Hvordan kan du og din enhet lede og styre etter FNs bærekraftsmål?

Programmet Bærekraftig ledelse er nå i gang. Målgruppen er i første omgang ledere og nøkkelpersoner i kommunal sektor. Dersom du ikke kom med i første runde, blir det nye muligheter våren / høsten 2022

Nasjonal konferanse om Bærekraftig ledelse 2.-3. juni i Trondheim

Nyhet! Endelig plan for sluttføring av programmet Bærekraftig ledelse er nå besluttet. Datoene for samling 2/3 og 3/3 er satt til henholdsvis 6.-7. april (Ålesund) og 1.-2. juni (Trondheim) 2022

Bærekraftig ledelse har sin egen Facebookgruppe. Alle deltakere, gamle og fremtidige, oppfordres til å delta i gruppen, stille og svare på spørsmål, og bygge nettverk. Gå til Facebookgruppen

Bærekraftig virksomhetsstyring

17.11.2021 kl 09:30-10:00 via Zoom

Møt Arne Ingebrigtsen, kommunedirektør i Kristiansund. Han og lederne i kommune har i lang tid jobbet med å digitalisere oppfølgingen av FNs bærekraftsmål. Diskuter dette og andre bidrag i vår Facebookgruppe Bærekraftig ledelse

Sideoversikt

Dette nettstedet gir informasjon om utvikling og gjennomføring av ledelsesutviklingsprogrammet Bærekraftig ledelse i 2021/22. Målgruppen er kommunale ledere og deg som underviser eller veileder ledere.

FNs 17 bærekraftsmål

Nyheter

16.11.2021 Bærekraftig ledelse har lansert en ny facebookgruppe. Som deltaker i programmet oppfordrer vi deg til å melde deg inn, delta i diskusjonen og motta informasjon!

26.10.2021 Programmet Bærekraftig ledelse startet, med de første deltakerne på plass i Nordland og Kraft Bærekraftsenter

11.10.2021 kl 14:00-16:00 Første samling i pilotprogrammet planlegges gjennomført digitalt tirsdag, med første fysiske samling torsdag 28. oktober i Bodø.

31. 08.2021 kl 08:30-11:00 Programlansering Bærekraftig Ledelse under The North West 2021 i Ålesund.

Datoene for samling 3 og 4 er nå klare. Du finner oversikten over samlinger her.

Bærekraftig ledelse

Høsten 2021 piloteres et unikt ledelsesprogram. Målet til programmet er å knytte sammen byutvikligprosesser, utvikling av de prosjektene som gjør det mulig å nå FNs bærekraftsmål, og finansiering av bærekrafig utvikling. Programmet utvikles og leveres sammen med en rekke partnere.

Bildecollage fra første samling i ledelsesprogrammet

Hva er bærekraft?

Spørsmålet om hva som er bærekraft, eller bærekraftig utvikling, var utgangspunkt for ledersamlingene i Bodø 26.-27. og 28.-29. oktober 2021. Ut over å minne om at FNs 17 bærekraftsmål, 169 delmål og 232 indikatorer er rammen, gikk vi grundigere til verks og så på ulike måter å måle og evaluere kommuners bærekraft som grunnlag for å fremme bærekraftig verdiskaping og utvikle attraktive og sirkulære lokalsamfunn.

Ducky.eco tilbyr løsninger for å måle klimafotavtrykk og finne handlingsalternativer for å redusere utslipp

Ønsker du å delta i programmet?

Deltakelse i programmet Bærekraftig ledelse er i utgangspunktet forbeholdt ledere som jobber i de kommunene og fylkene som er medlemmer av Bærekraftsnettverket. Her finner du informasjon om hvordan din kommune kan melde seg inn i nettverket: ks.no.

Bilde av kommunedirektør Morten Wolden  i Trondheim

Læringsmål

Deltakere i programmet "Bærekraftig ledelse" vil etter endt program ha fått kunnskaper og ferdigheter innenfor følgende områder:

  • Hva er bærekraft, hvordan måles det og hvordan ligger din kommune an?

  • Hvordan innarbeides bærekraftsmålene i plan- og styringssystemet til kommunen / enheten?

  • Hvordan kan du drive utviklingsarbeid og prosjektutvikling med vekt på trippel bunnlinje (miljø, folk og penger) og prinsipper for sirkularitet?

I tillegg til ny kunnskap får deltakerne anledning til å bygge nettverk med andre ledere og nøkkelpersoner i og utenfor egen kommune.

Nasjonalt løft med regional kraft

Omstillingen til et mer bærekraftig lokalsamfunn påvirker alle kommer og fylker, og dermed de mange tusen lederne som på ulike måter må bidra i en bærekraftig omstilling. Tre regioner går i front i arbeidet med å etablere et nasjonalt ledelseprogram for kommunale ledere: Møre og romsdag, Nordland og Trøndelag. I tillegg deltar representanter fra flere enkeltkommuner og fylker i gruppen på ca 50 deltakere.

Et bredt samarbeid

Bærekraftig ledelse er en tilnærming til ledelsesutvikling for ledere i kommunal sektor, utviklet av kommunene i det norske bærekraftsnettverket i dialog med fagmiljøer ved Nord Universitet, NTNU, KS, Statsforvaltere, NAV, NITO, Leverandørutvikligsprogrammet og en rekke andre dialogpartnere og bidragsytere. Samarbeidspartnere vil endre seg over tid og som en funksjon av læringsbehovet til kommunene. En av flere samarbeidspartnere i privat sektor er AugmentCity, som utvikler og leverer neste generasjon løsning for simulering og planlegging av byutvikling.

Målgruppe og deltakere

Ledelsesprogrammet retter seg først og fremst mot ledere med personalansvar på operativt nivå, men vil være relevant for toppledere og nøkkelpersoner med ansvar for å utvikle kommunens strategi for å nå FNs bærekraftsmål.

Bærekraftsnettverket

Bærekraftsnettverket er et samarbeid mellom FN, norske kommuner og fylker og KS. Utgangspunktet for nettverket er arbeidet kommunal sektor gjør med å etablere gode lokale plattformer for måloppnåelse gjennom felles verdi- og datagrunnlag, rammeverk for omstilling, opplæring og utvikling av relevante verktøy. Du finner mer informasjon om Bærekraftsnettverket på siden til KS.

Lokalisering av bærekraftsmålene

For å svare ut lokale muligheter må bærekraftsarbeidet knyttes til lokal kunnskap, kompetanse og kapasitet. Ledelsesprogrammet må også organiseres og gjennomføres slik at deltakerne jobber innenfor sin lokale kontekst og sammen med andre lokale partnere. Flere kommuner har, eller er i ferd med å opprette, lokale Bærekraftssentra som fungerer som en fellese læringsarena og arena for å utvikle prosjekter. I forbindelse med piloteringen av Bærekraftig ledelse vil byene / labene i Bodø, Trondheim og Ålesund være vertskap for ledersamlinger.

Utvalgte tema fra programmet

Utvalgte prosjekter fra smarbeidspartner Reframing Studio

Ledelsesprogrammet dekker ulike tema innenfor bærekraft, samfunns- og arelplanlegging, og sirkularitet. Under finnes utvalgte temaer. Listen er ikke utfyllende:

  • Designmetoder anvendt i samfunnsplanlegging i samarbeid med NTNU og Reframing Studio, Amsterdam

  • Kjennetegn og forutsetninger for sirkulære lokalsamfunn i samarbeid med Natural State og Nordic Circular Hotspot

  • Samskaping, den nordiske modellen og sosial bærekraft i samarbeid med Nord Universitet og NAV

I valg av programdesign har det vært viktig både å kartlegge viktige spørsmål som programmet må dekke, forankret i kommunenes læringsbehov. Samtidig skal designet åpne for å inngå lokale samarbeid med relevante kunnskapsmiljøer på regionalt nivå.