0. Contextualització

L'escola Torres Jonama és una de les sis escoles que imparteix l'Educació Infantil i Primària al municipi de Palafrugell. Es troba situada al sud-est de la població, al sector anomenat d'Els Forns. Actualment, està format per un claustre de 39 docents i 406 alumnes. 


És un centre que està apostant per l'ús de les TAC, és per això que existeix una visió i estratègia en l'ús de les tecnologies per a la millora dels processos d'ensenyament/aprenentatge. La comissió TAC del centre, juntament amb direcció, vetllen per l'evolució i organització de la transformació digital que va sorgint. S'ha de tenir en compte que l'alumnat haurà d'estar preparat per a realitzar feines que encara no existeixen, ja que el mercat laboral cada vegada es digitalitza més; per tant, és necessari un enfocament/aprenentatge més centrat en aquest, on la tecnologia sigui utilitzada de forma habitual i prioritària. Fa quatre anys que s'està optant per la robòtica i l'alfabetització en programació, ja que es creu que aquesta ajuda als nens i nenes a entendre el funcionament de l'ordinador, al mateix temps que a pensar críticament i a comunicar els seus pensaments de forma estructurada i lògica. 


Al tractar-se d'un centre de màxima complexitat, tot i que l'alumnat sigui nadiu digital, la seva competència digital és baixa (majoritàriament). Tot i això, el centre està molt ben equipat per poder cobrir aquestes mancances, ja que disposa de 63 ordinadors de sobretaula, 62 portàtils (36 dels quals per a docents), 184 Chromebooks, 30 tauletes, diferents pissarres digitals i 14 panells interactius en les aules de Primària. 


Ara bé, també cal un equip docent actualitzat en aquest àmbit i s'ha de treballar en aquest fet. Per incidir en aquest aspecte, a curt termini es pretén seguir amb la formació i actualització de continguts digitals, així com incitar al professorat a compartir les experiències i les bones pràctiques que realitzen amb les TAC davant el claustre. A mig termini aquesta xarxa formada a nivell de centre s'ha d'expandir amb altres escoles i participar en activitats col·laboratives amb altres centres. A llarg termini, es pretén replantejar i canviar el rol i les funcions dels docents. 


Un punt a tenir en compte, el qual s'està duent a terme, és el canvi d'espais del centre; l'antiga aula d'informàtica s'està transformant en una aula digital, ja que actualment es treballen les noves tecnologies dins de l'aula ordinària. A més, es disposa d'un panell interactiu amb un suport mòbil i regulable per tal de crear un espai flexible on desenvolupar activitats dinàmiques i col·laboratives entre els infants. Per afavorir l'ús de les aplicacions metodològiques de les tecnologies existeix un model de programació didàctica que ha de reflectir l'ús de les TAC per tal que estiguin involucrades de manera continuada amb l'alumnat si volem que aquest esdevingui competent digitalment. 


Una de les competències digitals de l'alumnat a prioritzar al nostre centre seria la d'actuar de forma crítica, prudent i responsable en l'ús de les TAC, perquè aquesta es relaciona amb totes les altres competències i esdevé primordial al tractar-se d'actituds que han d'estar presents en diverses situacions escolars. De tal manera, l'objectiu de centre vers aquesta competència seria la de vetllar per un ús de les TAC de forma segura, establint les normes d'ús i seguint els protocols de drets d'autoria. El treball en xarxa (ja sigui del propi centre o amb diferents comunitats educatives) entre professionals, entre alumnes i entre docent-alumnat és baix, i es vol encaminar a potenciar aquest aspecte, per així poder aprendre/ensenyar i evolucionar de forma òptima en el camp de les TAC.