Mennesker i udsatte positioner

Modulets omfang:

15 ECTS-point.

Modulets placering i uddannelsen:

Specialisering: Social- og specialpædagogik.

Modulets kompetencemål:

  • Du kan, med udgangspunkt i de tre målgruppers forudsætninger og perspektiver, identificere og varetage pædagogiske opgaver i relation hertil. Du har indsigt i social- og specialpædagogiske paradigmer, videnformer og metoder.

De tre målgrupper er: 1) børn og unge med særlige behov, 2) mennesker med sociale vanskeligheder og 3) mennesker med psykiske og/eller fysiske funktionsnedsættelser.

Modulets læringsmål:

  • Du kan anvende viden om udviklingspsykologi, socialvidenskab og et bredt sundhedsbegreb
  • Du kan identificere udfordringer og understøtte muligheder i det social- og specialpædagogiske arbejde med en specifik målgruppe
  • Du har indsigt i ændringer i synet på mennesker i udsatte positioner – og inklusionens betydning for den social- og specialpædagogiske praksis
  • Du kan handle professionelt i forhold til muligheder og forudsætninger for at modvirke marginalisering og stigmatisering
  • Du kan formulere et problem og opstille samt kritisere et projektdesign, hvor du redegør for relevant teori, inddrager egen eller andres empiri, analyserer teori og empiri, diskuterer din analyse og besvarer din problemformulering.

Modulets indhold:

Modulet omfatter viden om social- og specialpædagogisk arbejde i forhold til de tre målgrupper – herunder viden om paradigmer, videnformer og metoder inden for det social- og specialpædagogiske område.

Etiske overvejelser samt perspektiver på borgeres autonomi og medborgerskab indgår ligeledes centralt i dette modul.

På modulet får du viden om videnskabelige metoder og teorier til undersøgelse og udvikling af social- og specialpædagogisk praksis. Du lærer at arbejde problemorienteret og at formulere en præcis og afgrænset problemformulering, og sammen med medstuderende skal du lave en projektopgave med afsæt i praksiserfaringer inden for modulets ramme. I opgaven dokumenterer I jeres opnåelse af kompetencemålet ved at analysere praksisnære problemstillinger i et sammenhængende skriftligt produkt, der inddrager relevant teori samt egen eller andres empiri.

Modulets evaluering:

Modulets indhold, tilrettelæggelse samt din egen læring evalueres i slutningen af modulet. Dit læringsudbytte evalueres ved den efterfølgende prøve i kompetenceområdet.

Modulgodkendelse:

Du skal aflevere din og din gruppes foreløbige problemformulering inden for modulets første tre uger. Afleveringen foregår i Wiseflow. Du får godkendt modulet, hvis du består den efterfølgende prøve i modulets kompetencemål.