Lärande besök till arbetslag

ALP tar paus under läsår 20/21

På grund av rådande situation Covid -19, tar ALP en paus under detta läsår.

Vi återkommer med information om när ni kan ansöka om ett lärande besök till ert arbetslag igen.




Använd ALP som ett verktyg i ert förändringsarbete

Vill ni i ert arbetslag ha en skjuts framåt i ert utvecklingsarbete? Vill ni få hjälp av kollegor från grannkommunen att få ett nytt perspektiv på er verksamhet? Genom att ta emot ett lärande besök får ni möjlighet att samtala kring pedagogiska frågor, få syn på de resurser ni har i arbetslaget och få er verksamhet belyst utifrån ett område som ni vill utveckla. Den gemensamma bilden bidrar till underlag för ert fortsatta utvecklingsarbete, ert systematiska kvalitetsarbete.


Vad innebär det att ta emot ett lärande besök?

Att ta emot ett lärande besök är en hjälp för arbetslaget att få en nulägesbild på er verksamhet, och är en bra start på ert fortsatta utvecklingsarbete. Ett lärande besök föregås av att ni har formulerat en frågeställning - en särskild aspekt av verksamheten som ni vill utveckla, kopplat till skolans systematiska kvalitetsarbete. Det lärande besöket innebär att ALP-observatörer från grannkommunerna besöker er för att ta del av er verksamhet och samtala med er kring de pedagogiska utmaningarna. Efter att observatörsgruppen har reflekterat kring vad de har sett och hört återkopplar de till er för att ge stöd i ert fortsatta utvecklingsarbete.


Vad kan ett lärande besök ge?

ALP arbetar för att ge effekter på tre olika nivåer. Individnivå, gruppnivå och enhetsnivå.


Individnivå

Den enskilda pedagogen får genom för- och eftersamtal möjlighet att formulera sig kring sitt uppdrag som pedagog. Tankeprocesser sätts igång och pedagogen utmanas i sitt tänkande och i sitt professionella språk. Att bli speglad, lyft och utmanad innebär också en möjlighet att få syn på sig själv som pedagog, att få stärkt självförtroende och kunna se sitt pedagogiska ledarskap ur nya infallsvinklar. Det stärker yrkesrollen och ger arbetsglädje och ny energi i vardagsarbetet.


Gruppnivå

Utvecklingsprocessen startar redan när ni utifrån ert systematiska kvalitetsarbete börjar fundera på er formulering av uppdraget. Att samlas och fokusera på en gemensam fråga stärker samarbetet i arbetslaget vilket ger extra drivkraft till förbättringsarbetet. Genom att se på pedagogiskt ledarskap och lagets utvecklingsområde ur flera perspektiv, tillsammans med kollegor från olika verksamheter, ges möjlighet till en djupare förståelse för varandra och det gemensamma uppdraget. ​​

Om man får syn på det som fungerar i sin verksamhet och på sina egna och kollegors styrkor, kommer detta att påverka hur arbetslaget arbetar mot sina mål. Observatörernas gemensamma bild av verksamheten synliggör pedagogernas visioner och det ger en bra plattform till fortsatt utvecklingsarbete. Observatörernas återkoppling till er blir ett sätt att få syn på och konkretisera arbetslagets mål och de effekter laget vill ska märkas i arbetet med barnen/eleverna.


Organisationsnivå

Den nulägesbild som som presenteras på återkopplingsmötet kan vara ett led i enhetens systematiska kvalitetsarbete och resultastet kan lyftas inom hela enheten. Det kan användas som ett konkret verktyg i utvecklingsarbetet och som en del i enhetens kvalitetsredovisning. De effekter som det lärande besöket ger på individ- och gruppnivå ger även effekter på organisationsnivå då pedagogernas medvetenhet kring kvalitetsarbete ökar.