Pinnoitteena

Potentiaali pinnoitteena

Teollisuudessa ja rakentamisessa käytetään paljon materiaaleja, jotka viimeistellään pinnoittamalla. Pinnoitteiden avulla pyritään tuomaan tuotteeseen ominaisuuksia, jotka parantavat sen käytettävyyttä ja kestävyyttä. Käyttökohteita pinnoitteille löytyy paljon ja tällöin kestävän rakentamisen näkökulmasta hukkaan menevän materiaalin käyttö on perusteltua ja usein kustannuksien vuoksi myös kannattavaa.

Betonirakentamisessa käytetään betonipinnan viimeistelyssä pinnoitetta, joka vähentää käytön aiheuttamaa betonin kulumista. Epoksi on eräs ominaisuuksiensa, hyvä tartunta metalleihin sekä korkea korroosio- ja kemikaalikestävyys, vuoksi paljon käytetty pinnoitemateriaali, minkä vuoksi sen käytölle riittää kysyntää.
(Lähde: https://www.theseus.fi/bitstream/handle/10024/112498/Rouvali_Sari.pdf?sequence=1&isAllowed=y )


Lasipöly epoksipinnoitteen valmistuksessa

Kierrätettävän lasipölyn sitouttamisesta epoksipinnoitteeseen löytyy jo kokeellista näyttöä. Sitouttamisen avulla voidaan vähentää pinnoitteen valmistuksessa tarvittavien muiden komponenttien määrää. Aiheeseen liittyvän tutkimuksen mukaan lujuuskokeessa oikeanlaisessa sekoitussuhteessa lasipölyä sisältävä pinnoite on kestävyydeltään yhtä hyvä, kuin vastaava pinnoite ilman lasipölyä. Tutkimuksen mukaan optimaalisessa sekoitussuhteessa lasipölyn osuus pinnoitteessa oli n. 25%. (Lähde: https://www.researchgate.net/publication/327406125_Epoxy_resin_coatings_modified_with_waste_glass_powder_for_sustainable_construction)

Käyttö lasitteena

Lasitteella tarkoitetaan ohutta lasikerrosta keramiikkatuotteen pinnalla. Lasitte koostuu useista raaka-aineista, joiden avulla säädellään sen ominaisuudet käytettävän keraamisen tuotteen ominaisuuksiin sopiviksi. Kierrätyslasijauheen käyttöä lasitteessa on tutkittu ja sen käyttö raaka-aineena on mahdollista, vaikkakin vaatii lasipölyltä tiettyjä ominaisuuksia. Lasipölyn tulee olla raekooltaan riittävän pientä, jotta se toimisi lasiteraaka-aineen tavoin. Lisäksi lasipölyn sisältämät epäpuhtaudet voivat aiheuttaa lasitteen pintaan poikkeamia.

Oikeanlaisissa olosuhteissa ja käyttötarkoituksessa lasipölyllä voitaisiin kuitenkin korvata lasitteen raaka-aineita ja hyötykäyttää syntyvää jätettä. Oikein toteutettuna lasipölyä voitaisiin käyttää lasitteen valmistuksessa ja näin kasvattaa lasipölyn elinkaarta. (Lähde: https://www.theseus.fi/bitstream/handle/10024/76465/HAMK_Rifolasi_2014_ekirja.pdf?sequence=1&isAllowed=y )