סוגי משובים

סוגי משובים

למשוב יש תפקידים שונים בתהליכי למידה

שימוש במשוב בצורה קבועה יסייע ויתמוך בתהליכי הלמידה בצורה מיטבית

מצ"ב פירוט על סוגי משובים לשימושכם


  • משוב מקדם
  • משוב מאתר קשיים
  • משוב בונה אמון
  • משוב אמיתי


משוב מקדם

משוב מקדם הוא משוב המתפרש על ידי מקבל המשוב כמכוון להצמיחו וגם כמספק למקבל המשוב כיווני פעולה להשגת מטרה זו.

המשוב מספק לאדם שמקבל אותו תובנות ומידע חדש, שלא הכיר או שלא היה מודע לו. זהו תהליך למידה שאמור לעזור לאדם להשתפר, להרחיב מודעות, ולחזק מיומנויות בתחומים שונים.

המשוב יוצר דיאלוג "בכאן ועכשיו" גם אם מי שמעניק אותו ומי שמקבל אותו לא נמצאים באותו חלל פיזי באותו זמן.

משוב מצמצם אי וודאות: לומדים כמהים לקבל תגובה על עבודתם, ומשקיעים אנרגיה רבה בשאלה ""איך היה הביצוע שלי?" כשלא יודעים זאת נוצר מתח. לומדים לא תמיד שואלים, אך כשניתן להם משוב מכובד וברור, הם מרגישים בנוח, כי הם יודעים מה מצבם בתהליך הלמידה

משוב מאתר קשיים

כשיש ללומד קושי או בעיה, עדיף לאתר אותה מוקדם, לתת עליה משוב שיאפשר לטפל בה, מאשר להתעלם ולהמשיך לתת לקושי או לבעיה לעכב את התפתחות הלומד. משוב ישיר וגישה שמחפשת פתרונות באופן עניני יכולה להוביל לשיפור.


משוב בונה אמון

חשדות ופחדים מצטמצמים כשתקשורת היא גלויה וצפויה. גם כשהתקשורת כוללת מסרים פחות נעימים היא עדיפה על אי וודאות והערכה מסכמת שלא ניתן לחזות אותה.

משוב מחזק יחסים: כשיש יושר ביחסים הם בדרך כלל חזקים יותר. המשוב לא תמיד נעים, אך יש בו כנות, שמאפשרת קירבה.


משוב אמיתי

מנחים ומורים שנותנים משוב אמתי מראים שאכפת להם, הם משקיעים זמן ואכפתיות כדי שהלומד ישתפר. והעמדה הזו משפרת גם את היחסים בין המנחה/מורה ללומד.

משוב משפר איכות התפקוד בלמידה: לומד לא יכול להשתפר לגמרי בעצמו, הוא זקוק למשוב. משוב חיובי מהווה תמריץ להתאמץ יותר. משוב היכן צריך להשתפר מכוון ועוזר לבסס ידע, לתרגל מיומנויות ולסגל הרגלים שמובילים לרמת ביצוע טובה יותר.

משוב משפר איכות המנחה/המורה: היכולת לתת משוב היא יכולת פדגוגית מתקדמת. מנחה/מורה שמפתח את מיומנות המשוב משפר את התפקוד שלו. הוא משפר את יכולתו לראות את הלומד כיחיד ואת הכיתה כקבוצה הטרוגנית. הוא מחזק את היכולת שלו בהנעת עבודה קבוצתית של לומדים, ומשפר יכולות תקשורת מורכבות.