Miljømerking og -deklarasjon

Miljømerking er blitt benyttet i mange anskaffelser på flere ulike måter. Miljødeklarasjon er også benyttet på flere anskaffelser, men i mye mindre grad enn miljømerking så langt. Her er det samlet ulike måter å bruke miljømerking og miljødeklarasjon på i anskaffelser. Det anbefales å sette seg inn i noen av de ulike måtene og tilpasse bruken til hver enkelt anskaffelse. De ulike løsningene baserer seg blant annet på markedenes modenhet og er presentert i rekkefølgen; miljømerking og miljødeklarasjon.

Medarbeidere i Trondheim kommune kan trykke her for å finne de til-en-hver-tid oppdaterte dokumenter, eventuelle veiledere osv.

1 Miljømerking som minimumskrav og eventuelt meroppfyllelse i et tildelingskriterium

-- Markeder som har tilstrekkelig med produkter med miljømerking slik at dette kan brukes som et minimumskrav, med eventuell meroppfyllelse i tildelingskriterium dersom det velges et “lavt” nivå på miljømerke på kravet.

Anskaffelser av produkter av kun tekstil(er) vil mest sannsynlig kunne benytte denne type krav og ev. kriterie.

Under er det gitt et eksempel på kravformulering og formulering av tildelingskriterium. Det kan også sees på konkurransen “Minikonkurranse - Gardiner og innvendig solskjerming til Trondheim rehabiliteringssenter” med saksnummer 2023/1145 for et tilsvarende eksempel.

Det anbefales strengest mulig minimumskrav, så fremt en vet at 3 eller flere leverandører kan svare på dette. Her kunne det også blitt brukt GOTS, Svanemerket ol. i minimumskravet og dermed ikke hatt noe tildelingskriterium. For å få en liten oversikt over hvilke miljømerkeordninger som er mer eller mindre omfattende kan det sees på tabellene som er gitt i eksemplene i punkt 2.

Minimumskrav:
Tekstiler som tilbys skal minimum ha miljømerking som Øko-Tex standard 100 eller tilsvarende.

Tildelingskriterium:
Det gis poeng for de tekstiler oppgitt i tilbudsskjemaet leverandør kan dokumentere har en miljømerking utover minimumskravet oppgitt i krav xx i denne konkurransen. Eksempler på slike miljømerkinger er: GOTS, EU Ecolabel og Svanemerket.

Dvs. at jo flere av varelinjene leverandør kan dokumentere dette for, jo flere poeng oppnår tilbyder. Beste tilbud oppnår 10 poeng, mens det blir gitt en poengscore som gjenspeiler relevante forskjeller til øvrige tilbud.

Dokumentasjonskrav:
Leverandør skal i kolonne M, N og O legge inn hhv. navn på miljømerking, lisensnummer og link til sertifikat der miljømerkingen kan verifiseres. Linken må være til en åpen nettside. Om dette ikke er mulig må sertifikat vedlegges tilbudet og navn på vedlegg oppgis i kolonne O.

2 Miljømerker som tildelingskriterier

-- Markeder som har mye miljømerkede produkter, men ikke nok til å sette noe som et minimumkrav. 

Her er det gitt to eksempler til på hvordan miljømerking kan brukes som tildelingskriterium, i tillegg til første eksempel gitt i punk 1. Både eksempelet gitt i punkt 1 og siste eksempel her i punkt 2 er forenklede versjoner som er basert på førstkommende eksempel under. Sett deg inn i temaet og tilpass tekst og nivå ut i fra den enkelte anskaffelse.


Tilpasning av tekst og nivå for hver enkelt anskaffelse inkluderer også å se på listen over miljømerker og uttellingen de får. Miljømerkene er i utgangspunktet ulike i hvor omfattende de er, men dette kan også variere i forhold til hva anskaffelsen gjelder. Et eksempel på dette kan være anskaffelse av møbler mot anskaffelse av gardiner, der tekstil på møbler ofte kun er et trekk og da en relativt liten del av produktet, mens tekstil kan være hele produktet når en ser på gardiner. Der de mest omfattende miljømerkene blant annet ser på hele livssyklusen til et produkt, har mange miljøindikatorer, produktspesifikke kriterier og absolutte krav, kan et mindre omfattende miljømerke se på kun enkelte av de samme faktorene. Her er Svanemerket og Blå engel eksempel på førstnevnte, og Økotex Standard 100 og EU Ecolabel tekstil eksempler på sistnevnte. Dermed vil eksempelvis Svanemerket gi full uttelling for både møbler og gardiner. Derimot vil eksempelvis Økotex Standard 100, som kun ser på tekstil og ser på færre faktorer enn et Type 1 miljømerke, kunne få 1 poeng i en møbelanskaffelse og 5 poeng i en gardinanskaffelse.


Den mest omfattende versjonen, brukt på eksempelvis møbler:

Leverandør skal fylle ut kolonne M, N, O og P i Vedlegg x, Tilbudsskjema. I kolonne M skal navnet på miljømerkeordning (eksempelvis Svanemerket, EU Ecolabel, Blå engel) relatert til aktuell produktpost oppgis. Tilhørende lisensnummer skal oppgis i kolonne N. I kolonne O skal det legges inn link som fører til aktuelt sertifikat, hvor miljøsertifiseringen for produktposten kan verifiseres gjennom punktene gitt i punkt 1 i “Krav til kolonne O”. Dersom sertifikatet ikke er tilstrekkelig eller utfyllende nok for verifisering, skal det i kolonne P legges inn en link eller navn på vedlagt dokument, hvor resterende informasjon fremkommer. Linker som oppgis i kolonne O og P må være tilgjengelige på internett, de må derfor føre til enten hjemmesiden til merkeordningen eller hjemmesiden til leverandør eller produsent. Det vil ikke bli gitt poeng til produkter hvor miljømerking ikke lar seg verifisere gjennom oppgitt link i kolonne O og eventuelt link eller vedlegg i kolonne P.


Krav til kolonne O:


Krav til kolonne P:


Under er en liste over ulike miljømerker og hvilken uttelling de vil få:

Miljømerke Poeng

Nordic Ecolabel/Svanen 10

EU Ecolabel hele møbelet 10

Blå engel/Blaue Engel 10

NF Environment 10

Svensk Möbelfakta 10

EU Ecolabel Tekstil + Økotex 3

EU Ecolable Tekstil 2

Økotex 1

Greenguard Gold 1

Adherent Valdelia 1

Greenguard 0,5


Miljømerker som ikke får uttelling: 

EN 1335, Grønt punkt, RSM & Co - Certificate of Compliance, Norsk Møbelfakta, ISO 14001:2004, ISO 9001, Teknos sertifisering på lakk, Miljøfytårn, BS 5459-2, DNV, EPA, Grønt ansvar, Teknos - Declaration of conformity, Dekra Certified, TÜV Reinland Certified, GS Gesüfre Sicherheit, Danak Test, Ilac Mra


Full uttelling for miljømerking er 10 poeng. Type I miljømerker, som er regulert i standarden ISO 14024, vil få full uttelling - 10 poeng. Merker som tar for seg enkelte miljøbelastninger får 1 - 2 poeng, avhengig av hvor omfattende de er. Kombinasjon av flere slike kan gi flere poeng, men uansett avgrenset til maksimalt 10 poeng. Andre merkeordninger med tilsvarende merkekrav godtas. Tilbydere som oppgir andre miljømerker har det juridiske ansvaret for å dokumentere at oppgitt miljømerke kan anses likeverdig/tilsvarende med de merker som er spesifisert over. Dette må enten fremkomme av linken i kolonne O og eventuelt link eller vedlegg i kolonne P. Annet enn miljømerker, miljømerker som ikke er tredjepartsverifisert, miljømerker som ikke er relevante eller merker som baserer seg på egenerklæringer gis 0 poeng. 


For å få uttelling for Svanen, EU Ecolabel, Blå Engel, Svensk Møbelfakta skal hele produktet være miljømerket. Det godkjennes om produkt i samme serie har avvik på lengde, bredde, dybde og høyde, men materialer og overflate må være lik det som er beskrevet i konkurransedokumentene.


Score for miljømerking blir multiplisert med evalueringsvekten for varelinjen og summert. Tilbud med høyeste sum på vektet miljømerking score oppnår 10 poeng, øvrige tilbud gis poeng i forhold til høyeste sum.



En forenklet versjon, brukt på eksempelvis arbeidstøy og verneutstyr, vektertjenester mm.:

Leverandør skal fylle ut kolonne O, P, Q og R i Vedlegg x, Tilbudsskjema, ark 1 - Prisskjema. I kolonne O skal navnet på miljømerkeordning (eksempelvis Svanemerket, EU Ecolabel, Blå engel) relatert til aktuell produktpost oppgis. Tilhørende lisensnummer skal oppgis i kolonne P. I kolonne Q skal det legges inn link som fører til aktuelt sertifikat, hvor miljøsertifiseringen for produktposten kan verifiseres gjennom punktene gitt i punkt 1 i “Krav til kolonne Q”. Dersom sertifikatet ikke er tilstrekkelig eller utfyllende nok for verifisering, skal det i kolonne R legges inn en link eller navn på vedlagt dokument, hvor resterende informasjon fremkommer. Linker som oppgis i kolonne Q og R må være tilgjengelige på internett, de må derfor føre til enten hjemmesiden til merkeordningen eller hjemmesiden til leverandør eller produsent. Det vil ikke bli gitt poeng til produkter hvor miljømerking ikke lar seg verifisere gjennom oppgitt link i kolonne Q og eventuelt link eller vedlegg i kolonne R.


Krav til kolonne Q:


Krav til kolonne R:


Under er en liste over ulike miljømerker og hvilken uttelling de vil få:

Miljømerkeordning Poeng

Svanemerket / Nordic Ecolabel 10

Global Organic Textile Standard (GOTS) 10

ØkoTex Made inn Green 10

Blå Engel 10

EU Ecolabel 10

ØkoTex STeP + ØkoTex STANDARD 100 10

ØkoTex STeP + ØkoTex LEATHER STANDARD 10

ØkoTex Standard 100

ØkoTex LEATHER STANDARD

ØkoTex STeP

EU Ecolabel Tekstil

Greenguard Gold

Adherent Valdelia

Greenguard 0,5


Full uttelling for miljømerking er 10 poeng. Type I miljømerker, som er regulert i standarden ISO 14024, vil få full uttelling. Merker som tar for seg enkelte miljøbelastninger får 0,5 - 5 poeng, avhengig av hvor omfattende de er. Kombinasjon av flere slike kan gi flere poeng, men uansett avgrenset til maksimalt 10 poeng. Andre merkeordninger med tilsvarende merkekrav godtas. Tilbydere som oppgir andre miljømerker har det juridiske ansvaret for å dokumentere at oppgitt miljømerke kan anses likeverdig/tilsvarende med de merker som er spesifisert over. Dette må fremkomme av enten link eller vedlegg oppgitt i kolonne I. Annet enn miljømerker, miljømerker som ikke er tredjepartsverifisert, miljømerker som ikke er relevante eller merker som baserer seg på egenerklæringer gis 0 poeng.


Alle poengene som er oppgitt i tabellen er ut i fra at hele produktet er miljømerket. Dersom kun en andel av eller enkelte komponenter ved produktet er miljømerket vil det bli gitt en score ut ifra hvor stor andel av produktet som er sertifisert. Oppdragsgiver vil  benytte innkjøpsfaglig skjønn til beregne andelen av produktet som er sertifisert.


Produkter som har fått 0 poeng i kriteriet Produktevaluering vil ikke få uttelling for Miljømerke.


Score for miljømerking blir multiplisert med evalueringsvekten for varelinjen og summert. Tilbud med høyeste sum på vektet miljømerking score oppnår 10 poeng, øvrige tilbud gis poeng i forhold til høyeste sum.

3 Miljødeklarasjon som tildelingskriterium der verdier kan sammenlignes

-- Markeder som har produkter med mye EPDer/LCAer, nok til å benytte de til å sammenligne verdier på CO2-ekvivalenter og MJ.

Oppdragsgiver har mål om å redusere miljø- og klimapåvirkningene fra sine aktiviteter og ønsker derfor lavest mulig klimafotavtrykk relatert til sine møbelkjøp. Klimagassutslipp (CO2-ekvivalenter) og energiforbruk (MJ) i forbindelse med råvareuttak, transport av råvarer og produksjonen av produktene vil derfor inngå i vurderingen av produktene. De nevnte livsstadiene tilsvarer det som kalles A1-A3 og “cradle to gate”. 


Leverandør skal, for miljødeklarasjon, fylle ut kolonne  X, Y, Z, AA, AB og AC, i Vedlegg 2, Tilbudsskjema. I henholdsvis kolonne Y og Z, skal leverandøren fylle inn verifiserbare verdier for klimagassutslipp (kg CO2-ekvivalenter) og energiforbruk (MJ) for de ovennevnte livsstadiene. Verdiene skal dokumenteres og verifiseres enten ved en EPD (utført i henhold til standarden ISO 14025) eller en LCA (livsløpsanalyse utført i henhold til ISO 14040 og ISO 14044). Leverandør skal i kolonne X oppgi kilden til verdiene, dermed om det er benyttet EPD eller LCA. I kolonne AA skal leverandør legge inn link som fører til dokument/rapport utstedt av tredjepart, hvor miljødeklarasjonen kan verifiseres gjennom punktene gitt for EPD og LCA i “Krav til føring av miljødeklarasjon”. Dersom dokumentet ikke er tilstrekkelig eller utfyllende nok for verifisering, skal det i kolonne AB legges inn en link eller navn på vedlagt dokument, hvor resterende informasjon fremkommer. Linker som oppgis i kolonne AA og AB må være tilgjengelige på internett, de må derfor føre til enten hjemmesiden til EPD-Norge eller tilsvarende, eller hjemmesiden til leverandør eller produsent. Det vil ikke bli gitt poeng til produkter hvor miljødeklarasjon ikke lar seg verifisere gjennom oppgitt link i kolonne AA og eventuelt link eller vedlegg i kolonne AB. I kolonne AC skal det for EPD oppgis ID-nummer/lisensnummer, men for LCA oppgis en beskrivelse av hvor de uthevede punktene fra punkt 1 for LCA i “Krav til føring av miljødeklarasjon” kan gjenfinnes i dokument(ene) som enten er vedlagt eller linket til.


Krav til føring av miljødeklarasjon:




Annen dokumentasjon enn de typene dokumentasjon beskrevet ovenfor godtas ikke, og vil ikke

tas med i vurderingen.


CO2-utslipp - 60%

Poeng for klimagassutslipp vil evalueres for hver varelinje med hensyn på varevolum og oppgitte

verdier. Dersom det ikke er oppgitt verdier i henhold til etterspurt dokumentasjon, vil produktet få

0 poeng på varelinjen. Produktet med det laveste totale klimagassutslippet på varelinjen vil

dermed få høyeste score, 10 poeng, for klimagassutslipp. Den totale scoren for hele det tilbudte

sortimentet legges deretter til grunn, justert for hver varelinjes evalueringsvekt.


Teoretisk mulig score er Sum evalueringsvekt (100 %) x 10 poeng = 10 poeng, som ville vært

oppnådd dersom en tilbyder tilbyr EPD med laveste CO2-utslipp for samtlige etterspurte

produkter. Ved poenggivning for kriteriet tas det utgangspunkt i en forventningsverdi for score på

7,5 poeng (75 % av teoretisk mulig score). Oppnåelse av denne forventningsverdien gir 10 poeng

på kriteriet. Tilbudene gis poengscore basert på relativ differanse i score sammenlignet med

forventningsverdi for score.


Energiforbruk - 40%

Poeng for energiforbruk vil evalueres for hver varelinje med hensyn på varevolum og oppgitte

verdier. Dersom det ikke er oppgitt verdier i henhold til etterspurt dokumentasjon, vil produktet få 0 poeng på varelinjen. Produktet med det laveste totale klimagassutslippet på varelinjen vil

dermed få høyeste score, 10 poeng, for energibruk. Den totale scoren for hele det tilbudte

sortimentet legges deretter til grunn, justert for hver varelinjes evalueringsvekt.


Teoretisk mulig score er Sum evalueringsvekt (100 %) x 10 poeng = 10 poeng, som ville vært

oppnådd dersom en tilbyder tilbyr EPD med laveste energibruk for samtlige etterspurte produkter.

Ved poenggivning for kriteriet tas det utgangspunkt i en forventningsverdi for score på 7,5 poeng

(75 % av teoretisk mulig score). Oppnåelse av denne forventningsverdien gir 10 poeng på

kriteriet. Tilbudene gis poengscore basert på relativ differanse i score sammenlignet med

forventningsverdi for score

4 Miljødeklarasjon som tildelingskriterium og kontraktskrav

-- Markeder hvor miljødeklarasjon er lite til ingenting brukt enda

Der det enten er kjent at det begynner å satses på EPDer/LCAer eller hvor Oppdragsgiver ønsker å få en start på en slik satsing kan miljødeklarasjon etterspørres i et tildelingskriterium, med mindre krav til dokumentasjon enn på det andre alternativet over. Her kan det være lurt å inkludere et kontraktskrav i tillegg til tildelingskriteriet. Eksempler på formulering er gitt under. Sett deg inn i temaet og tilpass tekst og nivå ut i fra den enkelte anskaffelse.

Tildelingskriterium:
Oppdragsgiver har mål om å redusere miljø- og klimapåvirkningene fra sine aktiviteter og ønsker derfor lavest mulig klimafotavtrykk relatert til sine innkjøp. EPD og LCA er to eksempler på hvordan en leverandør kan få tall som illustrerer klimafotavtrykket tilknyttet et produkt. Dette vises gjennom tallverdier på klimagassutslipp(CO2-ekvivalenter) og energiforbruk(MJ).

Leverandører som kan oppgi tall på klimagassutslipp og energiforbruk i forbindelse livsstadiene som tilsvarer A1-A3, “credle to gate” (råvareuttak, transport av råvarer og produksjonen av produktene), vil få uttelling på dette kriteriet. 

Beregning av tallverdier må være utført i hht. ISO 14025(EPD), ISO 14040 og 14044(LCA) eller tilsvarende. Leverandør vil premieres om egen dokumentasjon er tredjepartsverifisert og premieres ytterligere der beregninger og tallverdier er dokumentert og verifisert av en tredjepart. Egenerklæring av tallverdier kan godkjennes, men vil bli sett i sammenheng med konkurrenters verdier. Egenerklærte tall med store avvik vil potensielt ikke gis uttelling. Det vil ikke gis uttelling for tallverdier som ikke er dokumentert på noen av de ovennevnte metodene.

Leverandør vil evalueres på: dokumentasjonsgrad, andel produkter med tall på klimagassutslipp og energiforbruk, og tallverdier på et produkt sammenlignet med øvrige leverandørers tallverdier på tilsvarende produkt.

Anskaffelsesfaglig skjønn vil bli lagt til grunn for evaluering av kriteriet.

Kontraktskrav:
Leverandøren skal i løpet av avtaleperioden øke antall produkter i avtalesortimentet det er gjort tredjepartsverifiserte klimafotavtrykksberegning for ihht. EPDer (ISO 14025 eller tilsvarende), LCAer (ISO 14040 og 14044) eller tilsvarende. 

Leverandør forplikter seg til en økningsgrad på x% per år