Aktuellt

Boka Siv och Sam - digitalt


En ordlös mimföreställning om vänskap. Om det svåra och fina i att leka tillsammans. Siv och Sam gör sitt yttersta för att ta sig an det lilla livets stora utmaningar. I de två vännernas värld är det lätt att trassla in sig i vardagen. Men vad händer när Siv plötsligt försvinner i tvätten och vem är spöket? Med varm komik får vi följa med på en tillsammanslek där det kroppsliga står för berättandet och musiken tar oss till stumfilmens värld. Från tre års ålder och uppåt.

Digitalt möte uppblandat med föreställning

I det digitala mötet får barnen, varvat med den förinspelade föreställningen träffa Siv och Sam live i ett interaktivt möte. Genom lek och övningar berör vi föreställningens tematik och form: Tillsammanslek, kommunikation och rörelse.

Längd: ca 40 min

Förskolan behöver vara utrustad med:

-Dator, gärna med separata högtalare för bästa möjliga ljud.

-Projektor och filmduk alt vit ren vägg varpå sändningen projiceras samt HDMI-sladd

Ytterligare information och guidning kommer när det närmar sig.

Tips:

Förbered gärna rummet med sittplatser och kuddar. Samla barnen utanför rummet och berätta vad som ska hända.

Släpp in barnen precis innan mötet börjar. Detta för efterlikna ett fysiskt teaterbesök så mycket som möjligt och höja förväntningarna

Pedagogmaterial:

Efter mötet skickas ett pedagogmaterial ut med tips kring lekar och övningar för att fördjupa mötet.

Kontakta Hilda Rydman för att boka på tel. 070-212 86 37 eller hilda.rydman@gmail.com


Skräpplockardagarna 2021

Varje vår deltar Partille i Vi Håller Rent- Håll Sverige Rents aktion mot nedskräpning. Runt om i landet plockar förskolor, skolor, föreningar, företag och privatpersoner skräp – både för att göra sin närmiljö lite finare och för att visa att nedskräpning inte är okej. 2019 deltog 690 647 hjältar runt om i landet!

I Partille inbjuder vi nu förskolor och grundskolor F-5 att delta. Anmäl er här. Alla anmälda förskolor, skolor får kostnadsfritt Håll Sverige Rent skräpplockarmaterial bestående av sopsäckar, soppåsar och digitalt pedagogiskt material. Materialet distribueras direkt till deltagande förskole/skola i god tid innan aktiviteten.

Om ni ser att ert upplockade skräp inte ryms i ert ordinarie kärl kan ni kostnadsfritt beställa hämtning av materialet. Det gör ni genom att lägga det upplockade materialet i en 240L-plastsäck och ställa den bredvid era kärl för restavfall (gröna). Denna hämtning av ”extra-säck" sker i samband med er nästa ordinarie tömning genom att ni skickar en beställning till kundcenter@partille.se. Vid beställning anger ni: Skola, adress, att säckarna är uppställda i skolans miljörum och antalet säckar ni önskar få hämtat i samband med nästa tömning. Bifoga koden ”Skräpplockare 2021”.

Om ni hittar glas, metall, farligt avfall eller grovavfall eller liknande som inte skall gå till förbränning ber vi er hantera dessa material enligt skolans gällande rutin för dessa avfallsslag. Tag kontakt med förskolans/skolans vaktmästare för information om hantering. Ett exempel är grovavfall som avlämnas på kommunens återvinningscentral i Öjersjö.

Vid beställning eller frågor om som berör hämtning av avfall kan ni kontakta kundcenter@partille.se

Vid andra frågor som berör Skräpplockardagarna vänligen kontakta sofia.jensen@partille.se

Var med du också i kampen mot skräpet!

Grundkurs Microbits

Kom igång med Microbits


Det var nu några år sedan Partille kommun gjorde en insats kring utbildning och uppstart av arbetet med Microbits ute på skolorna. Då köptes det in en halvklassuppsättning an Microbits till varje skola. Nu erbjuds en workshop avsedd som en repetition av detta uppstartsmaterial och möjlighet att som lärare få grunderna i hur du kan jobba med Microbits tillsammans med eleverna.

Workshopen riktar sig till dig som behöver en grundrepetition eller till dig som är ny i användandet av Microbits.

Verkyg: dator eller platta, gärna en Microbit, men ej nödvändigt

Plats: Makerspacet eller digitalt via Meet

Dag: Onsdagen den 5 maj

Tid: 15:00-16:15

Om du har frågor, kontakta jenny.bolander@partille.se

Anmälan gör du här



Digitalt skapande del III: Utforska Greenscreen

För dig som arbetar i förskolan och skolans tidigare åldrar

Genom workshopen får du lära dig grunderna i att använda Greenscreen. Greenscreen är ett bra verktyg att använda då det skapar många spännande samtal kring film och bilder. Vad är på riktigt? Kan ett barn vara större än en myra ? Att jobba med Greenscreen innebär lite förenklat att man kan ”trolla bort” en enfärgad bakgrund på en bild av sig själv eller något annat, för att sedan placera sig själv mot en annan bakgrund.


Till vem riktar sig workshopen: Du som arbetar i förskolan och skolans tidigare åldrar i Partille kommun

Förkunskaper: Vilja och mod att testa något nytt

Ta med dig: lärplatta/iPad med appen Green Screen by do ink och exempelvis några figurer ex lego, djur, en grön bakgrund (tyg, filt, papper) etc

Dag och tid: 10 maj kl. 14:30-15:45 eller 4 juni kl. 09:30-10:45, workshopen sker digitalt via Teamsmöte. Du får en inbjudan med länk ca en vecka innan workshopen.


Anmäl dig här.


Vill du och dina kollegor ha en workshop men passar inte tiderna ovan finns möjlighet att höra av sig för att hitta en annan tid. Kontakta mig på malin.osterloh@partille.se


Genomgång av Polyglutt

För dig som arbetar i förskolan

Genomgången av Polyglutt riktar sig till dig som är ny användare och vill lära dig mer om Polyglutts olika funktioner.


Till vem riktar sig workshopen: Du som arbetar i förskolan

Ta med dig: lärplatta/iPad där Polyglutt finns

Dag och tid: 17 maj kl. 15:00-15:45, workshopen sker digitalt via Teams. Du får en inbjudan med länk ca en vecka innan workshopen.


Anmäl dig här.


Kom igång med ditt Easi-scope ägg

För dig som arbetar i förskolan

Easi-scope är ett smart trådlöst mikroskop med inbyggt Wi-Fi. Perfekt till att undersöka skillnader i olika material, se närmare på insekter, löv, huden m.m. Förstorar upp till 43x. Kan även ta foton och korta filmer på ca 30 sek. Genom denna workshop får du lära dig hur du kan använda ditt Easi-scope ägg. Hur kopplar du ihop det med lärplattan? Hur kan du använda det tillsammans med barnen?

Till vem riktar sig workshopen: Du som arbetar i förskolan i Partille kommun

Förkunskaper: Vilja och mod att testa något nytt

Ta med dig: lärplatta och ditt Easi-scope ägg (titta innan så att du har appen Xploview installerad på din lärplatta, om inte kontaktar du din IKT-pedagog)

När: 29 mars kl. 15:00-16:00

Workshopen sker digitalt via Teams. Du får en inbjudan med länk ca en vecka innan workshopen.


Anmäl dig här.


Vill du och dina kollegor ha en workshop men passar inte tiderna ovan finns möjlighet att höra av sig för att hitta en annan tid. Kontakta mig på malin.osterloh@partille.se


Digitalt skapande del II:

Skapa en egen film med Stop Motion och iMovie?

För dig som arbetar i förskolan eller grundskolans längre åldrar


Genom en workshop av Stop Motion och iMovie får du lära dig grunderna i hur du kan skapa en egen film. Stop motion är en teknik där man fotograferar bildruta för bildruta med en stillbildskamera (lärplattan). Man tar sedan fotosekvensen och lägger in den i ordning i ett redigerings program för att på så vis skapa en film av det fotograferade materialet. Du lägger sedan till musik, ljudeffekter och/eller eget inspelat ljud genom appen iMovie.

Till vem riktar sig workshopen: Du som arbetar i förskolan eller grundskolans längre åldrar i Partille kommun

Förkunskaper: Vilja och mod att testa något nytt

Ta med dig: lärplatta/iPad och exempelvis några figurer ex lego, djur etc

När: 19 mars eller 26 mars kl. 09:30-10:45

Workshopen sker digitalt via Teams. Du får en inbjudan med länk ca en vecka innan workshopen.


Anmäl dig här.


Vill du och dina kollegor ha en workshop men passar inte tiderna ovan finns möjlighet att höra av sig för att hitta en annan tid. Kontakta mig på malin.osterloh@partille.se

Inspirationsfilm 1 Inspirationsfilm 2


På grund av pandemin har beslut fattats i krisledningsgruppen att ställa in alla kulturarrangemang tills vidare.

Vi hoppas innerligt att snart kunna erbjuda kultur för barn och unga igen!

Siv och Sam till förskolan

boka en kulturupplevelse

Det har varit svårt att få sin inplanerade kulturupplevelse i denna tid så här kommmer ett alternativ för er som har ett besök kvar.

Varje förskola kan höra av sig direkt till kontaktpersonen Hilda Rydman på mail: hilda.rydman@gmail.com och komma överens om det alternativ som passar för dem. Finns utomhus , inomhus och snart även digitalt att boka.

Läs mer om föreställningen här och se en trailer här 😊

Ledarskap i tuffa tider

en digital föreläsning riktad till dig som är ledare eller möter barn och unga i Partille kommun!


Hur har ditt ledarskap påverkats under pandemin? Att vi ledare tar hand om oss själv är viktigt för att kunna prestera som ledare. När stressen kommer – hur gör du då? Vad är det som händer i hjärnan när vi är glada och ledsna? Går det att påverka? Vad är det som laddar din energi? Föreläsningen kommer ge inspiration i hur du kan förhålla dig till jobbiga känslor och tankar.

Läs mer om föreläsningen här och anmäl dig på denna länk😊

Vill du veta mer om Etwinning och Internationella samarbeten?

Vill du utveckla elevernas interkulturella kompetens, deras språkkompetens och digitala förmågor? Undersök vad nätverket Etwinning kan göra för dig och din undervisning! Pedagoger från förskola till gymnasiet över hela Europa samarbetar i spännande projekt inom en massa olika ämnen. Gå med i nätverket via www.etwinning.net . Läs mer på den svenska sidan www.etwinning.se och boka gärna en internationell inspirationsworkshop till ditt ämneslag eller arbetslag med utvecklingsledare för internationalisering . Kontakta lena.lindgren@partille.se för bokning eller frågor.


Intro-workshop för nya pedagoger i förskolan och skolan 8 februari resp 27 januari

Du som är ny pedagog i förskolan är välkommen på en introduktion i de digitala system (Unikum, Skola24, Office 365, Teams mfl.) du använder som pedagog i Partille kommun. Introduktionen hålls måndag 8 februari kl. 15:30-16:30. Träffen hålls digitalt via Teams och du får en inbjudan till mötet några dagar innan. Du anmäler dig här.

Du som är ny pedagog i skolan är välkommen på en introduktion i de digitala system (Unikum, Google, Teams mm) du använder som pedagog i Partille kommun. Introduktionen hålls onsdag 27 januari kl. 15:30-16:30. Träffen hålls digitalt via Teams på denna länk och du får en inbjudan till mötet några dagar innan. Du anmäler dig här.


IKT-pedagogträff för förskolan

20 januari 2021

Läsårets första IKT-pedagogträff är onsdag 20 januari kl. 09:00-10:30 via Teams. Inbjudan har skickats via epost. Har ni några frågor kontakta Malin Osterloh, malin.osterloh@partille.se


Luften är fri!


Luften är fri är ett projekt som leds av Svenskt Friluftsliv och Naturvårdsverket och syftar till att få fler människor att prova friluftsliv och långsiktigt fortsätta med det samt öka medvetenheten om friluftslivets värden och allemansrätten.


Arbetet drar igång med aktiviteter i januari 2021 och kommer under varje månad under året ha olika teman för att belysa friluftslivets olika delar. Målgrupper är ovana friluftsutövare men särskilt barn årskurs 4–6 och människor med utländsk bakgrund.

Läs mer här


Alla på samma ställe!

Vid årsskiftet kommer vi att migrera över alla @edu.partille.se-konton till @partille.se för att förenkla samarbeten på våra skolor. Detta påverkar alla som i nuläget har en mailadress med ändelsen @edu.partille.se, då användarnamnet ändras. Alla mail och lagrad information i onedrive kommer att följa med till den nya adressen. Läs mer i den här presentationen.

All information som gått ut kring detta finns samlad på den här sidan.


Nytt app-bibliotek för förskolans appar


I förskolan finns det två app-paket, barn 1-3 år samt barn 3-5 år. Läs mer om apparna i respektive app-paket genom här.



Partille Talks vt 21

Vi söker nu högstadieklasser som vill jobba med retorik kopplat till ungdomars vardag i Partille och påverkan på politiker. Det passar fint in i läroplanens mål om "att varje elev har kunskap om demokratins principer och utvecklar sin förmåga att arbeta i demokratiska former" . Ni får en retorik-workshop med en expert som inspiration och tar sedan fram ett argumenterande tal som presenteras på en debattkväll med lokala politiker i maj. Temat i år är “Tillit”. I klassen övar eleverna genom att spela in sina tal och väljer ut det som känns viktigast och mest genomtänkt. För intresseanmälan och mer info maila frida.linden@partille.se

Det finns en mall på pedagogisk planering i Skolbanken i Unikum som lärare kan använda, Partille Talks 20/21. Där är läroplanskopplingarna inlagda, dels till Övergripande mål och riktlinjer (kap 2) men också till kursplanen i samhällskunskap och svenska.

Vi vill ha tre högstadieklasser, helst från olika skolor, som har varsitt bidrag som framförs på scenen (troligtvis digitalt). Detta bidrag ska spelas in som en ljudfil (max 4 minuter) och finnas färdigt senast 23 april så att vi kan vara förberedda. Ni väljer själva hur ni får fram detta bidrag i er klass. Det blir sedan en stunds bemötande av förslaget/tankarna av de lokala politikerna och tid för dialog. Efter de tre bidragen har vi en paus och sedan är det öppna frågor från publiken, då vi förstås vill ha skolklasserna kvar.

Dessa kvällar är ju ett fantastiskt tillfälle för eleverna att få göra sin röst hörd och påverka på riktigt, och brukar vara uppskattad och välbesökt. Pga smittskyddsläget kommer debattkvällen genomföras digitalt, mer om detta senare. Hör av er till mig med frågor!


Vara sig själv – att hitta sin form i en fyrkantig värld

”Att se på sig själv och känna att det inte är rätt, att något skaver djupt inuti en.”

En föreläsning för personal om hur det kan vara när insidan och utsidan inte matchar.

Syftet med föreläsningen är att öka kunskapen kring att vara trans och bredda perspektivet på skolans roll runt elever som utmanar normerna. Vi tar utgångspunkt i en transpersons resa, varvat med fakta och en inblick i transvärlden generellt. Om vi förstår mer om hur det är att tillhöra en grupp som är normbrytande, kommer vi få det lättare att bemöta alla våra barn och elever med ett normkritiskt och öppet sinne.

Sofia är skolkurator på Öjersjö Storegård. Karin är skolkurator på Öjersjö Brunn och grundsärskolan och dessutom mamma till en transkille på 21 år.

Föreläsningen går att boka för er som önskar ett tillskott i värdegrundsarbetet med normkritiskt fokus.

Kontaktuppgifter: sofia.hindhammar@partille.se karin.nystas@partille.se


Kolla in finalisterna i Partille Stories 2020 och rösta på din favorit!

Nu kan du se alla snygga serier i det här albumet. Läs, tänk, känn och rösta sedan här!


Digitalt skapande del I:

Låt barnen kan skapa sina egna, digitala sagor?

Genom en workshop av NE:s app Berätta får du lära dig grunderna i hur sagan skapas på lärplattan och sedan hamnar som en bok i barnets händer.

Till vem riktar sig workshopen: Du som arbetar i förskolan eller grundskolans längre åldrar i Partille kommun

Förkunskaper: Vilja och mod att testa något nytt

Ta med dig: lärplatta och dator


Workshopen sker digitalt via Teams. Du får en inbjudan med länk ca en vecka innan workshopen.

När: 15, 22 eller 29 januari kl. 09:30-10:45

Anmäl dig här.


Vill du och dina kollegor ha en workshop men passar inte tiderna ovan finns möjlighet att höra av sig för att hitta en annan tid. Kontakta mig på malin.osterloh@partille.se


Inspirationsbok


Kick-off för Partille Stories

I år kör vi tema Serier och det är dags att boka inspirationsbesök och anmäla sig till inspirerande kick-off med lästips den 7:e september. Läs mer och anmäl er här


ÄDK-föreläsning måndag 17/8

För berörda lärare är det introduktions-föreläsning i Sessionssalen kl. 8.30-11. Den websänds via denna kanal. Har du frågor/reflektioner till föreläsaren kan du ställa dem på den här sidan. Marias presentation hittar du här.

Vid funderingar, kontakta frida.linden@partille.se.


Intro-workshop för nya lärare

Torsdag 13 augusti får lärare som är nya i Partille kommun en introduktion i våra digitala system och redskap. Se till att din nya kollega anmäler sig här på någon av de två tiderna på den här länken.