IKT-strategi

IKT- strategi 17/18

-Maria Parkskolan och dess Fritidshem

1. Syfte

Maria Parkskolans kvalitetsrapport för läsår 16/17, under punkt 4 “särskilda uppdrag”, beskriver skolans möjligheter samt utmaningar med en digitaliserad skola vilket har resulterat i denna IKT-strategi. Skolan ser ett behov att samla sig kring gemensamma IKT-strategier, då det har uttryckts en vidare förståelse kring hur vi ska arbeta med digitala verktyg, till vad och varför. Diskussionerna behöver också falla på alla aspekter av en digitaliserad skola där även en strategi för implementering av nya digitala verktyg struktureras.


Att arbeta med digitalisering i den svenska skolan kommer inte längre vara valbart. Efter läsåret 2017/18 kommer läroplanen, LGR11, att uppdateras där digitala verktyg blir ett måste i vår undervisning. Vi behöver också förstå att det samhälle våra elever verkar, och kommer verka i, i allt högre utsträckning kommer vara digitalt med en stor efterfrågan på digital kompetens. För att våra elever ska kunna fungera som goda samhällsmedborgare behöver vi i skolan se att vår uppgift är att hjälpa våra elever med att använda olika verktyg och olika digitala enheter, förstå “programmeringstänket”, ha en väl utvecklad källkritisk förmåga och ha fungerande strategier för internetbruk.



1.2 Övergripande mål

Maria Park skolans primära mål är att ge eleverna de bästa förutsättningarna att anta dagens utmaningar och skapa framtidens samhällsmedborgare. För att nå våra mål är ständig kvalitetsförbättring och pedagogisk utveckling en självklarhet i verksamheten. Maria Parkskolan ska ligga i framkant när det gäller att inkorporera digitala lärresurser i den dagliga, pedagogiska verksamheten. Våran skola ska vara en dynamisk arbetsplats där pedagoger och elever tillsammans utvecklar kreativa och innovativa arbetsmiljöer och arbetsformer med hjälp av digitala verktyg.


Övergripande mål:

Alla elever och pedagoger ska:

● ha den digitala kompetens som krävs för vidare studier och arbetsliv,

● använda digitala verktyg som en naturlig del av den dagliga verksamheten,

● kunna använda IKT som ett redskap för lärande,

● kunna använda IKT som verktyg för att söka, granska, lagra, producera, redovisa och utbyta information och för att kommunicera,

● ha tillgång till en modern IT-arbetsplats som underlättar vid lärande.

1.3 Bakgrund

Läroplanen säger att skolan ska förmedla de mer beständiga kunskaper som utgör den gemensamma referensram alla i samhället behöver (Skolverket, 2011). För en majoritet av dagens unga i Sverige är digitala medier helt integrerade i vardagslivet (Statens medieråd, 2015a). Eleverna ska kunna orientera sig i ett komplext digitaliserat samhälle med ett stort informationsflöde och en snabb förändringstakt. Arbetslivet ställer högre krav på digital kompetens. Därför framhålls vikten av att eleverna lär sig använda information och kommunikationsteknik (IKT) samt tillägnar sig ett källkritiskt synsätt.

Eftersom barn och unga med växande ålder i allt större utsträckning interagerar på sociala medier kan det vara av stor betydelse att värdegrundsarbetet även omfattar detta område som annars riskerar bli en blind fläck.

Skolan ska enligt styrdokumenten säkerhetsställa arbetet med IKT och integrera detta i verksamheten så det fungerar som ett tidsenligt naturligt verktyg.

EU definierar åtta stycken nyckelkompetenser som ligger till grund för livslångt lärande:

“Nyckelkompetenser i form av kunskaper, färdigheter och attityder till olika sammanhang är grundläggande för alla individer i ett kunskapsbaserat samhälle. De ger ökat värde för arbetsmarknaden, den sociala sammanhållningen och ett aktivt medborgarskap genom att erbjuda flexibilitet och anpassningsförmåga, tillfredsställelse och motivation.”

Digitala verktyg nämns återkommande i det centrala innehållet även för fritidshem. Det är viktigt att pedagoger kan finnas som ett aktivt och proaktivt stöd för eleverna i den processen. Fritidshemmet kompletterar skolans undervisning och kan därigenom stödja elevernas väg mot kunskapsmålen, vilket exempelvis kan ske i form användning av digitala verktyg på både ett styrt eller självvalt vis och lustfyllt sätt. Observation av elevernas bruk kan erbjuda en inblick i och öppna för dialog kring vilken digital verklighet de orienterar sig i.

Med hjälp av IKT-verktyg underlättas bedömningssituationen genom att det förenklar möjligheten att presentera och bearbeta kunskapskrav och mål, samt att återkopplingen till eleverna blir snabbare och träffsäkrare. IKT-verktyg skapar också möjligheter att involvera eleverna i sitt eget lärande och det förenklar möjligheten att aktivera elever som resurser för varandra.


2. IKT-pedagog på 100%

Under läsåret 2017/18 kommer Maria Parkskolan ha en IKT-pedagog på 100%, fördelat på tre personer. Dessa kommer tillsammans utgöra kärnan i skolans arbete med att utveckla vår undervisning och implementera IKT-metoder. Deras arbete består av tre ben:

Fortbildning består i att bygga upp föreläsningar och workshops för att nå målen för vårt IKT-arbete. Fortbildningen kommer under läsåret 2017/18 också fokusera på implementering av digitaliseringsdelarna i LGR11.

Handledning innebär att pedagoger bokar tid för handledning, antingen individuellt eller i grupp. En tydlig frågeställning underlättar handledningen och gör det lättare för IKT-pedagogen att ta fram relevant material och lägga handledningen på rätt nivå. Pedagogerna kommer även tillkalla samt ansvara för stadieindelade IKT-grupper, F-3, 4-6 samt 7-9+samverkan, för att lättare implementera skolans övergripande målsättningar inom IKT samt hjälpa till utveckla strategierna efter skolans framtida behov.

Projektarbete innebär att ett team bokar in en IKT-pedagog att vara en del av deras arbetsområde under några veckor. IKT-pedagogens uppgift blir att hitta relevanta ingångar och digitala verktyg i arbetsområdet, hjälpa lärarna att komma igång och finnas med på lektioner för att stötta både elever och pedagoger i arbetet. En svårighet när lärare vill testa något nytt är att de inte vet vilka alternativ som finns. Här har IKT-pedagogerna en stor uppgift framför sig; att servera ett smörgåsbord med verktyg.


Det kommer också ingå att administrera vissa digitala plattformar/verktyg, även om detta inte ska vara huvuduppdraget. Se befattningsbeskrivning här:

3.Verksamhetsmål

De gemensamma övergripande målen har brutits upp och specificerats till konkreta mål ur ett pedagogiskt, tekniskt och kompetensmässigt perspektiv. Alla mål förändras förstås över tid, men framför allt de kompetensmässiga målen för lärare förändras från läsår till läsår i samråd med berörd personal.


3.1 Pedagogiska mål

Användandet av IKT-verktyg ska leda till ett tidsbesparande arbete, ökad lust att lära, förändrat lärande och förbättrat resultat för både elev som pedagog.


Användandet av IKT-verktyg ska:

  • bidra till att omdefiniera synen på lärande.
  • förenkla och synliggöra den formativa bedömningen.
  • i högre grad involvera eleverna i den egna lärprocessen genom exempelvis Unikum.
  • aktivera elever som resurser för varandra genom exempelvis Google document.
  • stärka den källkritiska förmågan i förhållande till digitala medier i ämnena svenska och samhällskunskap.
  • få en ökad förståelse av grunderna i programmering genom ämnena matematik och teknik.
  • hur digital teknik kan integreras i slöjdundervisningen.


3.2 Tekniska mål

Elever och medarbetare har tillgång till modern och användbar teknik som underlättar vid

lärande.

Varje enhet i Maria Parkskolan ska ha tillgång till:

  • En successiv utrullning en 1-till-1-lösning av bärbara enheter (Chromebooks) från årskurs 4-9 i grundskolan samt alternativa enheter till resterande skola (Ipad).
  • Projektorer/smartboards i samtliga lektionssalar.
  • Bärbara datorer till samtliga lärare.
  • Fler enheter till f-3 i form av Ipads


3.3 Kompetensmässiga mål

Vårt mål är att alla pedagoger som arbetar på Maria Parkskolan, ska använda IKT-verktyg som en naturlig del av den dagliga verksamheten och våra elever ska inhämta samt utveckla den digitala kompetens som krävs för vidare studier och framtida arbetsliv samt kunna använda IKT-verktyg till att:


  • Kommunicera
  • Söka och kritiskt använda information
  • Skapa och publicera information
  • Uttrycka kreativitet
  • Skapa en stärkt digital grundkompetens inom programmering inom berörda ämnen

4. Utbildningstrategi 2017/18


Maria Parkskolan strävar efter att ligga i framkant vad gäller pedagogiska och didaktiska frågor i allmänhet och detta gäller även användandet av moderna verktyg. Maria Parkskolan har som övergripande målsättning att användandet av IKT-verktyg ska leda till ett förändrat och ökat lärande samt mer studie medvetna elever.


4.1 Vi vill att användandet av IKT-verktyg ska:

● förenkla och förbättra den formativa bedömningen.

● i högre grad involvera eleverna i den egna lärprocessen för att tydliggöra lärandeprocessen.

● aktivera elever som resurser för varandra.


alla pedagoger använder IKT-verktyg som en naturlig del av den dagliga

verksamheten.

● alla elever har den digitala kompetens som krävs för vidare studier och arbetsliv.

-kommunicera

-söka och kritiskt använda information

-skapa och publicera information

-uttrycka kreativitet i sin skolgång/skolarbeten

-kunna lösa problem och omsätta idéer i handling på ett kreativt sätt med användning av digital teknik


För att detta ska gå att genomföra behöver lärare ha följande digitala kompetens:

● kunna använda digital kommunikation med elever om deras kunskapsutveckling.(Unikum)

● kunna använda digitala verktyg i den dagliga verksamheten rörande planering,undervisning och bedömning.

● kunna använda digitala verktyg och metoder för att göra undervisningen lustfylld och intresseväckande på ett situationsanpassat och medvetet sätt. Se avsnitt om “grundläggande kompetens”.

  • insikt i vilka förändringar som förekommer i den reviderade läroplanen med nytt centralt innehåll i ämnena: svenska, matematik, samhällskunskap, NO, teknik och slöjd.


4.2 Kompetensmässiga mål

Alla lärare i ska ha följande digitala kompetens:

● grundläggande datorkunskaper i Googles program för e-posthantering, kalender, ordbehandling, kalkylhantering och presentation. Dessa stadieindelas, se “mål för pedagoger” i tabell nedan.

● behärska och använda delningsfunktionen som ett verktyg för planering och genomförande av undervisning samt vid bedömning.


En grupp lärare i Maria Parkskolan, benämnda som IKT-pedagoger, ska ha följande digitala kompetens:

● ha fördjupade kunskaper om de didaktiska vinsterna med att använda IKT-verktyg i undervisningen.

● behärska digitala verktyg på sådan nivå att de kan hålla utbildningar i olika IKT-verktyg och deras funktionalitet på lokal nivå inom organisationen.

● besitta ett intresse och driv och på så sätt agera som inspiratörer för andra medarbetare i IKT-frågor. Se befattningsbeskrivning här:



Utbildningsinnehåll

För att nå läsårets målsättning behöver vi erbjuda ett utbildningsinnehåll på olika nivåer i form av workshop. Det finns ett stående behov av kompetensutveckling på en grundläggande nivå och dels så finns det behov hos pedagoger att lära sig mer om avancerade funktioner kopplat till digitala verktyg och pedagogiska metoder. Unikum är ett digitalt plattform som används för att tydliggöra elevernas kunskapsutveckling samt fungerar som länk mellan skola och vårdnadshavare. Vad som förväntas av pedagoger i användandet av Unikum förklaras i en tabell nedan. Skolans IKT-team kommer även skapa en digital forum som ska fungera som en plattform för olika digitala verktyg och teorier.


Grundläggande nivå

Syftet är att höja lägsta nivån vad gäller kompetensen och användandet av Googles verktyg i synnerhet och digitala verktyg i allmänhet vid en implementering av chromebooks i skolan. Efter utbildning bör deltagaren känna sig bekväm med att använda Googles verktyg i sitt dagliga arbete med kollegor och med elever.


Grundläggande kompetens inom G-Suite:

  • Kan använda Google Mail.
  • Kan använda Google Drive.
  • Kan använda Google Kalender.
  • Kan använda Google Formulär.
  • Kan använda Google Classroom.
  • Kan använda Google Dokument.

4.3 G-suite mål/användning för pedagoger

4.4 Unikum mål/användning för pedagoger

4.5 Förklaring av tabell- Unikum


Ska- Vad vi förväntar oss av pedagoger

  • Pedagogisk planering (PP) ska skrivas i Unikum via Skolbanken. Detta gör att vårdnadshavare också kan följa vad deras barn arbetar med i skolan. En pedagogisk planering på Maria Parkskolan ska innehålla Syfte, Centralt innehåll, Kopplingar till läroplanen och Bedömningsmatris.
  • Prognosknappen är ett sätt för Helsingborg stad att skapa underlag för statistik. Det är också ett sätt för Maria Parkskolan att få en överblick både på teamnivå och på skolnivå. Här ska läraren tänka utifrån om man tror att eleven kommer nå kunskapskraven för åk 3, åk 6 eller åk 9, beroende på vilken klass eleven går i. Tror läraren att eleven kommer fortsätta att utvecklas och med rätt stöd kommer nå kunskapskraven för E ska elevens kunskaper bedömas som Godtagbara. Om läraren bedömer att kunskaperna är bättre än D ska läraren klicka i Mer än godtagbara kunskaper. Om läraren tror att elevens kunskaper inte kommer vara tillräckliga vid stadieavslut ska läraren markera detta som Insats krävs. Då ska eleven antingen ha ett åtgärdsprogram eller en process ha inletts mot ett.
  • Överenskommelser (IUP) ska skrivas i samband med utvecklingssamtalen och utformas med vårdnadshavare och elever. De ska också utvärderas vid nästa samtalstillfälle (välja alternativ med knappen - pågående, klar och så vidare).
  • Kunskaper: Prognosknappen, framåtsyftande kommentarer samt utvecklingsområden ska vara ifyllda i respektive ämne inför samtalen. Matriser ska även fyllas i under fliken Visad kunskap. Elev och vårdnadshavare ska ha möjligheten att förbereda sig genom att titta på kunskapsutvecklingen.
  • Utvecklingssamtalen ska förberedas i Unikum genom att mentor bjuder in till samtal via mallen. Elev och vårdnadshavare förbereder sig inför samtalet och klickar i Min utveckling (“gubbarna”) som blir underlag för samtal kring trivsel och mående.
  • Veckobrev ska distribueras via Unikum. Fördelarna är att vi dels gör Unikum till en plats att besöka för vårdnadshavare och dels att vår information finns samlad.
  • Stödinsatser är en ny funktion som vi ska använda för att dokumentera anpassningar och särskilt stöd för elever som har behov av detta.

Bör- vad vi vill att man ska sträva mot

Elever gör självbedömningar i unikum (via bedömningsmatriserna) är också något vi bör göra. På Maria Parkskolan ska vi arbeta formativt och en av nyckelstrategierna enligt Dylan William är att eleverna ska äga sitt eget lärande. En del av denna strategi är att eleverna arbetar med självbedömningar.

5. Ansvarsområden och kommunikation

För att nå uppsatta mål, behövs det insatser inom Maria Parkskolan. Olika aktörer på olika nivåer har därmed olika roller med olika ansvarsområden vad gäller IKT-arbetet.


5.1 Roller i skolan

  • Rektorer
  • IKT-pedagoger
  • IKT-grupp
  • Pedagoger
  • IT-ansvariga

5.2 Organisation samt kommunikationskedja

5.3 Ansvarsområden

Respektive roll har följande ansvarsområden inom skolan i avseende på IKT-implementeringen:


Rektorer

  • Ansvarar lokalt för implementeringen av IKT-strategi.

IKT-pedagog

  • Ansvarar för kompetensutveckling.
  • Ansvarar för implementeringen och säkerställandet av skolans övergripande målsättningar inom IKT.
  • Deltar i utprovandet och utvärderingen av IKT-verktyg.
  • Tar ett aktivt ansvar för att skapa delaktighet och spridning av metoder och verktyg.

IKT- grupp

  • Fungerar som IKT-pedagogens kommunikatör mellan de olika teamen i skolan som berör IKT-frågor.
  • Ansvarar för säkerställandet att teamet reflekterar kring vad, hur och varför inom IKT frågor (detta kan variera efter behov).
  • Deltar aktivt i skolans “dela-kultur” samt SKA-arbete.

Pedagog

  • Bidrar med att genomföra och uppfylla kompetensmålen för som finns för pedagoger.
  • Bidrar med att genomföra och uppfylla kompetensmålen som finns för eleverna.

Lokalt IT-ansvarig

  • Ansvarar för teknisk support på skolan.
  • Ansvarar för förvaltning av tekniska system på lokal nivå.