שיטות מחקר

אלו הם סוגי המחקר/שיטות המחקר המקובלים:

מחקר אמפירי הוא מחקר המתבסס על עובדות מהשטח.

מחקר לא אמפירי (עיוני/תיאורטי) מתבסס על עיבוד וארגון מקורות מידע: מאמרים, ספרים, אינטרנט, ארכיונים, סרטים, עיתונים ומסמכים וכדומה.

מטרתו על פי רוב לפתח תאוריות, מערכת מושגים, הגדרות של תהליכים או מודלים כדי לשפר את היכולת שלנו להסביר תופעות. אין בו איסוף נתונים ישירות מבני אדם.

במחקר זה לא משתמשים בתקשורת עם אנשים או עובדות בשטח. ההתמקדות היא רק בחומר עיוני, כלומר בספרות המקצועית שבנושא. קיים בעיקר במדעי הרוח. במחקר זה החשוב הוא השיטתיות. קיימות דרכים רבות לערוך מחקר, ואופן המחקר תלוי בשאלת החקר ובאופיו. ביחידה זו נתמקד במחקר אמפירי כמותי, שהוא המחקר הרווח.


  • מחקר כמותני ומחקר איכותני
  • משתנים (במחקר אמפירי)
  • השערה (במחקר אמפירי)
  • כלי מחקר
  • מחקר כמותני ומחקר איכותני

מחקר (אמפירי) כמותני: מחקר בו ניתן לכמת את הנתונים ולבצע עליהם עיבודים סטטיסטים (כמו במחקרים במדעים). מחקר זה מכוון להסביר תופעות, לפעמים תוך כדי חיפוש קשרים סיבתיים. העניין העיקרי הוא בתוצר ("כמה").

מחקר (אמפירי) איכותני: מחקר פרשני ומגיב ומסייע לבטא התנסות או ידיעה אישית במרחב זמן של ההוויה האנושית. הפרשנות מבוססת על הנתונים, אך שואבת מעולמו הפרטי של החוקר: ניסיונו, חכמתו, השקפת עולמו וכדומה. העניין העיקרי הוא בתהליך ("איך"). המחקר האיכותני אינו מחייב אובייקטיביות ואי-תלות. מחקר זה מתבסס על ראיונות עומק ותצפיות עומק עם מעט נבדקים. הבעייתיות בשיטה זו היא יכולת ההכללה מחקר קטן לאוכלוסייה שלמה, ולמרות זאת חוקרים טוענים כי הם יכולים למצוא באמצעות שיטה זו מאפיינים המשותפים לכלל האוכלוסייה.


משתנים

בכל הסבר מדעי יש גורם מסביר וגורם מוסבר

משתנה: הוא תופעה שניתן לבטא אותה בעזרת ערכים כמותיים או איכותיים שונים. כמותי: גיל, גובה. איכותי: ריח, טעם, תחושה. חייבים להיות 2 ערכים ומעלה.

גורם מסביר = משתנה בלתי תלוי (סיבה)

המסביר, הסיבה, המשתנה המשפיע. החוקר מאמין, שכאשר הבלתי תלוי משתנה, עוד משתנה משתנה איתו.

גורם מוסבר= משתנה תלוי (תוצאה)

המוסבר, התוצאה. הוא תלוי במשתנה הבלתי תלוי, וברגע שהמשתנה הבלתי תלוי משתנה המשתנה התלוי משתנה בעקבותיו, וזה התוצאה.


השערה

לאחר שניסחנו שאלת חקר טובה, ואנו יודעים מהו המשתנה התלוי והבלתי תלוי בשאלה, ננסח השערות אפשריות לשאלת החקר. השערה היא סברה/טענה שלא הוכחה.

מאפיינים של השערה

- ההשערה היא תשובה אפשרית לשאלת המחקר.

- ההשערה נשענת על ידע מידע מבוסס (חוקים, עקרונות, תיאוריות).

- ההשערה בודקת בו זמנית גורם אחד בלבד המשפיע על תופעה נצפית.

- ההשערה ניתנת לבדיקה באמצעים אמפיריים (ניסוי או תצפית, בידוד משתנים).

- ההשערה ניתנת לאישוש או להפרכה.

שיטת מחקר-כלי מחקר