar och kollegor. Att använda öppna nyfikna frågor öppnar upp till goda samtal. Ett systemiskt bemötande skapar medmänskliga möten som vi alla mår bra av”.

Intresset för ALP som metod för skolutveckling och kollegialt lärande är fortsatt stort. Rekordmånga, 13 pedagoger från Partille, ansökte om att få bli observatörer inför detta läsår. Även erfarna observatörer sökte sig tillbaka och bidrog till väl balanserade ALP-grupper. Under hösten har vi haft tre utbildningsdagar för observatörer. Förutom den första, som riktar sig till nya observatörer, en fullspäckad dag med föreläsningar och praktiska övningar, hade vi, som traditionen bjuder, två utbildningsdagar i Varberg. I år låg fokus på att fördjupa förståelsen för de olika delarna i ALP-processen och att reflektera över hur teorier om lärande mer eller mindre medvetet påverkar hur vi planerar, genomför och hur vi kommunicerar kring lärande och undervisning. Camilla Lanhage, utvecklingsledare i Lerum föreläste om den systemiska teorigrunden. Lektor Tuula Maunula och förstelärarna Patric Nordlander och Linda Olsson synliggjorde lärandeteoriernas betydelse på ett överskådligt och lustfyllt sätt. Dagarna genomsyrades som alltid av lärande samtal.

ALP-besök i två arbetslag i Partille

” Vi fick ut mer än förväntat – ett helt suveränt ALP-gäng”.

”Vi har fått upp ögonen för det som fungerar i vår verksamhet och har dragit lärdomar som vi har användning för i vårt fortsatta utvecklingsarbete kring utevistelse”.

Kullegårdens förskola och ett fritidshem på grundsärskolan på Öjersjö Brunn tog emot lärande besök i höst. Arbetslagen på Kullegårdens förskola valde att sätta arbetet kring undervisning utomhus i fokus. Frågan om hur begreppet undervisning kan definieras är en aktuell fråga för alla förskolor och även ALP-besöket bidrog till reflektioner kring begreppet. Tid ägnades förstås även åt att reflektera och vidga perspektivet kring förskolans olika utemiljöer och möjligheter till lärande där.

Fritidshemmet på Öjersjö Brunn ville få sitt arbete belyst utifrån hur de kopplar sina aktiviteter till styrdokumenten. Besöket bidrog till ett intensivt reflekterande kring att ta fram pedagogiska planeringar med utgångspunkt i elevernas behov kopplat till de förmågor som vi enligt styrdokumenten ska arbeta med.

Nu kan Ni ansöka om ett lärande besök i ert arbetslag till våren.


Ledar-ALP 18/19

Nio skolledare varav tre från Partille deltar under året i Ledar-ALP. En skolledare från varje kommun bildar ett team med erfarenheter från olika verksamheter. De kommer under läsåret att besöka varandra och hålla lärande samtal utifrån valda utvecklingsområden. Förväntningarna var stora under uppstartsdagen i september.

Samtliga deltagare i ALP-sammanhang var vid utvärderingen överens om att det är utvecklande och stärkande att få vara del i ett så positivt sammanhang som ALP är!