Om programmet

Sluttføring av programmet - datoene for de siste samlingene er satt!

Det har hersket mye usikkerhet, gitt pandemien, når og hvordan vi kunne gjennomføre slutten av programmet Bærekraftig ledelse på en falig og forsvarlig måte. Vi er nå i en bedre situasjon, og programmet avsluttes som planlagt, om enn noe forsinket. Resultatene presenteres i en nasjonal konferanse 2.-3. juni i Trondheim

Delta på digital samling?

Alle samlinger som gjennomføres digitalt foregår i ZOOM. Du får alltid tilgang ved å bruke følgende lenke: https://zoom.us/j/97763492130?pwd=MW4razQxRWxhRTJRaWk3MFFoZzJMdz09

Nasjonal konferanse om bærekraftig ledelse 2.-3. juni 2022

I løpet av høsten 2021 / våren 2022 har representanter fra flere norske kommuner deltatt i et eksperimentelt progam, Bærekraftig ledelse. Erafaringer og resultater oppsummeres i en konferanse i Trondheim. Konferansen arrangeres i samarbeid med FN.

Omfang og deltakere

  • Totalt 5 samlinger, hvorav 3 hovedsamlinger, 1 digial oppstartsamlingm samt en nasjonal konferanse for å oppsummere og dele erfaringer og resultater.

  • Totalt ca 50 deltakere i pilotgruppen

Samlinger 2021/22

Vi tar forbehold om endringer i tid og sted:


01.06.2022 kl 12:00 - 02.06.2022 kl 12:00 Fysisk samling 3 av 3 (Bærekraftssenteret i Trondheim)


06.04.2022 kl 12:00 - 07.04 kl 12:00 Fysisk samling 2 av 3 (Norsk Maritimt kompetansesenter i Ålesund)

Gjennomførte samlinger

09.11.2021 kl 10:00 - 12:00 Digital oppsummering av første fysiske samling for deltakere i programmet. Delta via ZOOM.

26.10.2021 kl 12:00 Første fysiske samling i Bodø: "Hva er bærekraft?"

20.10.2021 kl 14:00-16:00 Digital oppstartsamling for ledere i pilotprogrammet (se opptak)

11.10.2021 kl 14:00-16:00 Digital oppstartsamling for ledere i pilotprogrammet

30.08.2021 Presentasjon av pilotprogrammet som gjennomføres høsten 2021


Program for samlingen 16. - 17. november

NB! Mer at denne samlingen er flyttet til 6. - 7. april 2022

Mens vi første samling la vekt på hva bærekraft er og hvordan det kan måles, hander den neste samlingen om hvordan kunnskapen om bærekraft kan innarbeides i kommunenes plan- og styringssystem, og organisasjonsutvikling.

Dag 1:


Del 1: En designtilnærming til Bærekraft - ferdighetstrening. Vi bygger videre på designøvelsen i samling 1 ved hjelp av metoden «Reframing»


Del 2: Innarbeidelse av bærekraftsmålene i organisasjonsutviklingen til egen organisasjon - hvordan få en god prosess når kompleksiteten er stor og utfallet fortsatt er åpent? Hva kan vi lære av tidligere reformarbeid?


Del 3: Bærekraft, visualisering og simulering. Flere kommuner er i ferd med å ta i bruk avanserte simuleringer for å velge de bærekraftsprosjektene som gir største kost-nytteverdi. Vi ser nærmere på hvordan norskutviklet teknologi fra AugmentCity kan brukes for å fatte mer bærekraftige beslutninger.


Del 4: Sirkulær økonomi og sirkulært byliv. Som en oppvarming til dag to gjennomgår og diskuterer vi kjennetegn ved «sirkulært byliv». Prinsippene som presenteres bygger på et arbeid gjort av Einar Kleppe Holthe og Cathrine Barth, begge tilknyttet Nordic Circular Hotspot og Natural State.


På dag 2 jobber vi med prosjektoppgave. I tillegg får vi høre fra kommunedirektøren i Kristiansund hvordan de har satt strøm på bærekraftsmålene...

Du finner praktisk informasjon om samlingen her

Utvalgte tema fra samlingen "Hva er bærekraft?"

I den første fysiske samlingen i programmet Bærekraftig ledelse så vi nærmere på hva bærekraft og bærekraftig utvikling er, hvordan det måles, og hvordan vi ligger an. Deltakerne ble introdusert for ideen om "bærekraftig verdiskaping", en norskutviklet metode for å velge riktig måleredskap og banebrytende løsninger for å måle og påvirke klimagassutslipp.

Hvordan påvirker lokal kontekst måloppnåelsen?

Det er lett å ta egne, lokale forutsetninger for gitt. Samah Elsaadi ga et innblikk i bærekraftsarbeidet i Libanon, og deltakerne fikk anledning til å reflektere over hvilke forutsetninger som påvirker lokal måloppnelse. Hva skjer når tilliten til lokale myndigheter ikke lenger finnes? Lenke til presentasjonen

Hvordan håndterer du at alt henger sammen med alt?

I samarbeid med forskningsmiljøer ved NTNU er norske kommuner i ferd med å avmystifisere hvordan kommunene kan iverta sammenhengen mellom bærekraftsmål som til dels er gjensidig motstridende. Leendert Wienhofen forklarte ideen bak arbeidet og mulighetene som åpner seg fremover. Lenke til presentasjonen

Hva er status på kommunens klimagassutslipp?

Det er vanskelig å vite hva man skal gjøre, og om tiltakene har effekt på klima, dersom man ikke har oppdatert informasjon om hva som er lokal status. Ducky, og daglig leder Mads Simonsen, jobber med løsninger for å rapportere og påvirke klimagassutslipp. Løsningen, som i dag rulles ut i flere regioner, er også i ferd med å få internasjonalt gjennomslag. Lenke til presentasjonen

Ducky.eco gir bedre kontroll på klimagassutslippene i din kommune

Bærekraftig verdiskaping

Hvordan kan vi måle og rapportere på bærekraftig utvikling slik at vi finner nye muligheter for bærekraftig verdiskaping. Dette var spørsmålet Agata Krause (PhD), ansatt ved Bærekraftssenteret i Trondheim, svarte på i sin innledning om måling av bærekraft. Agata har samarbeidet med FN i Geneve om utviklig av nye internasjonale retningslinjer for å rapportere lokalt på globale mål. Lenke til presentasjonen

Fire pilarer som påvirker bærekraftig verdiskaping

Om samlingene

Programmet Bærekraftig ledelse består av totalt fem samlinger, hver med sitt for- og etterarbeid, læringsmål og læringsaktiviteter.

Det er så langt gjennomført 2 digitale oppstartsamlinger. Dersom du ikke fikke med deg en av disse kan du se et opptak her.

Følg med på denne siden for løpende oppdatering om kommende samlinger og andre aktiviteter knyttet til programmet!

Her finner du presentasjonen som ble delt ifm den digitale samlingen 11. oktober.

Bærekraftig ledelse

Før første fysiske samling skal deltakerne forberede en oppgave, som deles i samlingen.

Generelt om programmet

Den norske regjeringen kom i 2019 med nye nasjonale forventninger til kommunenes samfunns- og arealplanlegging, der FNs bærekrftsmål utpekes som det politiske hovedsporet for utviklingen av Norge. Siden har Norge fått en nasjonal handlingsplan, kalt "Mål med mening". Programmet Bærekraftig ledelse oversetter Norges forpliktelser og muligheter til implikasjoner for lokal ledelsespraksis, med vekt på kommunens rolle som utviklingsmotor.

Byer og lokalsamfunn (kommuner) er av stor betydning for verdens evne til å omsette FNs bærekraftsmål i handling. FN anslår at det er ca 10.000 byer i verden i dag, og uten bidraget til disse byene er det lite trolig at verden noen gang til klare å nå bærekraftsmålene. Samtidig har byene allerede strukturer og systemer for å beslutte og nå politiske mål. Gjennom Bærekraftig ledelse ser vi på hva det er mulig å få til ved å jobbe smartere.

Utklipp forsider fra ulike nasjonale strategier

Læringsutbytte

Deltakere i programmet "Bærekraftig ledelse" vil etter endt program ha fått kunnskaper og ferdigheter innenfor følgende områder:

  • Hva er bærekraft, hvordan måles det og hvordan ligger din kommune an?

  • Hvordan innarbeides bærekraftsmålene i plan- og styringssystemet til kommunen / enheten?

  • Hvordan kan du drive utviklingsarbeid og prosjektutvikling med vekt på trippel bunnlinje (miljø, folk og penger) og prinsipper for sirkularitet?

Forkunnskaper

Programmet forutsetter at basiskunnskap innen ledelse og styring er ivaretatt som del av kommunens ordinære ledelsesutvikling. Dette gjelder grunnleggende kunnskap om kommunal planlegging, økonomistyring og personalledelse. Det anbefales at deltakerne fullfører kommunens introduksjonsprogram for ledere før eventuell deltakelse i Bærekraftig ledelse.

Hvem bør delta?

Dette programmet er utviklet med vekt på ledere i kommunal sektor. Alle ledere med personalansvar vil ha nytte av programmet, som er særlig utviklet for å gi nytte til ledere på operativt nivå. Programmet vil også være relevant for rådgivere og veiledere som skal støtte opp under det lokale arbeidet med implementering av bærekraftsmålene.

Undervisningsform

Programmet blander ulike læringsformer. Deltakerne vil oppleve en blanding mellom selvstudier, forelesninger, ferdighetstrening og gruppearbeid. Deler av programmet vil gjennomføres digitalt, mens de tre hovedsamlingene (lunsj - lunsj) planlegges gjennomført som fysiske samlinger.

Designhensyn

Det er en rekke hensyn som skal ivaretas i videreutviklingen av Bærekraftig ledelse:

  • Programmet har om utgangspunkt FNs bærekraftsmål. Spørsmålet er med andre ord hva som eventuelt endrer seg som en følge av at Norge har forpliktet seg til å nå målene innen 2030. Kommunene har et eksisterende opplegg for sine ledere, og et plan- og styringssystem, og det er derfor viktig å forstå hva som kan gjøres med det ugangspunktet som finnes.

  • De fleste kommunene i Bærekraftsnettverket har blitt evaluert av FN ved hjelp av måleverktøyet U4SSC. Dette er ett av flere datasett som kommunene kan styre etter. Disse og andre lokale data skal brukes for å sikre god relevans, samt gi kommunene merverdi av den kartleggingen som allerede er gjort.

  • Det er ønskelig at så mye som mulig av læringen skjer lokalt, og som en integrert del av de vanlige lederoppgavene. I valg av læringsform blir det lagt vekt på å utnytte de spesielle kjennetegnene ved det stedet der læringen foregår. Der dette er hensiktsmessig, vil undervisningen bli tilrettelagt som e-læring.