Oppsummering av kommundelplanen

Kommundelplan for Sluppen i korte trekk 

Her finner du en kort oppsummering av de viktigste grepene i kommunedelplanen. 

Kommunedelplanen skal bidra til at utbygging på Sluppen skjer i tråd med overordnede mål. Området skal være en del av kunnskapsaksen og skal utvikles til en levende og mangfoldig bydel hvor også næringslivet får plass.  

En kommunedelplan er et overordnet styringsverktøy, som må følges opp av detaljreguleringer før alle større utbygginger.

Vedtatte mål for Sluppen

Målene i kommunedelplanen er: 

Hovedgrep i kommunedelplanen: framtidsrettet samferdsel og en nær, grønn og innovativ bydel

Kommuendelplanen har fire grep for utbygging som skal bidra til at planen utvikles i tråd med målene for området:

Framtidsrettet samferdsel 

Kommunedelplanen sikrer trasé for E6 under bakken gjennom Sluppen og plassering av kollektivknutepunkt langs Holtermanns veg. Resten av gatenettet skal bygges om til bygatestruktur

Nær og tett

Sluppen skal over tid utvikles til å bli en gangvennlig bydel.  Høy tetthet og nærhet til daglige gjøremål er en forutsetning for at et byområde skal tiltrekke seg mange mennesker. Kommunedelplanen sikrer sentrumsformål på størsteparten av Sluppen, hvor det er tillat boliger og næringsaktivitet. Det er ønskelig med aktive 1 etasjer og et bredt handelstilbud tilpasset det lokale kundegrunnlaget. Hovedvekten av handel skal plasseres sentralt i området, samtidig som det åpnes for et spredt tilbud rundt om i bydelen. 

Grønn

Sluppen skal gå fra å være en grå til en grønn bydel. Grønnstrukturen skal styrkes, tilgjengeliggjøres og bidra til en bydel som er robust mot klimaendringer. Smidalen, Nidelvkorridoren og et sentralt grøntdrag langs Fredlybekktraséen gir et mangfold av grøntområder med muligheter for ulike kvaliteter. Gode felles møteplasser er en viktig forutsetning i en tett by. 

Innovativ

Utviklingen av Sluppen skal bidra inn mot et grønt skifte for Trondheim; med fremtidsrettede og innovative løsninger for mobilitet, teknologi og næring. En ny klimanorm for Sluppen skal stimulere til innovative tiltak for å redusere klimagassutslipp fra utbygging. Næringsområdet til Siemens og ved Leirfossvegen ivaretas, samtidig som det er mulig å etablere/videreføre næring tilpasset sentrumsbebyggelse i resten av området.

Forutsetninger for planen

Det er flere utfordringer som må løses før Sluppen kan bli en godt tilgjengelig bydel med høy tetthet av boliger og arbeidsplasser. 

Etablering av tunnel og kollektivknutepunkt

E6 går i dag på tvers av Sluppen. Den er en barriære for gående og syklende, og en kilde til støy- og støvforurensing. Ved å legge E6 i kulvert gjennom området vil Sluppen kobles til sentrum. Det blir også mulig å etablere et kollektivknutepunkt sentralt på Sluppen, som vil binde byen sammen nord, sør, øst og vest.

Tunnel og knutepunkt må detaljreguleres og sannsynligvis få statlig finansiering før det kan bygges. En del av områdene rundt tunnelen er avhengige av avklaringer av endelig løsning for tunnel og knutepunkt. Spesielt når Tempevegen kobles på Holtermannsveg må avklares. Det er rekkefølgekrav om at disse områdene må avvente detaljreguleringen av tunnel og knutepunkt. 

Grunnforhold

Det er flere kvikkleiresoner og tidligere avfallsdeponi på Sluppen. Kommunedelplanen stiller krav om utredninger og at det må gjennomføres sikringstiltak. For Fredlydalen avfallsdeponi er det også kartlagt en randsone. Utbygging her må vente på en utregning av konsekvenser for miljø, helse og kommunens økonmiskre risiko ved å tillate ulike formål her.  

Plankrav

Kommunedelplanen er et overordnet styringsverktøy. For å få til et tett, sammenhengenende gangnett og helhetlig byutvikling stilles det krav om at reguleringsplaner må utarbeides i tråd med veiledende situasjonsplaner for delområdet reguleringsplanen berører. Situasjonsplanen skal vise forbindelser, fellesområder og funskjonsblanding innenfor delområdet. 

Kvalitetsprogram for Sluppen - veiledende prinsipp for offentlige rom

Kvalitetsprogrammet for offentlige rom har prinsipper som sikrer helhetlig utbygging av gater, byrom, grønnstruktur og møteplasser som skal binde bydelen sammen. Kvalitetsprogrammet inneholder anbefalte gatesnitt til ulike gatetyper, høyder på bebyggelse, krav til byrom, fasader mot offentlige rom med mer. 

Klimanorm for Sluppen - verktøy for klimavennlig planlegging og utbygging 

Det er utarbeidet en klimanorm som skal gi bedre muligheter for å nå de høye klimaambisjonene i planen. Denne skal legges til grunn for reguleringsplaner og følges opp i byggesaker, og erstatter det tidligere foreslåtte kravet om overordnet miljøprogram.

Klimanormen er et sett med kriterier og en tallfestet skala for å vurdere måloppnåelsen for relevante klimatiltak i reguleringsplaner. Klimanormen skal fungere som en verktøykasse for å sikre klimavennlig utbygging og kunne evaluere reguleringsplaner. 

Ved å fylle ut klimanormen må utbyggere selv velge ambisjonsnivå og hvilke tiltak de vil realisere i sitt prosjekt. Null poeng gis til planer som ikke forplikter seg til flere tiltak enn minstekravet i kommunedelplanen, mens fire poeng gis til reguleringsplaner med særdeles høyt ambisjonsnivå. På den måten vil klimaambisjonene i hver enkelt plan bli synliggjort og mulig å følge opp i reguleringsplanprosess og byggesak.